中文 | English
eatingneating
我是eatingneating。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
eatingneating  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-01-19
類別 : 日本菜壽司/刺身

今天與友人一起在尖沙咀吃午飯, 之前多數再銅鑼灣吃權八, 知道他們在尖沙咀也有分店, 所以特此到來一試.
一上去無敵的維港景令人眼前一亮excited, 座位寬敞, 佈局與銅鑼灣的相似, 這裏現時午餐做買一送一的優惠tongue, 在這個環境, 這個地區和全維港景下吃午飯, 性價比高like
午市買一送一優惠有六個選擇
海膽角切特選刺身丼 $468
特上炭火串燒定食 $468

午餐加$28可以有巨峰提子乳酸梳打

串燒定食水準一如以往的高yummy

海膽角切特選刺身丼魚生很新鮮, 份量也算多smile

有餐茶, 甜品

前菜

A5和牛壽喜燒, 牛肉味濃, 好食yummy

當天人客較少, 環境清靜, 服務人員態度很好,
趁現在買一送一優惠, 值得上來吃一頓維港午飯mad

2022-01-14
類別 : 多國菜咪嘥嘢食店自助餐

一段時間沒有來過,終於有機會再來一次試試這裏的自助午餐lol

雖然只是平日,凍盤海鮮的選擇也算多smile
當日有兩種凍蟹,另外有蝦,東風螺,青口和蟹鉗chopstick
海鮮配以多款特製醬料,包括有瑪麗玫瑰醬,海鮮醬,韓式辣醬,芥末蛋黃醬yummy及泰式辣汁, 可帶出海鮮嘅美味yummy

刺身有七款供應,有三文魚,油甘魚star,赤貝star,馬刀貝,象拔蚌,墨魚及八爪魚, 以自助午餐來說,算是很多選擇like
刺身水準幾好,當中最讚的是油甘魚及赤貝yummy

亦有即做壽司及手捲smile

當日燒牛肉嘅質素一般upset

這邊有片皮鴨cry,紅燒乳鴿,叉燒star及海南雞,片皮鴨是即場包製,很受歡迎,味道也很好wow

熱葷有蒜蓉蒸蝦,蝦肉爽口彈牙cry,仲有JW最出名嘅燴花膠excited, 還有燴鵝掌yummy,炒蝦仁帶子tongue, 蒸龍躉等, 水準也很好,都很受歡迎king

這裏是沙律區,下邊有三款芝士,分別是艾頓芝士,車打芝士和布利芝士

麵檔區旁邊有些蔬菜,可以自選

煙三文魚有兩種,一種是黑椒煙三文魚,另一種是刁草煙三文魚, 黑椒煙三文魚的煙燻味較好balloon

甜品區有很多選擇,以自助午餐來說,真是很不錯,包括有
Japanese cheese cakecry, Chocolate mousse cakeyummy, Chestnut mousse, Cheese cake,
Black forest cake, Pumpkin tart, Dry fruit cake, Green tea roll, Puff,
Praline cake, Panna cotta, Mango puddingstar, Tiramisustar, Egg tart,
Apple crumble, Sago pudding, Bread pudding...shockedlike
選擇很多, 係一般酒店嘅中上水準king

新鮮水果也有四種

雪糕有三種口味

整體來說這裏的自助午餐食物種類多,質素屬於中上,加上有信用卡優惠,性價比高,值得來一試
推介美食: 蒜蓉蒸蝦, 片皮鴨, 油甘魚, 燴鵝掌, 燴花膠, Japanese cheese cake
用餐日期: 2022-01-03
是次消費: 每人約$425 (午餐)
用餐優惠: 信用卡優惠

2021-10-14
類別 : 日本菜鐵板燒壽司/刺身廚師發辦

朋友介紹, 竹日本料理午市特別鐵板燒料理有特價. 買一送一優惠lol
午市 鐵板燒套餐有兩款, 一款是980元, 另一款是1380元

我們選了$980哪一款smile

套餐包括有: 季節前菜, 蕃茄沙律, 蒸蛋, 銀雪魚, 南非鮑魚, 活龍蝦, 日本和牛薄燒, 和牛炒飯, 日本野菜, 味噌湯及甜品excited
TA-KE Special Teppanyaki Lunch
Seasonal Appetizer, Tomato Salad, Steamed Egg, Codfish, South African Abalone, Live Lobster, Sliced Japanese Wagyu,
Wagyu Fried Rice, Japanese Vegetables, Miso Soup, Dessert
已經非常豐富really

