中文 | English
★朱迪☆
我是★朱迪☆。我在紅磡工作。我最常於尖沙咀旺角出沒,最鍾意滬菜 (上海)京川滬日本菜中菜館小食店日式西餐壽司/刺身水煮菜式粉麵/米線
食評會員 0次成為首位寫食評會員
★朱迪☆  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-02-05
類別 : 滬菜 (上海)湘菜 (湖南)中菜館

年廿九,今年四大長老都話唔駛番去做節。
難得機會,我地兩公婆諗住慢慢揀外賣番去食。

呢日早收,決定去Elements行街,周圍行時見到「十里湘薈」都幾多人等外賣 (外賣自取85折都抵WOW)
反正未諗到食咩,就跟隊叫埋一份。

2個人叫3個餸,蔥爆牛肉、宮保蝦球同干鍋花菜,仲跟咗3個白飯,落完單去兜多個圈就拎得。

番到屋企我地習慣將外賣落鑊翻熱再換碟 (係麻煩咗,但熱D又好食D、換左個盒又衛生D!)

換碟後發覺都幾大碟!呢度正價係$500左右,以晚餐嘅價位唻講係合理。外賣自取有85折直頭算係抵!
食物質素好好,就算蔥爆牛肉同宮保蝦球翻熱後都唔會變鞋變韌!現場食的話應該不得了!

蔥爆牛肉份量睇落唔多但其實都算多,夾極都仲有,而且牛肉仲係好嫩,唔會鞋!

特別欣賞宮保蝦球,雖然係6隻,但1隻嘅size係超大!!仲要彈牙爽口同厚身!

炸皮好薄,唔會食到一口都係粉!宮保蝦球真心好好食! 85折真係好抵!

干鍋花菜其實係干鍋炒椰菜花同蓮藕片,菜炒得乾身,辣得唻又唔搶喉又唔會好油!鍾意食辣嘅一定要試!

總括唻講,真係幾好食,性價比好高!
我會再唻買外賣番屋企食! 85折真係好抵!
開始掛住佢嘅宮保蝦球啦!
題外話/補充資料:
外賣自取85折
推介美食: 宮保蝦球
自取等候時間: 20 分鐘
用餐日期: 2022-01-31         慶祝紀念: 團年飯
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

2019-07-02
類別 : 粵菜 (廣東)港式海鮮酒家火鍋海鮮

跟朋友到九龍灣傾嘢,接近晚飯時間,想搵飯食但德福商場比較多人,一search之下,搵到距離德福戲院腳程5分鐘的地方就動身出發。

發哥粥底海鮮火鍋隱身在工廈裏面,但裝修、環境都很乾淨,侍應們亦很有禮貌,坐得非常舒服。

剛坐下就每位送一款燉湯,今日飲嘅係花膠蟲草雞~落足料燉,滋陰補氣~

另外仲有前菜、冰鎮鮑魚同焗青口, 有heart之作,海鮮新鮮好味道。

他們主打粥底火鍋,我哋點咗海鮮火鍋,另外按人頭計點8款食物,每位每款食物有三件左右,點菜時以為會唔夠飽,但錯啦,我哋食到8成時已經飽到飛起。

呢度嘅粥底火鍋同平時食嘅唔一樣,先用粥水打邊爐最後先加米落去煮。

食物分批上,好新鮮,海鮮份量亦比想像中多, 仲有我好想食嘅卜卜蜆。

先落海鮮,讓粥水更鮮甜。
奄仔蟹、蝦、卜卜蜆、魚、 蟶子、貴妃蚌分批落,每款都好鮮甜新鮮,唔會因為係工廈食堂就hea你。

喺散叫嘅食物當中,我哋一致贊同肥牛非常好味, 肉質嫩滑,真係牛有牛味,唔會係平時嗰啲雪到硬繃繃、勁多肥膏嘅肥牛。

食到大約八成,我哋已經好飽啦, 慢慢食伙計們亦冇催我哋。到最後加粥底嘅時候,仲主動提出落少啲米,以免我哋過飽。

我哋最後係慢慢坐下、睇下電視,清埋揸任飲嘅竹蔗茅根水先離開。

冇辦法,太飽喇,下次再有機會嚟九龍灣,一定會返嚟再食。
推介美食: 海蟹餐
用餐日期: 2019-06-25

2019-06-06
類別 : 日本菜居酒屋壽司/刺身

忽視有metime,立即約朋友係銅鑼灣食個飯~
臨時臨急要搵間好味道嘅餐廳食飯,幸好我地時間尚早,就即刻行開兩步去三川居酒屋!

幸好6點左右去到,仲有位坐,差唔多7點就full house了~

隱約聽到隔離枱講日文,偷睇佢點咗咩食飯,再參考參考~
點嘅幾款食物,性價比都高!

原板海膽刺身

賣相靚,價錢合理,海膽鮮甜!海膽充滿光澤,入口即溶,味道亦鮮甜!包著紫菜慢慢食,舒舒服服慢慢嘆,份量2個人都夠食!

鰻魚牛油果加州反卷

雖是家常菜反卷,但味道不錯!

反卷材料新鮮,有牛油果、濃香嘅鰻魚,仲鋪滿蟹籽,最特別係加咗少少鰻魚汁,味道更好!而且即點即卷,入口時仲暖暖的,有heart!

日式炸魷魚鬚

最惹味嘅一道菜,外層鬆脆,粉漿唔厚,魷魚鬚彈牙!

用唻送啤酒非常夾!

驚唔夠飽,所以一開始點咗泡菜豚肉鍋,又係另一個惹味之選。

最貼心嘅係,餐廳見我地前菜慢慢嘆,唔想我地食得太急,等我地食前菜食得7788再上呢個鍋。
上枱時熱辣辣,又多料。用料豐富,泡菜湯底微辣,好想叫多碗白飯食呀!
推介美食: 日式炸魷魚鬚

2019-05-16
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水

好耐冇出旺角,咁啱一家三口約咗朋友出旺角食飯,梗係要去食甜品,話曬旺角都係甜品嘅兵家之地。

去咗前排畀朋友洗版嘅 粒粒果甜品, 先呢個打卡呃like甜品 香芒之戀

芒果smoothie加士多啤梨同黑珍珠, 一杯甜品試哂三個味道,賣相靚又好味。

老公同朋友分別點咗水果星球龍珠星球

龍珠星球應該係用蒟蒻粉加火龍果或提子,外型超好玩嘅甜品,龍珠粉絲必點。 不過淨食星球味道唔夠甜, 成個撈埋一齊食咪到更加好。

仔仔要咗個綠茶窩夫,即製窩夫熱辣辣,綠茶份量調教得好唔會苦。仔仔見到兩個雪糕球對眼發哂光,好彩喺我力阻後佢只係食咗半球。

最後我仲發牙痕叫多咗個雪梨蓮子燉桃膠,用料十足、味道清甜,凍食都好好味 !喺呢個咁熱嘅天氣,食碗燉桃膠滋潤又透心涼。

食完甜品見到佢有瑞士雞翼,本來想叫埋,不過太飽啦,下次再嚟食!
推介美食: 香芒之戀, 雪梨蓮子燉桃膠
用餐日期: 2019-05-02
是次消費: 每人約$80

2019-04-14
類別 : 西式咖啡店少鹽少糖食店無肉餐單All Day Breakfast飲o野傾計

赤柱總有一個特別的魔力,你不會經常來,但每次來都能為自己差差電!

這日一家三口跟朋友來到Classified食lunch,食物水準尚算KEEP到!(4年前生仔前來過一次,之後都無再去赤柱了~)

香辣肉丸意粉

惹味之選,肉丸JUICY,意粉硬度適中,穩陣之選。

草飼西冷牛扒配薯條

牛是Classified的強項,點steak是必然之選!
肉質嫩滑、juicy、肉汁鎖得好,不會令人失望。

地中海蕃茄焗蛋

試新嘢,感覺是蕃茄炒蛋焗版,唔難食亦唔算特別好味,下次可以SKIP。

還有Classified Burger
漢堡非常juicy,麵包焗得脆身,很好味!

食物是不錯的,但不會再來了。
服務明顯比4年前來時差了。
因我在戒凍飲及甜飲,所以叫了幾杯清水,感覺侍應眼神不太友善。

另外就是,我們有小童同行,叫的食物要盡量配合他,食物要分開幾次叫,因不知道哪一款啱吃,結果點的除了薯條他也不喜歡...
待我們進餐後才知道原來有兒童餐供應,另外再點給兒子才不會餓壞它。
對於沒有主動建議兒童餐這點,我是很在意的,因去每一間美式餐廳,都一定會主動告之。

Overall, the lunch tastes good, but I won’t come back again.
The service standard was worse than 4 years ago when I first came here. The waitress wasn’t that nice when I didn’t order drink, instead I was asked to have some water as I am quitting of iced drink.

And another thing that I really care was they didn’t provide kid menu proactively which we had to order the food one by one to see which one my son would eat. This upset me as when I went to every American style restaurant, they will actively provide the kid meal to us.
推介美食: Classified Burger
用餐日期: 2019-03-31