中文 | English
firehot
我是住在大坑的firehot。我是一名professional,在中環工作。我最常於上環北角灣仔出沒,最鍾意港式台灣菜新疆菜中菜館小食店大牌檔火鍋湯品烏冬
食評會員 0次成為首位寫食評會員
firehot  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-09-29
類別 : 港式外賣店小食店

要講香港小食雞蛋仔係經型之一!!!
來到香港點可以唔試雞蛋仔,但係要講好食 "北角雞蛋仔" 係我本人覺得係行來嘅一哥, 在香港有一定的地位和歷史... 可以話係有一定嘅品質保證。他家出品既質素比較穩定,趁熱新鮮吃都是外脆內軟,真係好好味。
每粒雞蛋仔都有古法烘焙既雞蛋味,所有蛋漿都填滿每一粒雞蛋仔。行過聞到都口痕要買返 "底"來食 tonguetonguetongue

冬天暖粒粒食個軟綿綿嘅雞蛋仔係一件賞心樂事。 夏天都得如果你唔覺得熱 LOL

自取等候時間: 10 分鐘
用餐日期: 2012-07-28
是次消費: 每人約$20 (其他)

2012-09-29
類別 : 新加坡菜馬來西亞菜茶餐廳/冰室粉麵/米線咖喱

現時星馬菜餐廳真係食少見少. 我哋個日搵在成兩個幾鐘先揾到一間係西環.
真係好似要食都食唔到, 食到又唔知好唔好食. 真係矛盾!!! shockedshocked 去澳門會唔會快啲呢?

點都好今次等我寫吓啲一間茶餐廳. 其實都算係幾有水準, 食物都唔算難食.
比起一般茶餐廳好好多...分分鐘好個好多中環茶餐廳 tongue
菜單

菜單

食物:
今次我選擇牛脷飯! 幾好食,啲番茄調味醬都好濃厚既味道。好有新加坡,馬來西亞既風味。
可能我真係好久無食星馬菜, 所以我覺得都幾好味.
牛脷方面,肉質唔算係高質素,但係可以接受。應該都係啲中國進口牛tongue

環境 + 地方:
環境方面,係正MTR附近,非常方便。但係不要期待太多係一間非常舒適嘅餐廳。 有小小污穢,但係完全接受到bowl

價錢:
正常茶餐廳價錢,100元一定有找連野飲

服務:
侍應送上一杯熱水及餐紙,服務好好!smile
最重要係有紙巾 哈哈 !!! 香港地真係好少有lol

地方:
午飯時候如果你唔係太遠都可以試試。我就係晚飯時間去既。 LOL
我覺得的士可能有得諗!!! TAXI !!!

題外話/補充資料:
Remarks:
山東牛肉飯和肉骨茶將會係我下一個目標 YUM
或許鐵板餐都係一個選擇
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2012-08-02
是次消費: 每人約$100 (晚餐)

2012-08-11
類別 : 港式中菜館

星期六晚係乎近打完波想唔返屋企、不如就係深水埗食個便飯啦!tongue
去咗萬發、雖然等候時間在點耐、但係聽講好似好好味所以冇所為啦。
等咗差不多20分鐘就有位 0k啦!唔算超耐!tongue
五個人一共叫咗五個餸、通菜、啫啫雞、魚腩煲、蓮藕豬腩煲、椒鹽鮮魷。
大部份都真係好好味、特別係啫啫雞同通菜煲、真係一流、好耐冇食過啲咁夠鑊氣嘅小菜!
不過個蓮藕豬腩煲就"馬馬哋"啦!個肥豬肉超大舊、好心切成一片片來炒都好呀。好似食肥糕咁huffy

評分我會俾8/10啦、一定會再去、不過唔知會唔會叫蓮藕豬腩煲lollollol

題外話/補充資料:
泊車要小心啲星期六日好爆!
堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2012-08-11
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2012-09-02
類別 : 港式小食店車仔麵串燒

食好多間串燒啲間都算係經典啦!好味會再去。
先講味道再講價錢然後就地方同時間。

味道:
講真我覺得如果你要同正宗串燒或曰本爐端燒比就當然無得比啦、啲嘢食係真係有啲油和流,但勝在夠街彷和地道。啲雞翼和雞棒雞肉串都真係燒得幾好味。玉米係一流、紅腸、軟骨,筍,都係我至愛。相就冇影啦,下一次啦!

價錢:
咁嘢價錢,咁嘢質素,我覺係香港有但係好少。我叫咗差不多成十樣嘢,三個人分再加汽水都係五十蚊個人走得。我覺得算好ok啦!

時間:
千其唔好咁早去,一定等位等到瘋。冇半個鐘你都算吧啦。我通常都係過咗一點先到都要等位,所以點難食得去邊呀!

地方:
紅磡。開車會比較好啲。衛生就唔好太多邀求啦,好似大排擋咁係會有少少髒㗎啦,但係都係個句怕髒就唔好去啦。食完立刻閃!!!哈哈!但我通常都會同啲friend啤啤!
推介美食: 雞翼、玉米
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2012-07-13
是次消費: 每人約$50 (宵夜)