中文 | English
Sum-yee
我是Sum-yee。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
Sum-yee  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2016-03-30
類別 : 港式茶餐廳/冰室

今時今日,食個快餐閑閑地都要40蚊,仲要無野飲。如果唔計環境差同服務差,泰昌就真係飯堂首選,34蚊包餐湯同飲品,仲有大大碟飯食,認真超值。

湯唔會主動上,要問呀姐拎,飲過幾次,唔係例湯,應該無落味精,飲完唔會口渴。

粟米石斑飯,係大堆頭,罐頭粟米湯加蛋花,燴埋炸到脆卜卜嘅斑塊,好好送飯,斑塊啲粉漿唔算厚,呢個價錢我受囉mad

2016-03-30
類別 : 潮州菜中菜館

去完大酒店,係附近搵野食,見幾多人幫襯,一於試下

鹵水鵝,見個色水就知係好鹹⋯⋯不過下面啲豆腐就幾好食

韮菜豬紅,份量算多,不過韮菜太少

雞,聲稱係新鮮雞,都幾好食,呢度半隻要百幾蚊

炒芥蘭,餐牌無嘅,自己叫,好大碟

煎蠔餅,啲蠔都幾大隻

蒸鱔,好新鮮,味道調較得剛剛好,不過差唔多二百蚊呢

2016-03-16
類別 : 意大利菜扒房咪嘥嘢食店

其實只係食過幾次,唔知點解好似變咗熟客仔,個老闆娘真係好好人,幫我地設計了一個情人餐,最重要係價錢大眾化likelike

心心湯碗夠晒浪漫,如果平時都用呢啲碗就好了

前菜係凱撒沙律,可能係因該二人餐,感覺個份量好多,滿滿的一碟菜excited

芝士焗龍蝦配薯菜,放係心型碟上真係好得意,隻龍蝦都好大隻,啖啖肉,芝士又夠香,不過食隻蚶果陣就有少少難搞,要出動隻手先開到黎食tongue

之後仲有個芝士蜜糖炸雞、和牛、甜品心太軟,不過掛住食都唔記得影相了⋯⋯

炸雞配芝士同蜜糖,初時食有啲怪,又咸又甜,不過食落又幾好食,最適合配酒飲, 可惜我地唔飲嘅

2015-12-11
類別 : 西式西餐廳海鮮甜品/糖水

忙碌了一星期,終於到了星期五,一定要獎勵一下自己先得。

黑松露蘑菇湯加卷卷牛角包,湯比較creamy, 加上淡淡嘅黑松露味,飲完好有充實感lol

咖哩牛肋條飯,是珍珠米啊tonguetongue
牛肋淋淋的,很入味,裡面有翠玉瓜、紅蘿蔔等蔬菜,感覺均衡一點,食多咗都唔怕

軟殼蟹pizza 配蛋黃醬,睇個樣就已經夠晒吸引,切開餅底烘得比較硬,不過配埋軟殻蟹,感覺都幾特別,又軟又硬又有醬,好食到不得了smile

用餐日期: 2015-12-11
是次消費: 每人約$100 (晚餐)

2015-11-25
類別 : 港式茶餐廳/冰室

夜晚做完野,諗住食返個雞藕飯開心下,點知勁失望

首先係個藕餅,又燶又硬sad
之後塊雞扒就好似未燒夠咁,個心唔夠熱sad
跟住連我最鐘意食果啲咸酸菜同豉油汁都話唔夠,所以無得加。

唉,第一次去食銅鑼灣店就搞成咁,下次都係去返總店食