Sum-yee

Sum-yee

我是 Sum-yee
訊息
正顯示第 4150 篇(共 58 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2014-10-09
是次消費
每人約$40 (下午茶)
NOV 14

之前一直好想試,但去大坑好唔方便, 今次係銅鑼灣,行過就食到 lol 初時以為分子料理係啲化學野, 點知同個靚女老闆傾開, 先知原來佢地全部都係真材實料, 用新鮮嘅食物處理咗再製成雪糕, 過程原來都幾複雜,見到啲店員係到攪攪下 搞到自己都想試下整lol 好,入正題 我地食咗海鹽豆腐同曲奇脆脆 一食入口,鹹鹹地又甜甜地,感覺好特別 豆腐味好夠,雖然食緊雪糕, 但味道好真實,好搞笑lol 曲奇脆脆就比較甜,食落去每啖都有朱古力餅碎 果然係真材實料 最特別係面頭啲黃色脆脆, 聽講係老闆自己用蜜糖整嘅lollol 下次會...
2014-09-21
生日
是次消費
每人約$200 (晚餐)
NOV 14

半年無食,點解搞成咁! 金錢雞,嚴重縮水,一啖就無了 太爺雞,明顯隻雞唔靚,啲肉是「梅」的 山楂咕嚕肉,食唔出山楂味,很普通 焗魚腸,熱食都ok,但一涼咗就好難食 但店內冷氣太勁,啲食物好快就凍晒, 不幸坐係冷氣底, 結果我和老公都吹到頭疼!sad 最嬲就係明明bk咗枱,但結果等咗差唔多成粒鐘先坐得低。huffyhuffyhuffy 如非必要,唔會再食!
2014-11-04
是次消費
每人約$100 (晚餐)
NOV 14

同家人路過,唔知食咩,就去食了 我們叫了打冷拼盤、咖哩牛腩飯、炸兩 先説拼盤,可能因為是例牌,所以個樣麻麻 但味道ok,無咩特別 咖哩飯有驚喜,夠辣,牛腩好入味, 薯仔好淋好夠味,完全能夠送飯lol 最後係炸兩,只可以用難食黎形容 又凍,又淋,好唔新鮮sad 講真唔會有下次
酥皮鵝肝牛柳
2014-11-02
是次消費
每人約$80 (晚餐)
NOV 14

如果唔係朋友介紹,都唔會行入去 因為感覺好老店,好黑媽媽 但只要食過一次,就一定會想再去tongue 80幾蚊有鵝肝、牛柳、薄餅、意粉/飯, 仲要跟湯,多士,甜品,餐飲, 簡直無得頂呀。lollollol 好!入正題 鵝肝大大舊,完全唔小家, 侍應好好心咁教我地用薄餅夾住塊鵝肝黎食 果然味道同口感都好夾 唔講真係唔知要咁食shocked 同樣,牛柳完全唔鞋,有咬口但又唔硬, 都係夾埋薄餅食, 總之係好好味啦tongue 整個餐份量十足,呢個價錢食到依個質素 真係要俾十個讚 下次一定會再去試埋其他野食
燒賣
2014-11-02
是次消費
每人約$20 (早餐)
NOV 14

每個星期都會食,今日也不例外, 燒賣熱騰騰,淋淋地個又有咬口,一啲都唔會粉 tonguetongue 粉果夠足料,加上甜甜地嘅豉油,正!lollol 仲有腸粉,都係熱騰騰,可以自己揀要咩醬 三樣一齊食係最佳嘅配搭lol 如果肚仔餓,仲可以叫多碟炒麵,加埋甜醬就更加好味喇mad
pipi22
車仔麵
豬扒蛋飯
2014-10-26
是次消費
每人約$50 (午餐)
OCT 14

