中文 | English
我是優優少女。我最常於銅鑼灣尖沙咀旺角出沒,最鍾意港式泰國菜日本菜
食評會員 0次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 0
優優少女  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

類別 : 法國菜咖啡店甜品/糖水

smile 行完尖沙咀好累, 所以黎到K11搵間餐廳坐低.
今日竟然見到agnès b. Café有位坐, 呢度比我想像中冇咁HIGH CLASS.
我ORDER左杯cafe au Hazelnut, 熱既, 雖然天氣好熱, 但我都係鐘意熱咖啡, Hazelnut味都好香, 咖啡味都夠濃.
我朋友ORDER左ice mocha, 真係似一杯朱古力多點點, 好濃既朱古力味, 不過就甜得滯, 如果咖啡可能香番D, 應該會好飲好多呢.
呢度既坐位之間既距離實在太近了. 唔係一個可以靜靜嘆咖啡既地方呢.
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2012-08-03
是次消費: 每人約$40

類別 : 日本菜拉麵

smile 今晚揀左八八八拉麵食
我今日揀左豬骨湯叉燒拉麵, 上次係黃埔分店試過粟米拉麵. 今次專登食另一種味道.
我本人比較鐘意豬骨湯叉燒拉麵, 兩塊肥瘦各半O既叉燒係成碗麵既精華!!
湯底好濃, 我差唔多飲哂成碗湯呢! 拉麵份量o岩o岩好!
八八八拉麵同出面既拉麵店好唔同, 飲完d湯都唔伯覺得口渴呢!
食完呢碗拉麵另我唸食上年係日本食o個配金龍拉麵呢!! tongue
是次消費: 每人約$80

類別 : 日本菜拉麵

lol今日就個舊同學所以黎左黃埔食晚餐。
我叫左八八八拉麵嘅招牌拉麵,北海道牛油粟米拉麵,同外面食嘅拉麵有好大分別,湯好濃郁,但又不會太咸。
拉麵份量也剛好,不過太少,晚餐份量都夠飽呢!
我朋友叫了吉列豬扒拉麵.,吉列豬扒有4件,炸到金黃色咁,見到都好吸引呀,可能係吉列,所以湯有點油多了點嘅感覺。
但整體來講係可以再食過!lol
我地充滿笑聲食左呢餐飯^^
是次消費: 每人約$80

2012-08-03
類別 : 滬菜 (上海)中菜館少鹽少糖食店拉麵

lol今日想食小籠包,所以揀左翡翠拉麵小籠包,我地提早黎到,所以唔洗等位呢,太好啦。
我地order一籠小籠包,煎餃子,水煮牛。
小籠包嘅皮好薄,食落好多汁!
水煮牛肉都好入味,牛肉煮得啱啱好,好香辣椒味!
是次消費: 每人約$90

共有2 人投票

2012-08-03
類別 : 台灣菜中菜館山珍海味湯品

bowl同朋友慶祝生日。我地5個人叫左8個餸。
想推介兩個菜,三杯雞,份量雖然唔多,不過都好夠味,可以話係色香味俱全。
仲有係蛋黃肉,原來係底層係豬肉餅,肥瘦各一半,食落口即溶。好淋!有鮮肉味。
蛋黃肉係蒸嘅,所以食落都唔油。
我地每個人都特登叫左每人一碗飯呀!bowllol
推介美食: 蛋黃肉