中文 | English
kuyy
我是住在尖沙咀的kuyy。我在銅鑼灣工作。我最常於銅鑼灣尖沙咀旺角出沒,最鍾意滬菜 (上海)韓國菜日本菜酒店餐廳中菜館西餐廳自助餐壽司/刺身雲吞/餃子
食評會員 2次成為首位寫食評會員
kuyy  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-04-02
類別 : 韓國菜意大利菜西式外賣店素食薄餅

最近發現一間標榜健康嘅韓式PIZZA店, 我一向喜歡韓式食品, 韓式Pizza自然唔會放過, 只要係好食同健康, 但此Pizza只可以外賣, 沒有堂食, 對於我都冇所謂, 因為返到屋企可以再焗番熱食.

此Pizza賣點: 自製麵團是採用黑米及100%天然酵母做成, 有多種營養, 特別有助消化, 芝士及其他食材都是天然成份, 自然有信心食用.

因為我住九龍區, 所以難得咁遠去到, 固此買了兩個中型Pizza及一個泡菜炒飯, 兩個人當然一日食唔晒2個中型Pizza, 食剩放雪櫃內, 第二天放入光波鍋焗噃熱, 一樣超級好味, 重要係食完4-5件Pizza都唔須要飲水, 完全唔會口乾, 因為我對味精好敏感, 每逄食完有味精嘅食物都要飲好多水, 但Han's Pizza就冇呢個問題, 個Pizza唔會感覺好肥膩, 食完亦唔會好濟.

黃金蝦仁辣雞薄餅 : 味道較豐富, 有少少辣味 (微辣), 每口都食到唔同材料嘅味道有烤雞/煙肉/蝦仁/橵欖/西蘭花, 因為有蔬菜, 所以感覺都健康D, 最重要係Pizza邊, 有蕃薯蓉, 並最鍾意係有烤香咗嘅芝士味.

黃金蕃薯薄餅 : 呢個重健康, 因為成個Pizza有大量蕃薯蓉, 及有甜甜地嘅Cream sauce味, 又有小小煙肉, 餅面有少量花生碎, 唔鍾意食肉類嘅人最適合.

泡菜炒飯 : 辣味唔太多, D泡菜好味, 唔係超市買到個D, 食得出係自家製泡菜, 有少許煙肉, 飯面有沙律醬, 自然好味.

此店由韓國人開設, 所以店主不懂廣東話, 只懂韓文及普通話, 其他店員好似只懂韓文, 因為聽到佢同店員用韓文溝通, 店主亦好好人, 我問那一款比較好食, 叫佢推介, 佢會問我有那種食物唔食, 才作介紹, 我話唔食牛, 所以佢介紹我食烤雞Pizza, 當然亦冇介紹錯, 真係好好食.

須然我唔係住西環區, 但一去香港區一定會再幫襯, 此店舖之Pizza食完唔會口乾, 唔須要飲好多水或要飲汽水去解渴, 好食過香港連鎖式店舖嘅Pizza, 其中有一間連鎖PIZZA店(可以堂食個間), 我自己都好多年冇幫襯, 因為勁重味精, 每次食都要飲好多汽水, 食完都要飲好多水. 另一間只做外賣個間, 都會好多時幫襯, 因為係屋企下面有分店, 呢間冇咁重味精, 但Pizza好薄, 食咗好似冇食過咁, 食完都唔飽.

當試完Han's Pizza之後我相信都會好少幫襯其他店舖. 現在好多香港人都開始注重健康, 希望食得健康, 唔想食到太多化學物質或一些黑心食物, 所以此類型標示健康為主之店舖一定會幫襯.

題外話/補充資料:
我一向都支持小店經營, 因為佢哋會用料上乘, 用心製作, 食得出個份誠意, 須然可能比起集團式連鎖店貴小小, 但絕對物有所值
推介美食: 泡菜炒飯,黃金虾仁辣雞薄餅,黃金蕃薯薄餅
自取等候時間: 15 分鐘
用餐日期: 2015-03-29
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2014-11-27
類別 : 西式麵包店甜品/糖水雪糕/乳酪

見到團購有ICE POP ,平好多梗係要買,但對今期D口味好失望,可能因為就嚟萬聖節, D口味麻麻哋.

