中文 | English
chingTEA
我是chingTEA。我最常於中環尖沙咀旺角出沒,最鍾意中東菜意大利菜多國菜西餐廳咖啡店酒吧
食評會員 1次成為首位寫食評會員
chingTEA  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-02-27
類別 : 西式扒房酒吧海鮮

一行五人訂左呢間餐廳慶生,個幾星期黎之前睇open rice 見到雖然係新餐廳(有new restaurant 個logo ),但已經有廿個like,好似不錯甘,但食完後,完全唔明點解佢值得「係兩星期內暴升多接近三十個讚」shocked現在已經四十幾個!好啦!就當每人口味不一,都係講翻自己既親身經歷先!

星期六繁忙時間去到,七半坐到十點,都不滿座,約只有五成客!完全不用訂位。聽到侍應生講,十點半後可以飲野,可能d like係飲野客俾啦?really

但餐廳格局完全無bar feel ,只有一小行對住街既位 ,有高凳,唔講我不會知呢度可以齋飲野。其他完全好平價西餐廳格局

重點!味道一般!令到我成年無動筆寫食評,都要評論一下!sad

講翻食物!叫左兩個套餐,小吃一口牛,一個豬肋骨配薯條

套餐有一個牛油果三文魚焗飯
一個龍蝦意粉
跟湯和沙律

睇到之前既食評,有個話焗飯值100分,我食完,r爆頭都唔明點解值100,完全就似普通三四十元新森林個d焗飯only

龍蝦意粉叫做ok d, 真係有啖啖肉!

一口芝士都不錯,作為小食份量ok,味道不錯既,一口牛,配蛋,係凍左d囉!

到左我最想講既豬肋骨,盛惠二百幾元,價錢合理既(如果係正常水準既話),見到第一眼覺得正囉!
味道方面,無一個朋友話好味!勁多肥膏!好好好「鞋」!下面既薯條少得黎,淋晒!

套餐配藍莓芝士蛋糕,sickshockedyuk
真係好「的色」囉!感覺係一個正常size 既cheese cake 切左一半上碟甘!(見圖)

要再加三十八元,才轉到心太軟,哇!望下個樣!令我想起⋯⋯⋯⋯點解可以整得甘樣衰?!

成餐飯唯一好既係d服務不錯下囉!

成餐飯九百左右,人均消費百幾蚊確實唔貴,
但我深信各位吃貨情願俾多少少,食好味d

慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$180 (晚餐)

2016-03-09
類別 : 川菜 (四川)粉麵/米線

試過幾次,次次都叫單併!個魚蛋係長洲個隻大大魚蛋,今次試埋佢隻獨家紫菜蟹柳卷

我本來叫既魚蛋麻辣四川粉,盛惠$37
我叫左雙併,加$8,蟹柳卷得兩小塊, 加$8得兩塊野

味道方面,夠麻!唔會得個辣字!所以呢點不錯下
辣叫左小辣!湯裡面既配菜都係芽菜為主

料唔夠,唔係好抵食,寧願食番譚仔

2015-11-16
類別 : 西式咖啡店樓上cafe咪嘥嘢食店包場派對

同朋友諗去邊食飯,意外揾到呢間餐廳,好有驚喜!如果鐘意音樂既朋友,極力推介你一試!但如果想同朋友傾下計,可以在非星期六的日子黎。因為音樂都幾大聲下,同朋友講野真係要嗌!今次同十世無見既朋友星期六來,太多野要講,食完餐飯,喉嚨嗌到有啲沙tongue

訂左枱不用排隊等位,餐廳比較細,建議訂左位先黎!

二人行叫左羊架同Risotto
羊架可以跟飯,意粉,薯菜(注:不是薯條,而是薯蓉)
我都以為係薯條shocked,不過薯蓉味道都不錯下,彌補到我食唔到薯條既失望!madmadmad
羊架只係$88, 但有三大舊!份量十足之餘,羊架非常juicy ,味道不錯!

Risotto 就比較失色少少,我覺得飯冧左啲,同埋無乜味。

呢間餐廳價錢合,又有live band 欣賞,這個星期六非常完美!好期待下一次黎再次欣賞另一隊組合或揾到相類似既餐廳呀!大家有好介紹嗎?madmadmadmad
用餐日期: 2015-11-14

2015-11-16
類別 : 美國菜漢堡包

食過幾次尖咀既BLT Burger, 今次行開銅鑼灣,朋友話想食漢堡,就黎銅鑼灣時代樓下呢間BLT

叫左兩個combo, 一個係BLT, 另一個係Australian steak
個餐會包薯條同埋一杯野飲,如果加$28,  可轉奶昔。於是我就點左Berry Me , 確實不錯下!大大舊雪糕係裡面,足料莓味,無淡某某

但係最期待既漢堡唔得呢sad
點唔得?簡單黎講,我覺得兩隻漢堡既味係完全一樣………甘已經好足夠解釋點解話唔好味。仲有就係話明要Medium 嫁嘛!點解全熟嫁??!huffysad
個餐轉左薯格,不用加錢!

仲有點好就係服務囉!除左一開始不停催人落單,其後都ok , 不停幫人加水。晏啲無人既關係,坐左好奈,都人理,仲會繼續加水!不錯!!

下次想再食漢堡,都會試其他小店,不會再到BLT
用餐日期: 2015-11-13
是次消費: 每人約$180 (晚餐)

2015-11-07
類別 : 意大利菜酒吧薄餅適合大夥人飲o野傾計

今日要去港大上堂,但仲有時間,於是同同學食餐好既先!之前想試Tivo 好奈,今日終於有機會

兩個人叫左一個沙律,一個羊

1. Pear Salad
神速上菜,賣相確實不錯下!梨都好甜,雪過凍凍底更清新。可是,我同朋友都唔知下面有舊紅色野係乜………shocked

2. 羊架 (細份)
叫左細份,但都有三舊喎,唔知大份有幾多舊呢madmad
其實我覺得羊有啲鞋,所以我覺得一般般,再黎都唔會再試

薯條係另加既伴碟,份量就夠,但黑松露味不足sad,好像齋食緊原味薯條咋

呢度既環境不錯下!地方好大,但無happy hour優惠sad
每人叫杯cocktail,我個杯係Aqua Queen,味道一般, 像raspberry juice 但無乜味,好淡!

其實定價都唔平,埋單$550
Aqua Queen

Aqua Queen

用餐日期: 2015-11-06
是次消費: 每人約$280 (晚餐)