中文 | English
我是vivixiao。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
vivixiao  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-05-20
類別 : 川菜 (四川)中菜館火鍋雞煲

汀汀啱啱開張時去食過一次,當時覺得味道較佐敦&紅墈淡,但勝在地方稍大,坐得也較舒服。於是相約朋友再去食。

半條不連尾麻辣烤鯇魚(中辣):見唔到有辣椒浮係面,根本試唔出有辣同麻的感覺,於是叫服務員加辣,服務員個樣都幾唔耐煩咁。條魚D肉好霉,根本就唔新鮮,咁細一條魚,我哋三個人居然食唔晒!!淨返一半,係香港食D咁唔新鮮嘅魚都算係少有啦,真係要俾個強字俾呢間店。

1碟蒜泥白肉 :肉好嚡,D蒜泥汁超級少

1碟酸菜:上到來即時後悔,係嗰種潮州無葉甜酸菜,呢個只可以怪自己當時無睇清楚個水牌,好多食過川菜嘅人都知,呢類邊爐一定要有葉嗰種酸菜先至啱。

1串烤韮菜:酸酸哋,朋友話好似落咗醋來烤咁樣,可能係佢呢間獨創啩,恕我不懂欣賞

嗌咗兩樣配菜,都係D素菜類,呢個就無得評論啦,淨可以話新鮮囉。

呢間店D嘢份量少,服務差,質素更差!居然用雪魚,唔係呢一下我都費事係度講。至於味道就見人見智,每個人嘅喜好都唔同,還定對於我來講就一般。總之以味道和質素仲有份量來計,同佐敦&紅墈呢兩間爭得太遠,價錢都貴少少。唯一就係個位坐得較舒服D。

堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$120 (晚餐)

推介此食評

你覺得這篇食評: