中文 | English
貪食又唔想肥
我是貪食又唔想肥。我最常於中環屯門葵涌出沒,最鍾意日本菜意大利菜法國菜台式飲品自助餐壽司/刺身,New York Cheese Cake & 長腳蟹。
食評會員 12次成為首位寫食評會員
顯示選項: 所有香港 澳門

2009-10-10
類別 : 西式咪嘥嘢食店自助餐早午餐

SEP 29, 2009 (TUE) LUNCH

天氣還是不太好,時晴、時陰、時下雨,去食返餐嘆吓享受吓先吧!
嚟到都唔知食咩好,服務生介紹呢度有LUNCH BUFFET剛開始,於是乎行過嚟睇吓,個VIEW都唔錯,環境幽美,就試試喇!

smile首先飲碗湯食個飽先,選了其中一款唔記得係咩,好似係蕃茄湯,味香濃非常好味!個飽就硬咗D,都係留返個肚食其他嘢好了!

去到沙律吧,樣樣都拎嚟試了少少,蔬菜新鮮爽脆,件南瓜粒好腍好甜,但已撈好嘅沙律就略遜,除Strawberry外全都是罐頭,令味道變得好甜,唔太欣賞!
反而最欣賞嘅係D有濃厚泡菜味的大荳芽菜,真係好入味,食咗好開胃,啱哂!mad

冷盤種類繁多,隨意選擇一些試一試:青口、日式櫻花蝦,還有一款好似叫香芒吞拿魚卷,就講講呢款先吧!一啖放哂入口有D困難,但睇個樣覺得好似壽司咁食應該係最滋味,於是食得一口滿滿的,口感豐富,味道豐厚!mad
青口其實就無咩味,只係凍凍的!
樣子可愛得Q爆的櫻花蝦,蝦身晶瑩剔透,從蝦殼望入去,像似透明似的,味道甜甜地好得意,去到真係要試試呀! lol

行去日式魚生、壽司櫃台,發覺選擇唔多,魚生部份只有三文魚&吞拿魚,壽司方面有兩款卷物,兩款卷物有著Q版的外貌,飯味調教出色!魚生唔係屬於肥美的品種,但都唔錯還是想添食!tongue

跟著當然要試吓食件燒牛肉喇,還有燒豬仔肉,原來切開好似一件燒腩仔咁!流哂油,仲係五層嘅燒腩肉嚟,非常正!mad因為仲有好多嘢未試,所以要一件薄片燒牛肉試吓味算了,睇個樣就唔係太吸引,但食落去就真係好好食,肉質嫩腍味鮮!又睇佢唔出喎!唔係仲有咁多嘢未試,真係想再嚟一件厚切呀唔該!HEHE!mad

熱薰中間有個小小的小食吧!有迷你春卷、咖喱角、薯粒、炸雲吞&PIZZA,跟一般買返嚟的差唔多,脆脆的、熱熱的,OK喇!PIZZA薄薄,餡料多,脆卜卜,蠻不錯!smile

食BUFFET嚟講,熱薰方面一向唔係我嘅選擇,隨隨便便睇咗一轉,有炒飯、干燒伊麵、蘑菇炒小唐菜、焗龍脷魚柳、瑞士豬肉、荷蘭豆炒蝦仁、燒賣、南瓜粿等等… …D菜名唔係太記得la
熱薰之中魚係我必選項目,雖然無好大條嘅蒸魚,略有失望,但件焗龍脷柳都唔錯,魚肉幾滑幾香!另外俾個名吸引住所以拎嚟試嘅係瑞士豬肉,切得好薄的豬肉片,外貌似一片午餐肉,食落唔係太特別,真係有D午餐肉FEEL呀!
樣貌標緻的南瓜粿,樣子仿真的南瓜一樣,手功細膩,極為趣緻,味道帶少少甜,內裡煙煙靱靱!我覺得做擺設都不錯呢!tongue

