中文 | English
Cynthia月
我是Cynthia月。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Cynthia月  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-11-17
類別 : 日本菜任食/放題適合大夥人

之前見朋友食過貼相真係好吸引,加上發現原來好評都幾多,終於忍唔住要試下睇下可以有幾正,有幾番本先!^^

上網睇見個個都好似要訂座先入到去食,但難得家人生日,又想襯機會試一試,唯有碰一碰運氣,就10點半左右試下walk in入去,有個侍應問左問入面d人最後都比我地照入去食,真係太好了,不過得返1.5小時時間食,都比較趕,因為呢到11:15就last order了,不過不理了,事不而遲,即時睇下菜單紙有咩食,全部喪點就好了!

首先刺身當然是頭號必點的,果然沒令我失望,所有刺身都很新鮮,特別是三文魚刺身,很肥厚很美味,應該是魚腩部分,真的太正了!少不免因為我是三文魚怪吧!^^ 而白肉拖羅也超好味!!!口感超正的。

繼續三文魚系列,這個黑松露三文魚壽司都是我的推介,很少見放題有黑松露的,配上三文魚口感頗特別,都幾正的!後面的燒三文魚壽司也不錯。

這個帆立貝也是必點的,肉質口感也是一流亦很惹味。

這個芝士焗蠔也很正!!超多芝士的,喜歡芝士的朋友點可以唔點呢?

另外,牛柳粒我就覺得比較un左少少,相比之下比較失色。

天婦羅炸蝦也炸得很脆,味道不錯,但沒蘿白溶配醬汁,就比較可惜,不過發現很多間都沒有提供,但其實配埋一齊食正好多。

放題的話都會必然點煮蜆試一試的,呢到居然有2個整法可選,2個都試了,上面那個清酒煮蜆味道都不錯,不過另外那個特別醬汁煮法味道更佳更特別!

說了那麼久,重點來了!!!

呢到不得不點這個人參雞湯,對於我呢個湯怪簡直就係天堂!真的太正了!!很難得見放題居然有人參雞湯飲,多數只有面鼓湯吧,淡淡的人參配濃濃雞味太滋味了!還可以無限添飲,多麼賞心樂事!

另外這個梅酒也是重點推介!!對於平時不好梅酒的我也甘拜下風!真的超好飲呢!易入口又唔會勁得制,岩哂喜歡清清地既人飲!真係清甜可口呢!!

最後放題也必嗌一堆甜品吧,要讚一讚呢到既雪米滋超好食呢!好少見放題有,太正了,之於牛奶公司就多數到到都有,同埋另外都有個芒果布甸都幾難得有,但我覺得麻麻,個整法不太喜歡沒傳統的芒果布甸那麼好味。如果有時間下次會喪點雪米滋好了!

最後整體而言,梅酒同人參雞湯呢2個真係加分亦令我覺得呢餐好滿足同番本的!食物選擇都算多款式的,不過唔係全部都好味,但大致上都ok的!而的確真係太多人既關係,都有漏單情況出現,同埋last order都好趕要人埋左單先再繼續食,呢到就爭左少少!令人食得不夠太盡興,不過漏單情況一發現都很快一下子食物全都來了,結果要一下子全部清,桌子也放不下,呢到可以再改善一下會更好。

不過最後為了個梅酒同人參雞湯我都會再來番單的^^ 因為真的太正了!
推介美食: 三文魚刺身,黃金焗蠔,牛油蒜香炒帶子,人蔘雞湯,白玉拖羅,梅酒
用餐日期: 2014-11-07         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

推介此食評

你覺得這篇食評:
靚相

2014-11-14
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館素食

山長水遠黎到昂坪,點可以唔試下出名既寶蓮寺齋堂,人生第1次食齋,呢到打破左我對食齋既睇法,原來食齋都可以簡單得黎又好味。

首先要係門外售票處購票先入去,有珍味素$88位同貴賓齋$128位揀,因為睇過2者分別不大,貴賓齋只係多左個翅,所以最後只係揀左普通珍味素試一試。

入到去比票比侍應就會自動上菜,因為上網睇過湯同飯係任添的,所以就想試下係味真,因為就禁睇真係完全唔知可以添的,所以飲完個湯就試下叫侍應再添,點知真係可以無限添,呢個真係加分,因為我係湯怪來的^^

湯水方面,其實個湯真係無咩味,可能食齋本來就係強調無味精而比較清為主,所以可能連鹽都唔落,但清清地都可以接受的。

食物方面,最好食係個炸春卷,真係想像唔到原來入面好多料,但個味又夾到,炸得好脆好香口,口感一流!

個粟米豆腐都好好味,d豆腐超滑!拎黎送飯真係一流!

個冬菇都好正,食得出蚊左好耐,入哂味,真係好滋味。另外個碟瓜都爽口的,但相比之下就不過不失。

整體黎講$88位都值的,食到齋之餘又添到香油,何樂而不為?

不過題外想講一講就係個廁所位置就比較遠少少,要穿過呢個大圓門口直出到尾行一段樓梯山路先去到,都比較遠,不過沿途都欣賞到風景都可以接受的。

最後食埋呢個齋就正式為呢個昂坪大佛之旅劃上完美既句號!^^
推介美食: 粟米豆腐,炸春卷,白菜冬菇
是次消費: 每人約$88 (午餐)

推介此食評

你覺得這篇食評: