中文 | English
我是miniblueblue。我最鍾意台灣菜新加坡菜西式西餐廳咖啡店酒店餐廳自助餐漢堡包麵包店
食評會員 0次成為首位寫食評會員
miniblueblue  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-07-23
類別 : 港式茶餐廳/冰室甜品/糖水中式糖水

夜晚買糖水,食得多芒果撈,想潤d食番個雙皮奶。太耐無食,以前$20頭嘅雙皮奶今日已經$29,薑汁就多一蚊要$30。番到屋企,急不及待立刻開黎食,點知得半碗滿😣打開食,個雙皮奶有d水汪汪。基本上食兩啖就食完。個薑汁撞奶就好少少,份量有7成左右。薑汁味比較淡。之後我行過佢佐敦分店,見佢雪櫃d燉奶碗碗都有6-7成以上。下次響太子都係買其他糖水。
得半碗滿😣

得半碗滿😣

用餐日期: 2014-07-02
是次消費: 每人約$30 (宵夜)

2014-07-23
類別 : 粵菜 (廣東)懷舊老店粉麵/米線

聽就聽得多,朋友今日請食九記。店舗細細得6張枱。下午4點幾到,剛剛有枱客走,所以唔係等太耐。原來只有牛腩+咖喱牛筋,牛肚、魚蛋之類都無。如果唔食牛叫左3個麵3杯凍飲。凍飲$20!無得話跟餐平d。牛腩麵成$40一碗,好細碗,份量似「迷你下午茶餐」嘅份量。牛腩瘦到無得再瘦😖味道方面... 好一般。我朋友話食得出係用新鮮牛腩,但味道咁... 浪費哂。見客人8成係遊客,我諗呢到變咗係「到此一遊」嘅景點而已。
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2014-07-23
是次消費: 每人約$60 (午餐)

2012-07-21
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水

下午3點幾o向大角咀買外賣, 見到間甜品店幾靚咪試下. Order左凍杏汁雪蛤膏和 凍橄汁雪蛤膏. 每碗$43(8pm前有discount). 我等成10分鐘都未整好, 又無客, 兩碗凍糖水無理由咁耐.... 望下張單先發現佢入左"熱"比我, 當然第一時間叫佢改.

再等左8分鐘都係未有... 見佢包左個"橄皇," 我話我order雪蛤膏喎!!!! 又再等... 終於等到. 已經等到好激氣, 咪9秒9立刻走.

番到屋企一心諗住食雪蛤膏,

1) 橄汁雪蛤膏: 完全無橄汁! 無拿拿有西米. 成碗糖水重傑到漿糊, 半布甸狀!

2) 杏汁雪蛤膏: 有杏仁味. d蓮子一係就未熟透, 個心重白白哋. 一係就唔林. 又係傑到漿糊咁.

最後, 雪蛤膏呢??? 搵黎搵去只係搵到一舊舊似橄汁糕嘅野. 一粒雪蛤膏都無, 收$43????? 點解釋個甜品叫XX雪蛤膏??? 係咪應該去消委會到投訴?

永無下次!
自取等候時間: 20 分鐘
用餐日期: 2012-07-20
是次消費: 每人約$40 (其他)

共有1 人投票