Sum-yee

Sum-yee

我是 Sum-yee
訊息
正顯示第 110 篇(共 58 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
MAR 16

今時今日,食個快餐閑閑地都要40蚊,仲要無野飲。如果唔計環境差同服務差,泰昌就真係飯堂首選,34蚊包餐湯同飲品,仲有大大碟飯食,認真超值。 湯唔會主動上,要問呀姐拎,飲過幾次,唔係例湯,應該無落味精,飲完唔會口渴。 粟米石斑飯,係大堆頭,罐頭粟米湯加蛋花,燴埋炸到脆卜卜嘅斑塊,好好送飯,斑塊啲粉漿唔算厚,呢個價錢我受囉mad
MAR 16

去完大酒店,係附近搵野食,見幾多人幫襯,一於試下 鹵水鵝,見個色水就知係好鹹⋯⋯不過下面啲豆腐就幾好食 韮菜豬紅,份量算多,不過韮菜太少 雞,聲稱係新鮮雞,都幾好食,呢度半隻要百幾蚊 炒芥蘭,餐牌無嘅,自己叫,好大碟 煎蠔餅,啲蠔都幾大隻 蒸鱔,好新鮮,味道調較得剛剛好,不過差唔多二百蚊呢
MAR 16

上次食唔到蚵仔煎,今次補回 啲料都算足,每啖都有蠔仔係入面,而且啲蠔仔都幾肥美,成個餅底唔多粉,個汁好好味,不過一個人食真係好飽好滯,食完蚵仔煎已經食唔落其他野⋯⋯ 豬腳肉,其實本身舊肉無咩特別,我估個重點係個汁度,酸酸地,甜甜地,好開冑,做小食一流yummyyummyyummy
MAR 16

其實只係食過幾次,唔知點解好似變咗熟客仔,個老闆娘真係好好人,幫我地設計了一個情人餐,最重要係價錢大眾化likelike 心心湯碗夠晒浪漫,如果平時都用呢啲碗就好了 前菜係凱撒沙律,可能係因該二人餐,感覺個份量好多,滿滿的一碟菜excited 芝士焗龍蝦配薯菜,放係心型碟上真係好得意,隻龍蝦都好大隻,啖啖肉,芝士又夠香,不過食隻蚶果陣就有少少難搞,要出動隻手先開到黎食tongue 之後仲有個芝士蜜糖炸雞、和牛、甜品心太軟,不過掛住食都唔記得影相了⋯⋯ 炸雞配芝士同蜜糖,初時食有啲怪,又咸又甜,不過食落又幾好食,最適合...
(eat)QQ
MAR 16

之前有試過晚餐,今次黎食下午茶,價錢都算抵食。今次叫咗個6吋pizza,相比某個連鎖品牌,呢度啲pizza好太多了。首先芝士係用意大利嘅,所以芝士味真係好重,食pizza芝士係好重要,雖然係迷你pizza,但都一樣好足料cry 可惜下午茶得兩種選擇,晚餐多好多呢⋯⋯
2015-12-11
是次消費
每人約$100 (晚餐)
DEC 15

忙碌了一星期,終於到了星期五,一定要獎勵一下自己先得。 黑松露蘑菇湯加卷卷牛角包,湯比較creamy, 加上淡淡嘅黑松露味,飲完好有充實感lol 咖哩牛肋條飯,是珍珠米啊tonguetongue 牛肋淋淋的,很入味,裡面有翠玉瓜、紅蘿蔔等蔬菜,感覺均衡一點,食多咗都唔怕 軟殼蟹pizza 配蛋黃醬,睇個樣就已經夠晒吸引,切開餅底烘得比較硬,不過配埋軟殻蟹,感覺都幾特別,又軟又硬又有醬,好食到不得了smile
2 推介
Chrisckc1117
專食CHEAP野既人
NOV 15

夜晚做完野,諗住食返個雞藕飯開心下,點知勁失望 首先係個藕餅,又燶又硬sad 之後塊雞扒就好似未燒夠咁,個心唔夠熱sad 跟住連我最鐘意食果啲咸酸菜同豉油汁都話唔夠,所以無得加。 唉,第一次去食銅鑼灣店就搞成咁,下次都係去返總店食
NOV 15

過咗9點半,慈雲山好多食店都差不多收工,幸好元氣收10點半,可以食返個宵夜。 由於太夜,迴轉上的壽司實在唔敢拎,散叫會比較好。 最普通嘅蟹柳同蛋,係必食,而且夠快出爐 白色嘅係炙燒左口魚裙邊,好juicy呀! 豬扒壽司巻,可能太夜,要即刻整,所以等咗一段時間先有得食。
專食CHEAP野既人
NOV 15

好日都唔食一餐,一食就出事 見到餐牌有個午餐推介,鮑片雞絲飯,上面幅相都幾靚,又幾片鮑片係面,下面有金黃色嘅蛋炒飯,於是試下啦。 由於無位,叫外賣返屋企食,點知一打開個盒,直情想立即煮公仔麵食 先唔好講啲飯硬,個汁簡直不知所謂,黑色一盆,鮑片係痴住盒底,雞絲幼到睇唔到,個汁味道勁怪,唉,真係食唔落
pipi22
NOV 15

茜廊餐廳,個名同門面都ok,但入到去就知中伏了。 本來想同朋友靜靜地傾下計,不過裡面勁嘈,環境仲差過快餐店,而家食物選擇少,真係好難食。 餐湯牛尾湯,味道還可以,蒜蓉包係咁多樣中最好味。 恐怖野來了。。。 真係未食過咁難食同貌相咁恐怖嘅千層麵,根本係一pat野,完全無層次,而且好淋,味道怪怪地 ,係食唔落口。 呢個類似糯米飯嘅食物,其實係咖哩炒飯,超級油,見到都唔想食huffyhuffy
Top