優優少女

優優少女

我最鐘意周圍去唔同地方搵野食!! 我搵餐廳的首要條件係環境舒適, 乾淨. 食品要衛生!
我最鐘意係日本魚生同壽司, 當然生為香港人都好鐘意食港式食物. 泰國菜我都…
訊息
正顯示第 110 篇(共 31 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
AUG 12

lol今日就個舊同學所以黎左黃埔食晚餐。 我叫左八八八拉麵嘅招牌拉麵,北海道牛油粟米拉麵,同外面食嘅拉麵有好大分別,湯好濃郁,但又不會太咸。 拉麵份量也剛好,不過太少,晚餐份量都夠飽呢! 我朋友叫了吉列豬扒拉麵.,吉列豬扒有4件,炸到金黃色咁,見到都好吸引呀,可能係吉列,所以湯有點油多了點嘅感覺。 但整體來講係可以再食過!lol 我地充滿笑聲食左呢餐飯^^
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2012-08-03
每人約$40
AUG 12

smile 行完尖沙咀好累, 所以黎到K11搵間餐廳坐低. 今日竟然見到agnès b. Café有位坐, 呢度比我想像中冇咁HIGH CLASS. 我ORDER左杯cafe au Hazelnut, 熱既, 雖然天氣好熱, 但我都係鐘意熱咖啡, Hazelnut味都好香, 咖啡味都夠濃. 我朋友ORDER左ice mocha, 真係似一杯朱古力多點點, 好濃既朱古力味, 不過就甜得滯, 如果咖啡可能香番D, 應該會好飲好多呢. 呢度既坐位之間既距離實在太近了. 唔係一個可以靜靜嘆咖啡既地方呢.
AUG 12

smile 今晚揀左八八八拉麵食 我今日揀左豬骨湯叉燒拉麵, 上次係黃埔分店試過粟米拉麵. 今次專登食另一種味道. 我本人比較鐘意豬骨湯叉燒拉麵, 兩塊肥瘦各半O既叉燒係成碗麵既精華!! 湯底好濃, 我差唔多飲哂成碗湯呢! 拉麵份量o岩o岩好! 八八八拉麵同出面既拉麵店好唔同, 飲完d湯都唔伯覺得口渴呢! 食完呢碗拉麵另我唸食上年係日本食o個配金龍拉麵呢!! tongue
每人約$90
AUG 12

lol今日想食小籠包,所以揀左翡翠拉麵小籠包,我地提早黎到,所以唔洗等位呢,太好啦。 我地order一籠小籠包,煎餃子,水煮牛。 小籠包嘅皮好薄,食落好多汁! 水煮牛肉都好入味,牛肉煮得啱啱好,好香辣椒味!
蛋黃肉
每人約$130
AUG 12

bowl同朋友慶祝生日。我地5個人叫左8個餸。 想推介兩個菜,三杯雞,份量雖然唔多,不過都好夠味,可以話係色香味俱全。 仲有係蛋黃肉,原來係底層係豬肉餅,肥瘦各一半,食落口即溶。好淋!有鮮肉味。 蛋黃肉係蒸嘅,所以食落都唔油。 我地每個人都特登叫左每人一碗飯呀!bowllol
1 推介
pink pink girl
檢視所有留言 ()
30分鐘 (堂食)
每人約$160
AUG 12

今次同3個朋友黎食! 當然叫左全隻雞嘅雞煲啦,我地揀左少辣。好大個煲,好足料! d雞肉好爽口,每一件都係肉,隻雞腳仲入味忝。 先食左個雞煲先開始叫其他配料! 不過其實食完個煲都飽飽地la! 所以都係叫左兩碟菜。不過略厭份量少左d。
每人約$180
AUG 12

bowl今日約左三個朋友食飯,揀左大都烤鴨, order左呢度嘅招牌菜,片皮烤鴨,食落一d都唔油膩,片皮烤鴨嘅皮完全無肥膏連住。 睇得出師傅好有心機片,因為每一塊皮都差不多大細,擺嘅安排都好特別,一層鴨肉一層鴨皮。用黎包鴨嘅包都好薄好好味。 有卡位坐,坐得好舒服!
牛油拉麵
每人約$60
AUG 12

黎到黃埔緊係要黎食札幌拉麵啦。 我今次叫左牛油拉麵食,走荀。 我本人比較唔鐘意荀嘅味。 牛油拉麵真係有一樽方形牛油,撈哂係成碗拉麵度,真係成個湯都香好多。 另外再叫多左客煎餃子食,皮薄,少d油會更好!
AUG 12

辛勞工作後,最高興莫過於食碗熱辣辣嘅拉麵啦! 每次都幾乎會叫叉燒拉麵食。兩塊叉燒,日本叉燒同廣東叉燒真係非常大分別。呢度嘅叉燒有d肥,不過食落一d都唔油膩。可以接受,湯底方面,好濃味,但可以少點油會更好呢!
每人約$90
AUG 12

loloutback lunch 比起晚餐係抵食! 值得推介: -餐湯,蘑菇湯,有細細粒嘅蘑菇係湯裡面,好濃菇味 -餐包,熱上嘅麵包特別好味 -主菜,烤雞沙律,沙律菜好新鮮 不過d waiter就要改善下d態度,叫左好耐先理我地,叫左埋單又要等好耐。。
Top