環境高級優雅star

沙律正常, 蒸蛋算幾滑

銀鱈魚個 presentation 好靚 star

這個南非鮑魚非常新鮮, 師傅處理的時候, 鮑魚還會動的smile
味道鮮甜彈牙, 配以旁邊的肝醬一起吃, 鮮味提升 king 上碟是再配以金箔, 感覺高級like

雖然只是西澳龍蝦, 但師傅處理非常好, 肉質彈牙, 鮮甜, 龍蝦味濃, 讚wow

和牛薄燒也很好, 和牛牛肉面燒得香脆, 很惹味lol
加啲wasabi上去 一起吃, 提升層次mad
蒜片是預先做好, 不是現場製作, 有點小失望upset

麵豉湯個湯碗好得意, 像一隻杯shocked

加埋個和牛炒飯, 真係非常滿足tongue

好彩炒野菜份量唔係太多, 都食得到really

甜品係雪葩, 酸酸地, 容易入口smile

總括來說, 我覺得這個買一送一嘅優惠非常吸引like, 這裏環境高級優雅,
 地點方便, 食物亦甚有水準star, 如果你係鍾意食鐵板燒, 可以來試一試yummy
推介美食: 南非鮑魚, 活龍蝦
用餐日期: 2021-09-30
是次消費: 每人約$588 (午餐)

2021-10-13
類別 : 西式咖啡店酒店餐廳自助餐

很久沒有來過君悅咖啡廳 Grand Cafe, 今次有機會再試 一次

食物種類不是超級多, 但已經 好夠食smile

冷盤凍海鮮有龍蝦, 蟹, 蝦, 青口及蜆chopstick

魚生刺身有吞拿魚, 甜蝦, 墨魚, 三文魚同油甘魚yummy, 油甘魚唔係度度自助餐都有, 呢度啲魚生都幾新鮮 另外有雜錦魚生飯

塞拉諾火腿 serrano ham, 冠帕火腿 coppa ham, 莎樂美腸 salami smile

沙律選擇較少upset

自家製煙三文魚好食, 煙燻味剛剛好, 加一點點檸檬汁就能帶出佢嘅鮮味yummy

烤比目魚配檸檬牛油汁

有兩款燒牛肉一款是澳洲和牛 wagyu eye round, 一款是美國 prime rib,  這裏還有燒虎蝦 及龍蝦湯 不容錯過cry

燒羊架是即場加熱

香煎鵝肝 pan seared foie grasexcited

芝士有5款分別是 德國康寶諾拉芝士 cambozola, 意大利塔雷吉芝士 taleggio,   法國布利軟芝士 brie,
艾民頓芝士 emmental cheese, 菲達芝士 feta cheesereally

仲有一款比較特別嘅係雞肝醬 chicken liver pate , 用嚟搽麵包好好食好甘香like

特色係有四款蒸海鮮, 分別係白灼蝦, 蒸帶子, 辣酒煮海螺, 同埋蒸龍躉lol

海南雞飯 味道唔錯like

淡水龍蝦仔紅咖哩麵 crayfish red curry noodle soup

天婦羅係即叫即整wow

酸菜魚係用龍躉做幾好味like

有兩款自己斟嘅凍飲供應, 一款係檸檬冰茶, 另一款係菠蘿冰茶

甜品有賣相好靚嘅雲呢拿千層酥 classic vanilla mille feuille, 仲有香梨批 pear pie, 雜莓忌廉蛋糕 forest berries cream cake,
藍莓泡芙 blueberry puff, 大黃芝士蛋糕 rhubarb cheesecake, 君悅經典巧克力蛋糕 grand hyatt classic chocolate cakeyummy
同埋櫻桃暖心朱古力蛋糕 warm chocolate cake cherry confit

雪糕係自家製, 有海鹽焦糖雪糕 salted caramel ice creamsmile, 馬達加斯加雲呢拿雪糕 madagascar vanilla ice cream,
紅桑莓雪葩 raspberry sorbet, 港式奶茶雪糕 Hong Kong milk tea ice cream, 椰子雪糕 coconut ice creamyummy
咖啡甜酒雪糕 coffee & baileys ice cream, 仲有 柚子雪葩 yuzu sorbet,
64%特濃朱古力雪糕 valrhona 64% manjari chocolate ice cream, 有多個選擇excited

