中文 | English
Jerry1121
我是Jerry1121。
食評會員 4次成為首位寫食評會員
Jerry1121  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

7天前
類別 : 泰國菜

表妹生日,其實依間都食過好幾次,都算唔錯,但擒晚才發覺有點問題.....

今晚共4個人,但朋友10分鐘內到,所以叫表妹用QR Code叫定嘢食先,誰不知,依頭落完單,唔洗5分鐘,個咖哩軟殼蟹就上到枱shocked

到朋友啱啱坐低,差唔多共8款食物已經上齊晒mad........

咖哩軟殼蟹....咖哩唔熱
菠蘿炒飯....唔熱,炒飯少.......
炸蝦餅.....都係唔熱
豬頸肉.....煙韌咗啲.....

連湯,薄餅,共8款食物,滿枱好有睇頭,但食物份量唔多,個人認為唔夠飽肚滿足,+埋1,$1000有找$9,唔算好抵食......

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2024-03-21         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

2023-10-23
類別 : 滬菜 (上海)

上手~(大集團期下的)~"龍門一番"川滬上海菜未做滿一年就黯然離去(雖然味道唔錯,但食物又少又要加一😑),轉了手比藍鳥葡國餐廳附屬,開了都係上海菜,叫鳥巢~

7/10,試業後幾日,同阿媽嚟個晚餐,餐廳基本無乜大裝修,原用番上手嘅枱櫈同深綠色嘅碟~

不嬲至愛上海菜,今晚試吓~~

上海排骨湯麵~
阿媽話湯,麵,好食,排骨亦好熱脆,好好味~

like招牌糖醋排骨(例)~
酸甜度啱啱好,值得推介

upset上海粗炒~
阿媽話佢落咗啲麻油去炒,仲味道都係唔夠兼油膩咗少少

上湯小籠包x2~
基本無得輸啦,但嫌佢個醋唔好味

生煎窩貼~
形狀比較細隻,但都好好食,食時小心熱同小心一咬飛汁mad~

豆沙窩餅~
好食,但我連同其他食物一同上,下一次可以飯後才叫,可保持熱香脆~

推介美食: 招牌糖醋排骨
用餐日期: 2023-10-07
是次消費: 每人約$100 (晚餐)

2023-10-22
類別 : 西式咖啡店

有位同事即將離職,連同另外2位同事一齊係18/10,同佢嚟個Farewell lunch啦~

曾經路經見都多人幫襯,所以靚女同事預早Book定12點,4位~

外觀及裡面環境唔錯,座位尚算寬敞,中午12點可能係工業區嚟講食飯係早咗少少,所以暫時未見太多人入座。

Lunch set,有飯,有意粉,有麵包~類,靚女同事嚟食過一次,話Menu好似好少轉款式.....
(其實餐廳可以諗諗一至兩個月轉吓餐單~~)

今次我哋叫咗~

黃金沙蟹肉意粉 ~
幾好味,不過太乾,如果有啲醬汁點綴(例如fing啲沙律醬/千島醬上面),應該色香味嘅層次會好好多~

泰式冬陰公大蝦意粉 ~
擺盆,顏色靚,大蝦有4隻,同事話係唔錯嘅選擇~

帶子香料鍋飯 ~
好香,8粒帶子連同日式拌飯料係飯面形成感覺好豐富兼顏色悅目~

凍鮮果紅茶 ×2~
味道唔錯,如果大杯少少會好一點~

熱伯爵茶×2 ~
係,伯爵茶😆

lovelike法式焦糖燉旦x2 ~
(開心share食)
依個真係無得輸,外觀~啡色瓷杯,一set木蓋木盆木茶匙好靚,一打開有條迷迭香係面而下面好靚嘅燒焦糖面,好Creamy又夠味~

是日精選旦糕x2~
Tiramisù~
(開心share食)
都係好好味,有層次,個略嫌個旦糕底乾,如果噴番啲香濃咖啡/咖啡酒,相信味道層次再會提升~

Set Lunch連同甜品起碼都要$150+,係工業區嚟講算係貴咗少少嘅,但食品性價比高,值得一試
~~

推介美食: 法式焦糖燉蛋
用餐日期: 2023-10-18
是次消費: 每人約$150 (午餐)

2023-05-01
類別 : 台灣菜

今日紅日放假,下午1點度同阿媽行咗過隔離屋邨食台灣嘢,(屋企樓下商場有佢又唔食,不過食評又真係差啲),阿媽話好似唔係開咗好耐,之前佢買外賣回家食過一次唔錯,今日親身嚟試試~

酥炸排骨擔擔湯配刀削麵~
排骨剛炸起,香脆大塊兼肉夠鬆軟,擔擔湯配刀削麵唔錯~excited

凍珍珠奶茶~
我嫌佢唔夠甜,但都幾好飲

雙丸(貢丸&花枝丸)擔擔湯配新竹米粉~
阿媽話貢丸同米粉唔錯,但嫌佢湯底濃咗啲,食飽飽後有啲濟tongue

熱珍珠奶茶~
原來已+埋甜,所以阿媽話要少甜

滷大腸~
夠入味,大腸部分都有好多,不過滷得唔夠耐同淋,失色咗少少

整睇嚟講算唔錯,有下次~~yummylike

2022-10-30
類別 : 滬菜 (上海)中菜館

阿媽話擒日才新開張,今日放假,2點幾同阿媽去商場試吓~

望入去,座位算寬敞,見入右埋邊有2人位,出右邊係4人卡位,而左邊甚至6-8人卡位都有~

新開張,始終人手應該未夠,等了4張枱,一入座就嗱嗱聲叫嘢食,所以唔算等好耐~

一坐低,侍應該哥哥就話有茶包選擇,每位$9,亦可選擇唔飲,(見佢餐牌都多啲特飲品揀)咁就試吓啦,一人一盅,阿媽飲鐵觀音,我飲龍珠茉莉,蓋變做杯,而暖水壺蓋亦有温度顯示,公司夠細心❤~唯一美中不足嘅,係當您斟茶時,會倒到一枱都係茶😂

上海粗炒~夠味,但份量好似少咗啲,唔夠太熱

生煎包~包好鬆軟,煎得夠脆~

上湯小龍包~超熱,多汁~👍

窩貼~感覺好細隻😆,皮薄肉嫩~

另唯一缺點就係,進駐屋邨商場,要加一,就.......😅😅😅😅😅

推介美食: 上湯小籠包
堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2022-10-30
是次消費: 每人約$100 (下午茶)