雖然經已飽飽地,但都試吓碗生滾粥喇!兩個人分都應該可以應付得來的,哈哈!本來大人要揀皮蛋,但係我選了魚片配撘好似怪怪地,最終選了魚片&肉絲,不過ODRER的時候,有個小插曲,因為個WAITER細細聲同我講,妳要食粥等我入去拎D粥底出嚟先煲得,shocked等一陣幫妳拎入去,真係好攪笑!不過整體碗粥普普通通,早知唔好麻煩人喇!唔該哂!tongue

一入嚟的時候已經俾WAFFLE吸引住,終於係時候食佢la!唔該要兩件,WAITER靜靜地講咗一句:「我入去拎蛋漿先」。shocked於是佢通知負責的同事,嗱嗱聲拎D蛋漿跑到出來招呼,為咗我呢個胃食女王,整完仲要洗一餐,真真超級唔好意思!勞煩哂la!見到要等就周圍影吓相先,師傅整好仲拎住行嚟叫我自己揀D醬落去先食喇!真係好NICE!分別加咗少少糖漿、花生醬&練奶,熱辣辣甜甜脆脆,好享受呀!mad

已經好FULL,但點寫得唔食最愛嘅甜品呢!甜品吧安排在正中央,在繁多的選擇中,選了一杯朱古力慕思,好滑不過因為係朱古力,覺得溜溜的。
2款迷你CAKE:綠茶&檸檬各一件,綠茶味濃且香滑,檸檬味同樣好香,且底層蛋糕好鬆軟!
2款迷你TART:藍莓&紅桑子各一件,兩款水果新鮮味鮮甜,但撻底唔脆略遜!

雪糕方面:係雀巢迷你杯裝雪糕,多款味道任均選擇,但好FULL la食唔落lu!
新鮮水果有3款:菠蘿、哈蜜瓜 & 西瓜,都係嗰句la食唔落lu!

最後去了自製飲料吧,大人自製一杯熱檸茶,而小妹我就要了一杯橙汁,雖然唔係鮮渣的,但都好多果肉,唔係太甜,幾好味!smile

服務就唔駛多講喇!好NICE,真係一流!辛苦哂!mad

可能今天天氣唔太好嘅關係,食咗成個下午,除了我倆之外,就只有兩個內地遊客光顧,他們怱忙食了半小時左右就離開了!
所以我哋同包場食係無分別 la,hehe!madmad環境舒適,服務一流!真係覺得好幸福呀!好似發緊夢一樣!原來午餐都可以咁浪漫!多謝哂大人賜給我一個浪漫的午餐,但係大人係咪有D嘢做少咗呢?如果唔係真係覺得自己幸福滿瀉,哈哈!lollol

HSBC CR Card ~ 折扣優惠,加一後 $285.60 FOR 2位,食咗一個中午,有包場嘅服務,環境清幽,食物質素OK!真係去邊度都食唔到!
SOUP

窗外環境幽美

窗外環境幽美

推介美食: WAFFLE / 燒牛肉
用餐日期: 2009-09-29
是次消費: 每人約$145 (午餐)

共有13 人投票

2009-08-27
類別 : 西式海鮮

AUG 22, 2009 (SAT) DINNER $1140

入到去發現有個閣樓,服務員隨即帶我們上了上層,樓底好高好開揚眼界好廣濶,感覺好舒服!位置還不錯,剛好望正下層蠔吧檯,美中不足係要好小心,如果唔係好容易趺D嘢落去擲親人!HEHE!

首先服務員貼心地介紹以下呢個優惠俾我哋,都好啱食,於是ORDER一個試一試!

中銀信用咭 5 折套餐優惠:(原價$1,460) 優惠價 $730 另收加一服務費

首先另叫咗兩杯特飲,係Buy 1 Get 1 Free嘅!$58
chopstickBora Bora ~ tongue色彩繽紛,仲有一粒櫻桃襯托下更鮮豔奪目,飲落好似沙冰咁,冰涼解渴,實在太吸引,一陣就俾我飲哂!哈!