龍蝦湯yummy

凍海鮮質素中上, 龍蝦味道較為突出, 多蝦膏, 肉質彈牙like

燒牛肉做得好好, 澳洲的 wagyu eye round 那一件較嫩滑, 美國的 prime rib 哪一件肉味較濃, 個人比較喜歡美國的 prime rib yummy
燒虎蝦就一般般upset

鵝肝味濃甘香smile

魚生質素中上, 油甘魚讚wow

蒸龍躉魚也不錯

天婦羅即叫即炸, 味道幾好star

甜品係佢哋嘅強項, 君悅招牌朱古力蛋糕不能錯過, 朱古力味非常濃郁king 自家製嘅雪糕亦都非常值得一試like

這裏嘅自助餐食物質素算高like ,當然價錢也略高, 但係一分錢一分貨值得一試flower
推介美食: 澳洲和牛 wagyu eye round, 美國 prime rib, 香煎鵝肝 pan seared foie gras, 雞肝醬 chicken liver pate, 君悅經典巧克力蛋糕 grand hyatt classic chocolate cake
用餐日期: 2021-10-02
是次消費: 每人約$833 (晚餐)

2015-08-21
類別 : 美國菜扒房酒店餐廳自助餐浪漫情調慶祝紀念日

上次到港畔餐廳 Harbourside 食自助午餐的時候,已經想找機會來 THE STEAK HOUSE 試試 semi-buffet lunch,剛巧最近有信用卡優惠,便相約友人來一試 smile

Menu 如下

Weekend semi-buffet lunch

The salad bar

Lobster bisque with vegetables

Choice of main course from the charcoal grill

Rib eye steak (8 oz/ 225 g)
Sirloin steak (8 oz/ 225 g)
Filet mignon (6 oz/ 170 g)
Lamb chop (8 oz/ 225 g)
Fillet of seabass (10 oz/ 280 g)
Spanish pork rack w five spices (8 oz/ 225 g)
King prawns w garlic brown butter (10 oz/ 280 g)
US chicken breast w black truffle butter (8 oz/ 225 g)

OR

Larger dishes (for 2 persons to share)
choose one of the following:

US prime rib beef (20 oz / 560 g)
Spanish pork rack w 5 five spices (16 oz / 450 g)

OR

--- Additional---

US rib eye steak (16 oz / 450 g) +$558
New york strip (18 oz / 510 g) +$808
Center cut filet mignon (12oz / 340 g) +$838
US long bone in rib eye (28 oz / 790 g) + $1168
US porterhouse steak (28 oz / 790 g) +$1188
Grade 9 Australian wagyu rib eye (12 oz / 340 g) +$1480

Dessert buffet

Beverage selection

Chocolate cheese cake milkshake
Strawberry frosty milkshake
Guinness beer milkshake (alcoholic)
Orange juice
Grapefruit juice
Tomato juice
La gosse lemonade - traditional
La gosse lemonade - limojito

加$200 可以任飲以下 Champagne and Red wine

Champagne
Perrier-Jouët, Grand Brut, Épernay, NV

Red wine
Merlot, Richland, Calabria Family, Australia 2013
Malbec, Trapiche Broquel, Argentina 2012
Steak House Red Wine, Three Saints, Santa Barbara County, California, USA 2009

HK$698 without wine or HK$898 with wine per adult

主菜有八個選擇,牛扒當然是首選,亦可選魚、蝦,黑毛豬或雞,二人更可選大份的 US prime rib beef 來share,亦可加錢選更高級的牛扒 tongue

salad bar 沙律新鮮

cold cut 幾好食 smile

煙三文魚很不錯

芝士有多種選擇

每枱也有多款鹽提供

沙律吧後每人一客龍蝦湯,鮮甜好味 smile

這是 Rib eye steak,肉身很腍,牛肉味較淡,碳燒味很香,待應建議四至五成熟 tongue

這是 Sirloin steak,牛肉味較濃,碳燒味也很香,四至五成熟 tongue

這是二人份量的 US prime rib beef,淡淡的碳燒味,牛肉味甜,四至五成熟 tongue

其實三件牛扒都好好食,質數高,碳燒做得很好,只是不同部位有不同的特式, like like like

飮品是任飲的,milkshake 要自己拿 tongue

記住留肚吃甜品,有很多選擇,多款芝士餅及雪榚不容錯過 lol

這裏的中午半自助餐做得很好,加上優質服務,值得一試 yummy yummy yummy like
用餐日期: 2015-08-02
是次消費: 每人約$600 (午餐)
用餐優惠: 信用卡優惠