中文 | English
我是Din Din。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Din Din  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2010-10-20
類別 : 江浙菜中菜館適合大夥人

朋友生日,我提議去杭州酒家,只因之前我同同事去過一次,其酒家嘅東坡肉真係令我沒齒難忘!

我哋一行十人,叫咗以下:

炸臭豆腐 - 夠晒臭,不過我覺得旺角嗰啲再臭啲smile
東坡肉 - 比起上次入口即溶、肥而不膩,今次好似上次食好食啲sad
海浙頭 - 開胃小食,酸酸地,正
小籠包 - 上次已經覺得皮厚,所以十個人只不過叫咗4隻試下。保持水準都係咁厚!
炸響鈴 - 本人唔鍾意食炸物,不過同行朋友對呢個嚮鈴讚不絕口
三鮮魚丸 - 初試嗁朋友千其唔好用對普遍嘅魚蛋嚟對佢,因為佢完全唔彈牙
八寶飯 - 糯米有點蜜棗的味道,煎得香口
富貴童雞 - 焗得太耐雞肉變老,麻麻地sad
老鴨湯 - 老火湯,第一淡已經飲得出,清清地,正!!
杭州時菜 - ok,無乜特別
煎餃子 - 出奇地好食喎,皮脆肉嫩

生日點可以無啤酒,呢道嘅啤酒偏貴。下次生日飯可以選擇第2間。

推介美食: 東坡肉,炸響鈴
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2010-09-18         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$290

共有2 人投票

2010-10-20
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓點心

同屋企人慶祝生日,揀咗屋企附近嘅呢間寶湖酒家。因為已經裝修咗一排,所以都有啲舊,沙發都有啲爛!

叫咗個4人餐再加多個炒介蘭:

翅: 咸到震 huffy
脆肉瓜炒珊瑚蚌 : 都係咸但還可接受
金黃蝦 : 幾好,蝦頭同蝦身分開炒。蝦頭仲剝埋殼,可以一啖就食到,蝦身都OK新鮮smile
南乳燒雞 : 無乜特別,可以啦
炒介蘭 : 勁油,仲炒燶咗啲,但食落又無乜事

總括嚟講都ok,但水準有仲有好大空間進步。
推介美食: 金黃蝦
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2010-10-18         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$120 (晚餐)

2010-09-27
類別 : 港式串燒

本身住喺西環嘅我,BBQ由開業到而家我都有幫襯。

近呢個禮拜我同男朋友再幫襯但感覺非常唔好,決定

而後都唔會幫襯。

反感原因:
1) 勁加價:由原本$12/ 3 塊多士變到今日$6 一塊(加咗

50%)。本人都做過飲食業,明白加價係無可避免,但

加價幅度太驚人!!
2)來餸太慢:唔知係策略定真係要咁耐,叫了20碟野

,半個鐘先嚟得2碟。問嗰個呀姐,佢就話check吓,

之後就無咗影。我哋就而為漏單,只好再落過單,十分鐘後啲餸打孖嚟。炒餸就話一切炒方便啲快啲,想問吓BBQ打孖一齊燒會用少啲時間嘅咩?
3)味道碟碟一樣:開業嘅時候一啲味精都無,過咗一排可能多咗人去,但求快食得出落咗好多味精。到了而家,味精少咗但加咗七味粉所以碟碟味道都一樣。

BBQ本是我其中一個最鍾意去嘅地方,留低唔少腳毛。質素淪落都而家咁,一定唔會再去!!
用餐日期: 2010-09-25
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2008-06-16
類別 : 日本菜迴轉壽司店

豬餿餐廳原因
1. 應凍唔凍 - 壽司完全唔凍但有陣雪味
2. 應熱唔熱
3. 服務態度差 - 埋單$144,我攞左一張100蚊,2張20蚊同一張$10,之後我唸住攞返10蚊俾$4佢就走啦。但當我搵緊$4時個店員無端端攞左我張$10話:「多謝!收你150蚊。」huffy如果係咁不如俾個銀包你自己攞錢啦
4. 話最厚切三文魚壽司 - 欺騙!!

總之食完就唔知點,飽又唔飽,餓又唔餓,淨係知自己食左d好難食嘅野!! Crab
推介美食:
是次消費: 每人約$70 (晚餐)

2007-07-27
類別 : 日本菜

我公司喺附近,所以有時都會去呢間日本餐廳食LUNCH,我去過兩次,兩次印象都好好。兩次我都係叫埋同樣既野, 因為真係好鬼扺。首先叫個SET, 包括有一個牛肉豆腐湯, 鰻魚飯(細)一碗, 青菜沙律一份, 吉列豬扒一份(大約$58);兩個人去加多6件壽司就一定夠。
D壽司真係要一提, 新鮮不突止,D肉仲好厚, 飯同肉既比例係1:1,大約$12-$16一碟, 有咁既質數好過去元綠,元氣啦......

是次消費: 每人約$40