今日老公一早就叫我起身,話去大坑食好野, 小妹心諗使唔使咁早呀? 點知真係遲咗⋯⋯ 食唔到傳説中嘅滑蛋叉燒飯。 取而代之食車仔麵同豬扒煎蛋飯,實在太太太美味了tonguetongue 豬扒雖然薄薄地,以為會好硬, 但食落口有甜甜地,應該用咗麥芽糖去煎, 感覺好好味 加上個鼓油鹹鹹地又甜甜地, 同啲飯一齊食, 另成件事好夾lollol 至於車仔麵就無咩特別,反而叫淨餸仲好smile
pipi22
檸蜜脆脆
咸檸七
茄牛麵
2014-10-19
是次消費
每人約$50 (午餐)
OCT 14

lol天氣稍涼,終於可以去勝香園食番茄麵了 由於一個人,所以好快有位坐。 無食一排,蕃茄湯底水準依舊, 酸酸甜甜,飲落去啖啖蕃茄肉, 絕對講得上係真材實料lol 不過唔知係咪最近啲牛唔靚, 影響牛肉嘅味道,有點鞋 還有鹹檸七由樽裝變了罐裝, 感覺無咁好飲mad 但整體感覺都係好好味, 值得排隊等嘅。
薑飯
2014-10-06
是次消費
每人約$40 (午餐)
OCT 14

早幾日同朋友去荃灣,朋友帶咗我去食天恩了。 初時企係門口等位,心諗點解好似去咗大學飯堂咁 心 我地叫是日飯餐,真正的四餸一湯,飯就任裝 先講個自家製無味精湯,係南瓜湯,超好飲 啲飯有紅米食同薑飯任君選擇,我就特別鐘意薑飯,好夠薑,食後另人好開胃 四個餸包括:生菜、薯仔煮肉碎、豆角炒肉片、煎芽帶魚 頭兩味都冇咩特別,當場係好味啦 最另我驚喜係炒肉片的肉片真係做個好似,食落去仲好有豬肉味 而芽帶魚個外型係睇唔出唔係真芽帶魚,咬落去果時連一層層魚肉嘅口感都做到出黎,而個味道就鹹鹹地,唔講都唔記得自己係...
sweetpotato_foodie
炒飯類
是次消費
每人約$25 (午餐)
OCT 14

好多人都話陽光啲野唔好食, 但都係果句啦,佢夠平嘛! 每次屋企無人煮飯,又唔想落街 陽光就係我嘅好朋友! 之前都試過叫炒粉麵之類,的確好唔掂, sad 最後俾我試到炒飯類係食得嘅。 以下係我試過的推介 西炒飯:有生菜、火腿、雪藏蝦仁、蛋絲,味道鹹鹹地lol 菠蘿牛肉炒飯:有生菜、切到好細粒的罐頭菠蘿同切到好碎嘅牛肉粒,味道都係鹹鹹地excited 廈門炒米:有芽菜、火腿、雪藏蝦仁、蛋絲同味精有點奇怪的榨菜,不過係茄汁底,味道酸酸甜甜都ok嘅smile 其實無論叫咩,得出黎的材料都係差不多,只係味道有少許變化 tongue 仲有最好...
雞煲
魚皮
嚮鈴
2014-10-16
是次消費
每人約$150 (晚餐)
OCT 14

天氣開始有秋意,係時候食雞煲補下。 叫咗雞煲(小辣)其實小辣已經好辣,食到辣但又唔好辣的朋友可以叫bb辣,因為已經夠晒辣了。 由於是四川風味,所以就算揀唔辣,結果都係有少少少少少辣味嘅! 個雞煲有得揀一隻雞同半隻,加上裡面已經好多料,所以人多去食先好味 雖然隻雞一路咁滾住,但d雞肉一d都唔「鞋」,仲非常入味除咗雞煲,我地仲叫左碟牛肉,肥瘦參半,色澤粉紅, 係雞煲裡面拾一拾就食得,辣辣地好好味 另外我地仲叫咗菜、嚮鈴、魚皮、水餃 不過掛住食冇影相了
Top