血腥蘋果枇 : 完全唔知係咩味, 面頭太多餅乾碎, 好乾, 又冇蘋果味.

開心南瓜: 只有好淡嘅南瓜味, 冇特別.

題外話/補充資料:
分子雪糕賣點係味道特別, 雪糕本身唔係好滑溜, 所以如果連味道都整得唔好食, 唔特出, 就不如食其他軟雪糕好過.
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-10-30         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$25 (其他)
用餐優惠: 團購

2014-11-06
類別 : 日本菜自助餐壽司/刺身無肉餐單

大喜屋係我最鍾意的一間日式放題店舖, 因為食品都用料新鮮, 每樣食物都用心制造, 做得好好味, 除非有D我未食過, 因為太多食物選擇, 不可能每樣食物都試晒, 須然可能比起其他放題店舖貴少少, 但值得食, 起碼每樣食物都有水準, 店舖座位唔會太逼, 由其值得一讚, 係每個店員服務態度都好有禮貌, 不時換碟, 加茶, 好留意每枱人客, 唔駛我叫已走過嚟幫遞紙, 真心讚.

因為我係食下午放題, 諗住食咗粟米蟹粥暖下胃, 再食刺身, 點知都係嚟咗刺身先, 見到個樣已忍唔住口, 所以都係食咗凍嘢先.

蟹粥多粟米粒, 粥身好綿, 但冇乜蟹味, 可能因為唔係用膏蟹, 唔似澳門D蟹粥咁多蟹味, 比較好清淡, 但我鍾意清淡D, 所以OK.

炸天婦羅係我至愛, 由其炸蝦, 重有一樣好得意嘅炸物, 係炸紫心香芋丸, 好香芋味, 煙煙韌韌, 好味, 本來想食多一轉天婦羅, 但實在太飽, 依家重好懷念, 好想立即再去食過.

小食: 普通, 不過唔會好差, 好難食.
牛柳粒: 好香黑椒味, 好淋.
鯖魚: 都燒得好香, 唔會好乾,
燒番薯仔: 須然燒到個樣唔係好靚仔, 但超甜, 我鍾意食
柚子大蝦沙律及大喜屋沙律, 兩款都係酸酸甜甜好開胃, 食得飽飽哋可幫助消化

題外話/補充資料:
下次唔會食咁多小食, 可以再食多兩轉D天婦羅
推介美食: 刺身,紫心香芋丸,天婦羅,蟹粥,蟹粥、天婦羅、小食
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-10-25         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$210 (午餐)

2014-11-06
類別 : 日本菜日式西餐咖喱

每次到CoCo 都係食奄列飯, 因為鍾意有D滑蛋, 佢哋D咖喱汁份量剛剛好
吉列豬扒奄列咖喱飯 : 豬扒好淋,麵包糠炸到好脆, D蛋好滑好香, 咖喱汁夠多
吉列豬扒奄列咖喱飯 $70

吉列豬扒奄列咖喱飯 $70

酥脆雞咖喱飯: 冇改錯名, D雞同個名一樣好酥脆, 好香口, 又唔乾
酥脆雞咖喱飯 $60

酥脆雞咖喱飯 $60

推介美食: 吉列豬扒奄列咖喱飯
用餐日期: 2014-09-27
是次消費: 每人約$80 (午餐)

2014-10-18
類別 : 日本菜拉麵

十幾年前食過味千一次,覺得好難食,一直都冇再幫襯,幾年前D朋友想食,又去試,都係覺得唔好食,今次因為見到新店開張,又唔知食乜好,於是諗住去試吓,點知都係冇改變,依然難食。

日式炸豆腐: 外層炸到好燶,層粉好乾好硬,豆腐係滑,但冇豆味

咖喱豬扒飯:豬扒外層脆,但唔夠香,D豬扒冇味,咖喱又係冇咖喱香味,唔夠辣味

骨雷拉麵:為一覺得ok嘅食物,豬骨湯底都算ok,但覺得可以再濃味D,原條豬軟骨好淋,好入味,隻糖心蛋最好味,好有蛋味,但個麵差D,麵質硬

題外話/補充資料:
我諗味千係比較其他拉麵店平,所以一直都有人幫襯,但食物質素有待改善
用餐日期: 2014-10-17
是次消費: 每人約$80 (晚餐)