中文 | English
yaleto
我是住在元朗的yaleto。我最鍾意川菜 (四川)潮州菜泰國菜咖啡店大牌檔樓上cafe雞煲火鍋台式飲品
食評會員 0次成為首位寫食評會員
yaleto  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-04-22
類別 : 港式大牌檔粉麵/米線

要說澳門最好飲的的炭燒奶茶,我會說是在東方斜巷的世記咖啡,開了三十多年的世記無論是熱還是凍的樽仔奶茶一樣做的非常出色,世記的奶茶茶味很出,又有淡淡的奶味。雖然我只是個二十出頭的「嚫妹」,但因為家人喜愛飲奶茶的關係,由細到大我都會陪家人到世記「炭番杯炭燒奶茶」,所以我可說是世記的忠實粉絲。雖然現在周圍都係所講嘅「炭燒奶茶」,但到目前為止我還是找不到比世記更好飲的奶茶, 可能我飲到的不只是奶茶的味道,還有濃濃的人情味。tongue 除了奶茶做得出色之外, 世記的炭燒奶油多士也是镇店之寶,值得一試chopstick

在澳門以經不容易找到像世記咖啡這樣子的咖啡檔了,現在澳門的老店,不是沒人接手,就是不夠人手,就算有人接手又夠人手,又因為傳媒的報道,令慕名以來的客人(由其是港客)多到招待不到,最後老店的水準下降 (像南屏雅敘,最近去過一次之後再不敢再去了,人多,食物水準比以前差得太遠了),但價錢又逼不得以上升。更有老店因為應付不了太多的客人選擇暫停營業。作為一個土生土長的澳門人,我最怕就是再也吃不到熟悉的味道。tongue

推介美食: 炭燒奶茶,油多
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2012-04-20
是次消費: 每人約$20

共有4 人投票

2022-09-02
類別 : 法國菜西式扒房漢堡包All Day Breakfast

yummy一直都好鍾意嚟呢度食飯
環境舒服、價錢吸引!最重要係食物唔錯!
九龍塘冇咩嘢食
燒雞同漢堡包都係每次必點!
跟餐嘅薯條熱辣辣新鮮出爐😍奶茶咖啡都唔錯😀👍🏻
朋友減肥中就可以食沙律
如果食飯時間唔長,可以嗌佢嘅飯或者意粉都係幾分鐘~ 啱晒喺浸大返學嘅同學仔🤪

網絡收得唔好 可以專心同朋友傾偈食飯
終於可以脫離網絡世界嘅煩擾🤓✨

推介美食: 烤春雞, 野菌芝士手打牛肉漢堡

2022-06-26
類別 : 港式咪嘥嘢食店少鹽少糖食店火鍋

huffydislike知道生意難做,所以好少會投訴或者寫啲唔好嘅評論!但係呢一間真係奉勸大家唔好去🥲除非你想貼錢買難受!

一去到嘅時候,朋友們想揀比較平嘅任食set ,店員已經話暫時未有要等,所以無奈地揀咗最貴嗰個set! 而且話碌卡機有問題淨係收現金!

一坐低口罩都未除就已經問雞煲要咩辣!好似好趕時間咁!雞煲到咗3分鐘之後,佢哋就馬上將個雞煲移去個碟度,再即刻問要咩湯底🥵呢個時候其實朋友都未到齊~

食緊嘅時候,全程啲店員同老闆態度都好奇怪,總之就係好想你快啲走! 去到大概8:33pm 左右~ (即係入咗之後 1 小時20分)店員就話last order! 咁都明白嘅,朋友們就話等等,因為我哋成枱都係嘢! 跟住再隔幾分鐘即係大概 8:40pm, 店員就問我哋要咩雪糕!咁其實休息時間應該係兩小時,即係我哋其實仲有半個鐘頭左右!

我就問店員,其實我哋幾點要走,可唔可以俾個實際時間我等我有個預算。店員就話「差唔多㗎喇你哋而家要走!」8:40分其實距離我哋任食嘅時間應該仲有32 分鐘!

之後佢哋好快就拎張單過嚟叫我哋埋單,然後買單嘅時候佢哋係收咗我哋book位嘅人數,唔係收我哋到齊嘅人數!所以大家記住小心check 單!

去到最後我哋叫雪糕、店員問我哋想要咩味、當我哋揀好晒嘅時候~ 老闆就行過嚟話冇其他味剩係得雲呢拿🤔

其實喺香港任食都食過好多次,無論係打邊爐定係燒烤,通常都會好禮貌咁話俾你聽入座時間同埋幾點鐘要走。你唔會好似佢哋咁不停咁吹你! 最後埋單連服務費每人$327!呢個價錢食物係佳寶嘅質素,而且男仔只有六至七成飽,但係都冇乜心情去食😇

用餐日期: 2022-06-25
是次消費: 每人約$327 (晚餐)

2017-03-05
類別 : 港式小食店

以前經常光顧旺角分店,食品新鮮,經常點的有墨魚、大生腸、非常爽口、吃的時候不會覺利。雖然排隊人多,但服務態度良好!

但今天光顧尖沙咀店時被女店員喝罵,原因是只吃一串不可以用碟,但店外只列明一串不會有袋或紙,並沒有列明不能用碟,所以當我嘗試拿起碟時,她明上按著碟加上命令的態度把我的碟搶回😓其實不能用也告訴我也可,不用喝罵!

而且女店員全程黑口黑面,態度非常惡劣!明明沒有人排隊但卻趕頭趕命似的!雖然食品可以但不會再光顧尖沙咀分店😓

huffy
堂食等位時間: 2 分鐘
用餐日期: 2017-03-05
是次消費: 每人約$20 (下午茶)

2014-05-20
類別 : 港式川菜 (四川)中菜館火鍋雞煲

一向愛食辣, 雞煲和川菜更是我的至愛。所以男友一提議食雞煲, 我就非常期待。由於係星期一晚,所以我地5:30 pm 仲可以訂到 8:00 pm 的位, 8:15分左右到達完全不用等位。

雞煲有三類選擇,  但由於係第一次光顧, 所以我地唔知應該點那一種, 細問店員後, 知道饞咀麻辣雞煲會比隨變麻辣雞煲更辣和濃, 由於係第一次食,一來怕太辣, 二來覺得"隨變麻辣雞煲" 應是招牌菜, 所以最終點了(半隻雞)小辣隨變麻辣雞煲。之後點了些火煱配料, 美國肥牛, 唐生菜, 黑拍業等等.. 我最欣賞隨變的是很多火煱配料都可以叫小份, 岩哂2-3人份量。

雞煲的雞肉算滑, 但不太入味, 整煲都是很單一的麻辣味, 而且味道不夠濃, 我後來差一點要點醬油....而且小辣也太辣了吧, 我和男友以經算是食得辣之人, 但結果小辣還是太太太辣, 由其是唐生菜等吸湯的配料, 吃到後來以有點胃痛吃不下了, 不停叫店員加湯, 店員也給我們一碟解辣醬, 同埋提議我地飲花果茶。

今次有點失望, 因為雞煲在只要"辣味", 不過不得不讚, 店員的服務態度都十分好!

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-05-19
是次消費: 每人約$210 (晚餐)