中文 | English
食得是肥
我是住在太子的食得是肥。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
食得是肥  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2010-10-06
類別 : 日本菜外賣店小食店

呢間小店開左冇幾日,前幾日上openrice都未有資料,仲諗住可以做第一個寫食評既人添...

門口派傳單既員工話新張期內減$5,本身又好炸炸野,見裝修都幾企理,望落乾淨,而且炸物即刻炸,起碼唔怕腸胃炎先。即管一試。

先讚:原味炸雞係真係即炸既,算幾脆口,而且唔油,證明有吸過油先交俾客,值得一讚。

後彈:坦白講,個人意見:正價$18炸雞(大:~5-6件),同區而然,會覺得貴左D...但減$5就一試無妨。而且味道普通,冇咩吸引力,同普通炸雞塊無咩分別...
如果唔係呢個價錢,我會當零食再幫襯,但正價$18真係貴左少少...

建議小店看看有咩辦法improve下...
自取等候時間: 5 分鐘
用餐日期: 2010-10-02
是次消費: 每人約$13 (下午茶)

共有2 人投票

2010-08-15
類別 : 粵菜 (廣東)粉麵/米線雲吞/餃子

本來想簡簡單單一餐,麥奀記聽得多,從未到訪。
心目中最好吃既雲吞麵係元朗老字號,佐敦都可以。

雲吞麵底:
梘水味重,立立地,唔夠爽。
同行話「可能有人鐘意食重梘水味呢」,都可能係,但於我就唔係。

湯底:
好似冇乜大地魚味,與上一位評價既食友一樣,胡椒味重得有點蹌口,不過不失。

雲吞:
屬一般貨色,已比麵質好,豬肉和蝦味略嫌不足。

結論:
冇預計到會這樣,走訪唔同老字號雲吞麵鋪都唔會話好失望,獨獨係呢間。
Come up到可能性:就係呢個鋪位係租,唔係自己擁有既。要交貴租時,就要降低質素,可惜可惜.....
$30元一碗,可一試,但個人認為有少少辜負左「老字號」呢個招牌。

PS:期五晚飯時間,入面共只有兩台客,而同街其他食肆都滿了七八成。
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2010-08-13

2010-08-12
類別 : 川菜 (四川)中菜館咪嘥嘢食店粉麵/米線雲吞/餃子

愛辣一向都算係小眾人士,看看身邊朋友同事,每六個先大概有一個比較食得辣。

但呢間小店子,午市坐無虛席,初頭仲以為大家都開始鐘意食辣野,終於搵日外賣番公司食,原來都係空歡喜,質素同我想像差一截。

酸辣粉+口水雞午餐=$45(外賣自取價)

酸辣粉:
質地似烏冬(唔煙un),基本上係冇保寧醋味,一d都唔酸
(比較)可取之處:
份量都夠,冇咩辣油係面,又冇咩味精,食完唔太口渴。

口水雞:
雞味幾好,但唔好當係四川牌辣既口水雞。

結論:
全店食物係調到唔食得辣既人都食得。
如果唔食得辣既朋友,因味道淡,唔會好濃,而且價錢平(lunch),一試無妨。
如果係食得辣/想食正宗四川口味既朋友,都係去其他吧啦...(當滿江紅執笠之後,都係prefer過海去九龍吧)

雖然好近公司,但我就唔會番兜。(我係愛辣人士)
(註:樓面得二人,lunch當然無得送外賣。)
用餐日期: 2010-08-12
是次消費: 每人約$45 (午餐)

共有1 人投票

2010-05-04
類別 : 港式茶餐廳/冰室小食店粉麵/米線粥品

上星期落大雨個日黎晚飯。

常常覺得旺角冇乜好粥吃,先達後面富記其實幾好,不過實在太麻甩,環境衛生又麻麻,最多外賣番屋企,。

次次行過勝利道都想試下才叔。
友人一聽到「才叔粥鋪」個名咁古舊,本來唔想黎,以為係d舊式粥店,話:「落雨濕席席好污糟」。但我記得行過才叔都幾企理乾淨,所以最後都黎試。

我地偏好食D好綿既粥(富記做到,但味精有D重手),才叔就唔算好綿,但都好吃,好似冇咩味精咁噃。

一碗生滾雞粥$25:生滾雞粥就普通啦,雞算多,但味道就一般
一碗瘦肉碎牛粥(唔記得$20定$25):反而瘦肉粥咸咸香香,好好味,而且好足料,食完都幾滿足。
一隻咸肉糭:幾好味,肥肉一小舊,食落軟綿綿,幾好。
一隻煎堆,牛利酥:油器就普普通通

想食粥時都會諗下才叔。
用餐日期: 2010-04-29
是次消費: 每人約$35 (晚餐)

共有1 人投票

2010-05-04
類別 : 越南菜

兩人,吃左烤牛湯檬,牛肉比較un,檬粉比較少,湯冇咩味。
同咖哩雞撈檬(我成日覺得咖哩撈檬係非常古怪既),好唔ok,d咖哩冇咩得d色水。

價錢頗貴,冇套餐供應,加飲品要散叫,一碗湯檬近$40,加飲品要$50多元
而且食物質素麻麻,同區還有不少選擇,所以不會回頭定了。
用餐日期: 2010-05-03
是次消費: 每人約$40 (下午茶)