頭盤係迷你海鮮拼盤:
chopstick生蠔4隻、蘇格蘭煙三文魚 & 翡翠螺2隻
lol分別有澳洲蠔2隻夠鮮味,法國蠔2隻就較海水味重啱哂我!
smile煙三文魚鹹香味剛好!
望落蠔吧位置見到煙三文魚係師傅原舊即切片的,唔係一早切定嘅!
smile翡翠螺味鮮甜!
shocked可能D海鮮太鮮美,有隻螞蟻孫仔喺個醬碟度行吓行吓,虎視眈眈預備同我搶食,好可惜俾我發現咗,唔好意思 la !你係唔可以留底架!
sad希望佢哋呢一方面以後注意一下!

生蠔:
D蠔太美味唔係好夠喉,於是乎order 多每人 2 隻食吓先!
由服務員嘅專業推介,幫我哋選咗另一種澳洲生蠔 & 美國生蠔
smileDanial Bay 係澳洲生蠔 $48/per one ~ 雖然澳洲蠔比較清淡,但呢種明顯比之前嗰種蠔味濃少少!
lolBarron Point係美國生蠔 $62/per one ~ 肉質肥厚,味亦較濃郁,好Creamy口感唔錯!

特式法飽 ~ tongue有3款,仲熱嘅,外脆內軟,有一個仲有幾片車厘茄做餡,甜甜哋我最鍾意食呢款!

湯:
chopstick牛油梨周打魚湯配意式生帶子 ~ lol新鮮生帶子鮮甜美味!湯好滑,味濃香!!

主菜:
chopstick香煎法國海鱸魚配鮮蠔白酒汁 ~ mad首先我試咗伴碟嘅小黃瓜,迷你黃瓜仔係原條上,Cute爆!熱辣辣,極清甜,超超超好味!車厘茄同樣極新鮮清甜!講返個主角海鱸魚,煎得好靚,魚身實肉得嚟食落肉質還是滑,真的有點海水嘅咸味添!配搭個鮮蠔混白酒做嘅汁,出奇地夾,能帶出魚肉嘅鮮!挺不錯!

chopstick焗巴黎牛柳配砵酒汁 ~ smile面層黃色嗰D其實係醬汁,醬汁被焗到微燶頗有趣!牛柳被醬汁遮蓋後,醬汁嘅味道完全浸透在牛柳裡,焗出來又是別有一番風味!肉還幾嫩喎!

甜品:
唔知點解個甜品由意大利芝士餅變咗朱古力慕絲?
chopstick朱古力慕絲配新鮮草莓 & 藍莓
smile朱古力味香淳,慕絲頗滑!草莓 & 藍莓幾鮮甜!

餐飲:
smile熱咖啡 ~ 幾香濃!
tongue熱檸水 ~ 檸檬唔太酸,唔錯!

lol一邊食一邊睇住開蠔師傅唔停手咁撬開啲生蠔,手勢熟練,仲一類類分開那類別嘅生蠔進食時先後次序逐一擺放好,非常專業!
lol負責做沙律、切煙三文魚 & 海鮮拼盤嘅師傅一樣忙到透不過氣來,也是一個夠哂專業嘅師傅,功架了得,擺設精緻!

lol服務員親切有禮,夠專業!仲幫我哋影咗張相留念添!

套餐連特飲加一後,扣回套餐半價優惠 $939.80

沙冰特飲

沙冰特飲

推介美食: 生蠔 / 海鮮拼盤 / 海鱸魚
用餐日期: 2009-08-22
是次消費: 每人約$570 (晚餐)

