中文 | English
sky_0721
我是sky_0721。我最常於銅鑼灣尖沙咀旺角出沒,最鍾意日本菜甜品/糖水自助餐
食評會員 4次成為首位寫食評會員
sky_0721  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-11-17
類別 : 泰國菜海鮮燒烤烤肉

之前見到朋友食火山排骨,覺得好吸引,早前終於相約好友去了尖沙咀MILU THAI食晚飯。

必點火山排骨,這間可選甜酸口味,相對辣度較低,但對於不太食得辣的我,揀左汁分開上,甘就最好。

一上枱已被佢的份量嚇親,一共有四大塊排骨。

可以帶手套直接用手食,好滋味,肉質算嫩滑,加少少汁更滋味。

另外,點了粉絲焗大頭蝦。

對我來講,粉絲係主角,吸收晒大頭蝦精華,好好味。

蒜蓉牛油雞翼,勁多蒜蓉,啱我口味,雞翼外脆內嫩,又夠大隻。

食甘多肉,點了蒜蓉椰菜苗,這個好味,份量也不少。

中和濃味食品,我地點了椰青和芒果梳打。

椰青清甜又解渴,食泰國野不可少。

2023-10-30
類別 : 港式外賣店小食店火鍋雞煲

有時晚餐吾想食飯,我就會選擇粉麵,最近外賣左了杞醉濃湯半隻雞花甲米線(二人份)。

這裡有半隻雞,雞肉夠嫩滑,完全吾覺得乾和硬。

花甲份量不少,肉質鮮甜。

最驚喜係隻溏心蛋,橙色的蛋黄,再配上酒香,好味道。

一打開個米線湯底已經好吸引,湯裡有不少杞子和龍眼肉,我最愛養生湯底。

平日盡量少飲湯,這個湯我飲晒,特別晒秋冬食,滋補又暖身。

而米線口感也夠滑身,和這個湯底好夾,食完感覺舒服。

食完米線,食埋杯茶,感覺舒服。
推介美食: 杞醉濃湯半隻雞花甲米線

2023-09-25
類別 : 日本菜西式雪糕/乳酪西式糕點

平日工作忙碌,有時間也想揾一間舒適的食店,好好坐下,慢慢食,最近發現了一間不錯的日式洋食屋 - Black Bear。

主菜點了茄汁虎蝦扁意粉
Tiger Prawn Linguine with Tomato Sauce

賣相精緻。

蝦肉夠爽口彈牙,意粉軟硬度適中,口感不錯。

飲品點了鐵觀音拿鐵
Oolong Tea Latte

見到係鐵觀音,我就試下,味道幾香,入口質感幼滑,也不會太甜。

甜品當然不可少,點了藍莓忌廉芝士牛角包窩夫 Blueberry Cream Cheese Croffle

即叫即整,牛角包窩夫和平日食的窩夫口感不同,帶有煙煙韌韌,我愛食這款多些。

甜度適中,配上藍莓和忌廉芝士,好夾又美味。
推介美食: 藍莓忌廉芝士牛角包窩夫

2023-05-03
類別 : 西式甜品/糖水雪糕/乳酪

放完三日假,工作特別忙碌,放工後,去了樂富廣場的T&M Dessert 買幾件蛋糕返屋企食。

這裡主打拿破崙款式,款式選擇也有不少,我揀了其中三款口味。

1) 黑朱古力拿破崙
吸引我係蛋糕面的黑朱力薄片,入口幾幼滑,再配埋朱古力吉士醬,雙重口感。

2) 咖啡Oreo 拿破崙
內裡吉士醬有香濃咖啡味,個餅皮幾鬆化。

3) 草莓拿破崙
想清新一些,可以選揀水果口味,草莓拿破崙係這裡人氣No.1 款式。

草莓夠甜,甜度也適中。

佢地除了切件蛋糕外,也有蛋糕預訂。

2023-04-16
類別 : 日本菜居酒屋拉麵串燒

早前工作完去了土瓜灣金鶴拉麵食拉麵。

見到有期間限定的極瀬戶內海產蠔湯拉麵,愛食蠔的我,一定要試下,我再埋兩隻生蠔黃金燒。

拉麵一上枱,已香味撲鼻。

第一時間先試下生蠔黃金燒,夠大隻又肥美,入口多汁,味道鮮味。

湯底幾濃郁,入口有蠔的味道。

湯底較為杰身,湯可以掛係麵上,而以麵質口感不錯。

叉燒係大塊而薄身,所以肉質夠稔身,不會乾身。

仲有不少配料,如木耳和筍,與麵一齊食,多了一份爽脆口感。

另外,點了一份日式餃子。

一份有四隻餃子,外皮厚薄適中,味道不錯,若再煎脆身一些更加好味。