中文 | English
尼金遜
我是住在上環的尼金遜。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
尼金遜  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-07-31
類別 : 日本菜迴轉壽司店壽司/刺身

新開的屯市一壽司又點可以唔去試試先,不過由於有時經過都係人頭湧湧的緣故,所以都今日先比啲 friend 捉左去排隊試,現場的情況令人有點擔憂要等上一個鐘以上,結果又比想像中好得多,25分鐘就入左去坐,一望原來入面係好大好多位,唔怪得咁多人等都入得咁快啦!

一座低大家好似冇食晏咁瘋狂叫嘢食,我都無需要點已經係成枱都放唔落的壽司,但係佢哋居然叫左個天婦羅烏冬話比我食,我梗係話要一齊啦,食左呢個未飽左,何況我其實唔係咁 like 烏冬,但今次呢個烏冬又真係幾好食喎,一食就知係真正的日本來貨,哈哈!跟住就個個都爭住食,咁又 KO 左一大碗烏冬。

唔知係未又有人好鍾意食燒魚,大家分別叫左個鹽燒油甘魚骹同埋三文魚骹七味燒,重有大量三文魚壽司,有個叫三文魚三食包括左三件唔同味的有辣汁三文魚、大蔥三文魚、黑椒三文魚壽司,呢個都好,起碼食大量三文魚得黎都有啲唔同味道浸入其中,我最欣賞就係個辣汁帶出左三文魚個鮮味。不能不提就係個三文魚骹七味燒真係好大件,肉質唔老燒得啱啱好,加埋七味粉就真係食到唔停得口。

又有個特別的叫劍魚三食,佢又混入左唔同味包括西洋風劍魚、鹽燒檸檬劍魚、大蔥劍魚,呢個都可以,不過個西洋風汁就冇咩特別,我反而最愛加左大蔥响面嗰件喇!個北北寄貝、白鳥貝、梅醬貝片都過得去,但係個人就唔係咁 like 個梅醬個味,酸酸哋我估啲女士可能會啱啲。

芝士蟹籽蟹捧同吉列生蠔就係我今日最愛,啲芝士蟹籽好好味,而個吉列生蠔真係外面脆卜卜,裡面熱辣辣,正!

總結係坐得好舒服,壽司種類都算係多,小食同烏冬都 ok, 睇黎大家响屯市又多左個食壽司的聚腳點
堂食等位時間: 25 分鐘
用餐日期: 2012-07-25         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$190 (晚餐)

共有1 人投票

2012-06-22
類別 : 日本菜壽司/刺身

好想食日本嘢但係又唔係太肚餓,本來想去元氣,但係又記得 Monster Sushi 個 menu 入面好似有多啲非寿司類的款式,所以身軀就不其然地行左去Monster,我當然亦冇比身旁個朋友反對啦!

今日除左我哋必食的凡立貝寿司、黃金卷同芝士鰻魚卷之外,其他就點了 Special Menu 內的食物包括有個叫三式洋風軍艦、炸露筍竹輪餅、沖繩黑唐玉子、檸檬葉香草汁法式三文魚刺身、漁師風柚子胡椒火炙吞拿魚腩……總括就係少少飯飯,多多刺身同小食。

特別想講吓個炸露筍竹輪餅其實係天婦羅之類的炸物,但係就一啲都唔油立立,好乾身,非常脆口,入面全部都係蔬菜食材,配合埋個汁一齊食就唔覺得好熱氣。

至於個檸檬葉香草汁法式三文魚刺身就好特別,因為大家未食都聞到濃濃的檸檬葉及香草味,食落就發覺得有少少酸的汁混在其中,三文魚加上香草汁真係絶對係即刻要食第二件,不消5分鐘我們已可以叫待應收了這已吃光了的碟。另外的漁師風柚子胡椒火炙吞拿魚腩來到時就發覺外暖內涼涼的感覺比平時吃火炙的寿司對比更強烈,因為這個是極厚切的吞拿魚腩,很肥美的肉質加上淡淡的柚子味,一點膩的感覺也沒有呢。沖繩黑唐玉子就跟平日吃的玉子帶多一點甜甜的黑糖味,我個人覺得沒有太大的分別。

今晚試的新款菜式都很滿意,而且這一餐吃出了食材本身的味道,因為我們一丁點醬油也沒用呢!大家下次都不防一試!

推介美食: 炸露筍竹輪餅、檸檬葉香草汁法式三文魚刺身、漁師風柚子胡椒火炙吞拿魚腩
用餐日期: 2012-06-20
是次消費: 每人約$190 (晚餐)

共有2 人投票

2012-06-21
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓火鍋海鮮大閘蟹點心

下午約了友人到荔枝角午餐,突然發覺很久沒有飲茶便提議到長沙灣廣場的富臨,大約1時15分到達,情況令人擔心,很多人mad我走到櫃枱前攞2位飛,心想答枱都好tongue就同那位知客講答枱 oksmile想不到等了一會便有枱,真好彩。午市時份真係很多人,當然就係唔夠人 serve 客人,所以友人趕快地填了點心紙。

等了不消一會,來了個子薑皮疍及鮑汁鳯爪,個皮疍唔夠糖心,好實sad子薑又唔夠乾身,搞到成個碟都有啲水.....mad,鮑汁鳯爪就好好味,好味過稻香的,正smile
鮑汁鳯爪

鮑汁鳯爪

子薑皮疍

子薑皮疍

跟住就黎左個煎讓茄子、黑糖馬拉糕、麻蓉包、蒸鯪魚球、燒賣tongue煎讓茄子個魚肉好好味,煎得好透,茄子又好淋身tongue真係富臨入食之選!黑糖馬拉糕就偏甜左啲啲,麻蓉包居然係流心的麻蓉,真係有啲驚喜,但如果可以再少啲甜咁就 perfect smile 燒賣就一般般,冇一大隻蝦放响面所以要扣分呀shocked
反而個蒸鯪魚球就好好,唔係成舊粉咁,又有魚味,正smile 今餐都算係咁...只係有兩味差左但其他都 keep 到個水準。
煎讓茄子

煎讓茄子

黑糖馬拉糕

黑糖馬拉糕

推介美食: 鮑汁鳯爪、煎讓茄子、黑糖馬拉糕、麻蓉包、蒸鯪魚球
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2012-06-19
是次消費: 每人約$85 (午餐)