中文 | English
愛高妹
我是住在深水灣的愛高妹。我是一名在職人士,在薄扶林工作。我最常於香港仔銅鑼灣九龍灣出沒,最鍾意韓國菜泰國菜日本菜,印度菜,大牌檔中菜館扒房,街邊小食同大閘蟹串燒山珍海味,生蠔。
食評會員 16次成為首位寫食評會員
愛高妹  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2020-07-10
類別 : 日本菜咪嘥嘢食店壽司/刺身

工作壓力太大,要斷斷續續咁請假回氣。
午餐時間經過元氣,因其他地方都爆滿就坐呢度解決一餐。
點了個刺身飯定食,唔貴。三文魚和吞拿魚都厚身,配小柱貝和蝦。
驚唔夠加點手卷,其實原本的餐都夠飽肚,頗飽的。
味道當然不能說太好食但都對得起個價錢,還好。

用餐日期: 2020-07-10

2020-07-08
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館雲吞/餃子

排了一陣先食得呢間名店,總是有條龍在外。
松露餃香口好食,韮菜餃一般般。
黃金蛋有幾層口感與味道,流心蛋甜甜滑滑的。
分量頗細,食完都唔飽,建議加麵。服務也勤快,整體不錯。

用餐日期: 2020-07-08
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2020-06-24
類別 : 粵菜 (廣東)茶餐廳/冰室咪嘥嘢食店燒臘

這是一間唔會令你失望的店,分量足味道好,這間店吸引著大量遊客與本地人。
從最簡單叉燒雙蛋飯到四五寶飯都不能挑剔,晚市仲特價益街坊的良心食店。
鍾意叉燒的第一次黎可以黎個叉燒雙蛋,想樣樣試下或者黎個四寶飯。
叉燒好食,燒肉皮脆咸度適中,魷魚入味,鴨香雞滑,雞肝濃郁。
個份量比一般燒味店多,無論料同飯。胃口細可以叫少飯或者轉米粉。

用餐日期: 2020-06-05
是次消費: 每人約$70 (午餐)

2020-06-23
類別 : 港式粉麵/米線粥品雲吞/餃子

寫呢個食評唔係讚間野好食,係讚間野呢個價錢都可以有咁高私隱的用餐環境,低密度環境食野嗰種感覺係好愉快的。已經變成熟客了。
講返野食,無論粥或麵呢度個水平都係中上。分量也足,味道也好。例如粥的料,底部總是放滿滿的,做到一啖粥一啖料。雖然唔會有最出名的粥面店程度,但一定食得舒服過貴夾一般名過於實的麥派麵。

用餐日期: 2020-05-17
是次消費: 每人約$70 (午餐)

2020-06-23
類別 : 日本菜烏冬無肉餐單

這是一間要排隊入座的日式咖哩餐廳。
主題係健康蔬菜咖哩。
除了要排隊入座之外,座位也是非常擠逼,當然這也無損食客排隊入內的決心。食過,就知道這等待是值得的。
咖哩汁不是常見的甜漏漏日式咖哩,也不是傳統濃郁偏咸的印度咖哩,係以清新易入口感覺的蔬菜咖哩。入口不膩不口喝,到後面都仲係食得舒服唔會因為太重的味道累積而越食越慢。
招牌菜係豬軟骨咖哩,真係煮到入口就化入味之餘又唔爛。自己點蠔仔咖哩,蠔大粒而且量多唔孤寒,味道調和得非常美好,賺到之選。
飲品價格非常親民,有別於嗰種連鎖店天價飲品的奸商。

用餐日期: 2020-05-24
是次消費: 每人約$90 (午餐)