中文 | English
Luijaja
我是住在長沙灣的Luijaja。我在尖沙咀工作。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
Luijaja  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-02-06
類別 : 日本菜拉麵

疫情前隔一排就食,齋食佢正宗醬油清湯底。以前食,老細會有傾有講,又介紹個湯底最適合加醋加d 胡椒同隱藏配料提味,食到最後好多時都加玉再飲埋個湯都唔口渴。

疫情冇食一排,到10月同近期又再食,第二次食希望有所改變,點知…終於明白點解門前人潮不再。店面同人唔同左之外,menu到2023年仲換埋。湯底唔同左味,冇以前果種由老闆用蔬果淆煮出黎嘅鮮味同特登加咗特制香蒽配料做成嘅特別焦香味。麵亦由以前一盤盤生麵,變成普通拉麵連鎖店麵質。菠菜依舊,鳴門卻半乾,漬筍變成平價大路貨味道,海帶香蒽底欠逢,變成另一風格—芽菜仔。

老細估計已換人,年輕店員服務變得像屋邨快餐港式茶記風格,上百元一碗拉麵,不要寄望有日式迎送,也不要寄望昔日老闆用心介紹,只希望水杯端上時可以放好一些。frustrated
得個咸

用餐日期: 2023-02-06
是次消費: 每人約$90

2021-10-04
類別 : 日本菜拉麵

蝦湯點了兩款,一款是鹽味+原味蝦湯,一款是味噌+濃味豚蝦湯。湯底很濃,喜歡濃湯的人,這是不錯的選擇。但濃湯蓋不住麵的鹼水味,加點蒜末尚可以蓋一下。

一般濃湯的日式拉麵店,都會提供昆布清醋,在吃到後段時可以加入一些去中和濃湯的油膩,也令湯麵變成有一點甜味,別有一番風味。

於是就叫侍應給點醋。不久打來的是一碗黑色的東西,味道是咸的,這應該是餃子醋醬油。味道不對,加到湯裡更使濃湯變咸。

不對,再找一個看似高級的,侍應一句:「呢度冇醋呢樣嘢。」

海港城的定位加上維港一線海景,這價位算是便宜,但拉麵店以日式味道掛帥,服務態度走上港式茶餐廳風味,惜連茶記都有嘅醋都未能提供,想走港式風味又做得不足,此店來得有點不倫不類。

這是窩貼醬油

這是窩貼醬油

堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2021-10-03
是次消費: 每人約$90 (晚餐)

2021-08-22
類別 : 港式茶餐廳/冰室燒臘

以前有兩間都好多人排,買過好多次,搬走左去開深水埗,以為係呢間咁多人排於是去買。見前面熟客又係要燒肉,砧板就攞掛起果d新鮮比佢,到我可能見你唔係熟客/唔熟路就攞砧板隔離收埋果d頭頭尾尾比你,然後就叫你去比錢,返去睇完來都係尾位。仲有未切嘅燒豬就咁掛路邊,客人出出入入又窄個入口,d人d褲好易hi到。之後問返同區嘅人,以前果度前後兩間,其中好食果間搬左去西九龍對面,呢間點解排長龍,可能好似有其他op食客話齋,係佢切得慢(突登?),唔係佢特別好食…. 沒下次!

用餐日期: 2021-08-22

2017-10-28
類別 : 日本菜壽司/刺身

在銅鑼灣原店已吃過好幾次,因為他的藍鰭吞拿魚飯夠晒新鮮肥美,這晚第一次吃尖沙咀的店。門口人一樣多,價錢也一樣,也同樣叫了藍鰭吞拿魚飯,但這次來的魚質口感和銅鑼灣店差天共地。

下面兩張相是攝自銅鑼灣店的吞拿魚扒飯,魚肉口感較肥美,口感接近普通拖羅或腩位,份量也較多。

相反在尖沙咀店,本來其待油脂較肥美的,也就是較淺色腩肉的只有三小片,其他的看似赤身,口感像似鰹魚刺身。和銅鑼灣鋪滿飯面和入口即溶相比,尖沙咀店失水準也似乎偷工減料,有點失望。

同時也叫了另一款刺身飯,但味道也始終不及銅鑼灣那邊。

還是老店好。
用餐日期: 2017-10-28
是次消費: 每人約$170

2017-10-06
類別 : 日本菜拉麵

好耐以前食過呢度嘅九州豬骨湯拉麵,湯頭已經唔記得咩味。及後,香港開滿日本同本地薑嘅拉麵店,一街都係豬骨湯同豬骨湯嘅選擇。由中環食到灣仔再到銅鑼灣,好似主打全部都係豬骨同濃湯底,開始有d悶。

走左轉日本,食左個上等醬油拉麵唔多夠喉,於是返香港又搵下。試過幾間都冇,一係就硬係整色整水變左其他濃味。銅鑼灣有間上晒報都OK,但太多人等。

今次路過再訪,門口仍然一樣咁多人等,見有醬油味就等佢一下睇下湯如何。

醬油拉麵講求個豉油、湯底同油,佢做到日本食到嘅八成到,清香嘅醬油加左香蔥油,幫個湯提味。面質有點軟,下次價叫硬d就會再好d。

食得多九州、味噌或者沾麵嘅特濃鏗魚味,呢次清新之旅不錯。地方有點窄,服務和配料還好。

推介美食: 元祖拉麵, 味蛋, 香蔥拉麵, 和風涼麵
是次消費: 每人約$80 (晚餐)