共有4 人投票

2009-10-15
類別 : 滬菜 (上海)中菜館酒樓山珍海味大閘蟹點心適合大夥人

OCT 12,2009(MON) LUNCH $325
chopstick糖醋小排骨 $45
係一個冷盤小碟,這小碟好精緻,用上兩塊葉捲成像是手卷壽司一樣,內裡藏滿凍凍的小排骨,對我嚟講好有新鮮感!tongue
chopstick糟溜魚片 $88
面層舖了數片魚肉片,下層用上大大塊的雲耳,黑白顏色對比分明!
魚肉略有少許魚鱗,魚肉味清淡,D汁就唔係幾啱口味,可能係雲耳嘅關係,有D酸酸地!鍾意食清淡的餸菜,還是一個不錯的選擇!smile
chopstick宋嫂魚羹 $25(1位) x2
見到個名覺得好得意,樣子有點兒像碗仔翅似的,但是配料就是用上切粒狀的,一粒粒的魚粒多的是,啖啖口感十足,帶著一絲絲清甜嘅魚香味,唔錯!mad
chopstick蟹粉小籠包 $45 (5件)
Size 唔算細,不能一口將整個放入口中享受喔!所以要先輕輕咬一口外皮,然後將肉汁吸入口中,才不讓肉汁流走,皮不太薄但亦不算厚,肉嫩汁多!smile
chopstick蘿蔔絲酥餅 (2件)
菜牌係無呢款食物,但又想食,試試問吧!又有喎,當然要一客喇!
一客只有兩件,外面的酥皮跟一般的無異,餡料加上一點點金華火腿粒,內裡汁略多且鹹,可能因為火腿粒的關係喇!溜溜地!tongue
chopstick上海三絲春卷 $25
春卷外型扁扁的好趣緻,外皮脆卜卜,餡料好清淡,但太油,拎開碟上的吸油紙,碟底還是一碟油!
唔知點解嚟食午餐次次都好似好趕咁,可能因為服務員成日好急咁收嘢喇!換碟喇!拎嘢嚟咁喇!攪到氣氛好緊張!我都食得好緊張,hehe!tonguetongue

用餐日期: 2009-10-12
是次消費: 每人約$163 (午餐)

共有2 人投票

類別 : 美國菜快餐店漢堡包

OCT 12,2009(MON) TEA

發現買一送一優惠咭又出場,專誠去買咗一張$10,限期內無限次使用,真係好抵呀!mad

出咗個朱古力批都未試過,買兩個返嚟同弟弟一齊試一試!

原來都幾大件喎!比一向都是選取長方形狀嘅批,造型改變為立體三角形,頗有新鮮感,唔錯!tongue
批的外層脆脆地,朱古力漿由批內洋溢出來,熱辣辣甜絲絲,飽肚感十足!mad
一定要熱食呀!不過食時小心熱烘烘的朱古力漿流出來,熱到飛起!lol

朱古力批

朱古力批

用餐日期: 2009-10-12
是次消費: 每人約$7.5 (下午茶)

共有1 人投票

類別 : 粵菜 (廣東)粉麵/米線粥品

tongueOCT 7, 2009 (WED)
昨晚專登醃咗一大舊鹹瘦肉,諗住今晚煲瑤柱皮蛋鹹瘦肉粥,所以嚟買D油器返去送粥先!
炸油條 $5、牛脷鬚 $5 、蒸蘿蔔糕 $7、叉燒腸 $11
去到都成5點半,仲見到炸緊牛脷鬚,脹卜卜真係好得意,真係見到就想食喇!等一等買件新鮮出爐嗰啲先!甜甜地、脆脆地,真係好食到無比呀!mad
條油炸鬼雖然係喺個保暖櫃拎出嚟,但依然好熱好脆,真係唔少得佢喇!lol
睇吓睇吓,發現有蒸蘿蔔糕,咁就買一件食先,因為好少地方有得賣,件蘿蔔糕唔係好大件,不過用料好足,好多蘿蔔絲,真係好香蘿蔔味,唔會好多粉,真係食得好滋味呀!lol
叫咗一碟叉燒腸,個呀姐幫我包好哂所有嘢先話我知係即蒸嘅!而家同我去蒸,吓!咁就一早蒸咗先包其他嘢喇!等等等,都係去行一陣先返嚟拎,本來以為要俾錢先,不過呀姐話拎先嚟俾喇!又好似幾好喎!唔驚唔返嚟咩!HEHEHE!
碟叉燒腸非常多叉燒,啖啖均可以食到,不過D粉就略厚,但都唔算太厚la!tongue
走時見到坐門口個客食緊一舊炸蘿蔔糕,成磚咁好吸引,有機會一定要試吓!
下次要試吓個咸煎餅 & 炸煎堆!

用餐日期: 2009-10-07
是次消費: 每人約$9 (其他)