中文 | English
Fatguy31
我是Fatguy31。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Fatguy31  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-07-13
類別 : 港式火鍋海鮮大閘蟹點心蒸氣火鍋

去食個lunch,入到去得一枱客(全程都係得3枱),生意有「幾好」你都知啦🙄
坐低,午餐選擇幾多,價錢亦合理,
叫咗個腩肉蒸陳村粉,配湯,小食,點心,
先嚟個湯同小食,味道唔錯
再等咗陣,上埋主食同點心,
戲肉嚟了…

我叫嘅係陳村粉,嚟到嘅卻是蒸飯,
我同姐姐講話叫咗陳村粉,佢愕然咗一下,然後同我講「無陳村粉」
🔥都嚟!
我話「無嘅話你做乜唔一早同我講」
好明顯係想用佢啲低下手段焗我食碟飯,
就算真係無陳村粉,你都應該蒸之前問下我要唔要飯先,係米?!
之後姐姐反應仲好笑,佢話「張單唔係我落嘅!你做乜攞我嚟出氣!」跟住同我吵!
好笑,我連你哋咩樣都唔會認得到,我攞你出氣做乜嘢jeh?你會唔會太高估你自己?

宜家個問題係,你哋有人落錯單,上錯嘢,唔認不單止,仲要焗個客硬食!!!

之後有另一個姐姐出嚟話係自己落錯,話可以換畀我。即係認有陳村粉啦。

食餐飯都要咁勞氣,本身仲諗住叫多幾樣小食,不了。銅鑼灣大把選擇,無下次。

之後喺openrice亦見到其他苦主喺呢間店不愉快嘅經歷,因此我覺得我有責任寫返今次事件出嚟,等其他foodie有前車之鑑,慎入間店,避免中伏。

2019-12-21
類別 : 港式川菜 (四川)火鍋雞煲

以前睇美食推介見過新南苑嘅介紹,對佢嘅雞煲心心念。今日終於有機會,但非常失望。

先講個雞煲,落油炸鬼的卻係幾特別。但個汁食唔出同出邊嗰啲有乜分別。而且煲嘢好乾,配菜亦唔多。成煲嘢我只能講非常普通。

再嚟海鮮打邊爐,海鮮尚算新鮮,但絕對不是靚嘢。鮑魚好細隻,同前兩日喺其他平價海鮮邊爐舖食嘅爭好遠。

其他火鍋配料,牛係幾好食,但只有一碟。其他任食配料選擇非常少,連最cheap嘅美國肥牛都無。啲貨亦都是普通貨。

飲品方面多韓國飲品,有啲自家製涼茶。都算OK豐富。

間嘢最難頂嘅係服務。肆應基本上嚟講都係無禮貌的。上菜亂咁擺,唔會理你生定熟。中途有位阿叔上菜時,一手丢開我擺喺枱面包濕紙巾,仲話「拎開呢啲無謂嘢」。我當場O嗮嘴。本來任食選擇都唔多,第二次落單叫咗四樣嘢,只有響鈴同蟹柳嚟咗,豬腩同番茄就無嚟。今時今日仲耍埋啲舊式昆客手法,真係好out兼令人反感。

埋單每人$248。個價錢去某心火鍋可以食得好過佢幾條街。

極度失望。返嚟即刻將呢間嘢從收藏列表tick除,忘記它吧。

汁麻麻,乾,非常普通

汁麻麻,乾,非常普通

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2019-12-20
是次消費: 每人約$248 (晚餐)

2019-12-21
類別 : 日本菜日式西餐

間嘢好低調,如果唔係見到E App做promote都唔覺有間咁嘅嘢。

Order咗兩個牛蛋包飯,一個流心一個regular。睇之前嘅評論,想像中嘅流心係溏心蛋爆漿嗰隻,點知上到嚟係類似炒滑蛋嗰隻。有少少失望,畢竟流心要加$22。

整體嚟講味道幾天然,唔會太鹹或者重味精味。自家製幾溫馨嘅感覺。中午好少人,肆應都叫做有禮貌,正正常常。

今次有半價優惠,埋單每人約$100,都算性價比正常。但如果正價嚟食會覺得有啲貴。
味道自然。但流心不是爆漿,係炒滑蛋。

味道自然。但流心不是爆漿,係炒滑蛋。

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2019-12-20
是次消費: 每人約$100 (午餐)
用餐優惠: 優惠券

2019-12-17
類別 : 粵菜 (廣東)火鍋

朋友話間嘢好食,咁一行多人就嚟試下啦。早到咗,第一次嚟,同門口資客傾咗幾句,了解下間嘢咩玩法。當時姐姐都幾有心機解答我問題,第一印象不錯。跟住入座食嘢,超多嘢食,啲海鮮都新鮮。成個過程都覺得幾開心。雖然有時叫肆應要叫幾次先有人覆,但你畀$200呢個價錢,都明嘅。
好喇,到最後煮粥,一位金髮女肆應過嚟幫我哋煮。我見佢撈嗮啲嘢上嚟,第一次食嘅我好奇問咗句點解要咁做,金髮好「掘」咁話「公司要求咁做,我都係跟公司指引,你可要求唔撈,咁你撈定唔撈?!」個語氣非常串,好似有種「講咁多嘢嘥我時間」嘅感覺。我費事同佢吵,忍住話咁你照做。我哋有兩兜粥,一兜要芫西一兜唔要。佢做完要芫西嗰兜,就叫我哋換另一煲出嚟畀佢整。咁我多口提醒句「呢兜係無元西嘅wor」,金髮即刻語氣好差咁隊我「咁你唔攞嗰煲出嚟我點整啊!」我終於忍唔住,大聲少少回佢一句「整啦」,佢即刻丟低啲嘢,話「我搵其他人幫你」。就算第二位同事嚟到,亦無話唔好意思,一開始仲要話「邊位同事?我睇唔到wor」。其實成件事好細,但成餐飯好哋哋,係都要臨尾香,真係多得呢位金髮同事。相信如果佢繼續喺度,只會有更多類似事件發生。亦多得呢位同事,我係一定唔會再返去佐敦店食啦,真係唔該嗮!

堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2019-12-17

2018-11-15
類別 : 川菜 (四川)中菜館火鍋

之前喺度食過一次,亦都試過大坑小川屋嘅出品,印象中味道OK,今日中午走嚟食個午餐。點知畀肆應激到一肚氣!!!

話說間嘢午市本來就無乜人,我一點多啲上到去都係得三枱客。入到去肆應隨手點咗我去角落一張枱。因為個位好暗,我坐咗去隔離張枱,即兩張二人枱中間。肆應見到,態度非常惡劣地「勒令」我坐去對面兩張四人枱中間嘅一張二人枱。嗰兩張四人枱當時係坐滿的,我見好逼,就話唔想再逼入去。肆應好唔高興,幾乎係「鬧」咁制,堅持要我坐去嗰個位!仲口口聲聲話我呢張枱要留返有四人客嚟嗰陣拼枱wor!呢位阿姐真係好想像,人都唔多個,仲喺度想像四人枱滿座!

結果我當然係即刻走。之後仲聽到肆應喺背後大聲鬧我「痴線」。講真,銅鑼灣大把嘢食,少你一間又如何?你繼續咁嘅態度趕客啦。早唔望你趕走嗮啲客折埋失業添啊!

真心希望間嘢嘅老闆可以見到呢段嘢,好好整頓下服務,整頓下啲趕客嘅員工。
點解無0分?1分都畀多佢

點解無0分?1分都畀多佢