中文 | English
我是moonyuen323。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
moonyuen323  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-06-16
類別 : 日本菜日式西餐自助餐

本來係食過返尋味, 喺五月尾同朋友食過生蠔覺得唔錯, 啲蠔唔腥兼有少少鮮甜, 正價二百零蚊可以食到生蠔, 真係算超值. 於是上星期六約埋屋企人一行八人再試, 點知全部中哂招.sad

果日冷氣明顯唔夠, 我哋第一次點嘅生蠔係浸哂喺冰水入面, 因為啲冰溶咗, 而啲冰又無保鮮紙隔住, 所以啲生蠔全部變哂落水蠔, 賣相已經唔好. 但心諗, 喺酒店果啲即開生蠔, 都係開完用水沖, 都係水滴滴, 應該唔怕, 加上第一次食咗無乜事; 雖然都有疴, 但係無肚痛, 以為係自己腸胃問題, 結果我帶頭照食. 我哋一行八人, 前後點咗大概五十至八十隻生蠔, 因為每次都嚟唔足數, 所以計唔到.

結果返屋企全部中哂招, 個個都疴, 有四個除咗疴仲發燒發冷, 懷疑係食物中毒, 搞到返唔到工. 但因為我哋分別住喺唔同嘅地方, 到今日傾開再去邊度食嘢, 講起至知咁大鑊. 於是我立即打電話搵餐廳經理, 想將問題反映, 希望佢哋留意改善. 點知職員話經理放假, 叫我改天再打去, 為免再有人中招, 於是電郵向食環署反映事件, 並寫呢個食評, 希望各位可以留意吓.

本來呢間嘢都食過幾次, 坐位好舒服, 空間好大. 雖然食物種類唔多, 但有我哋最鐘意嘅魚生同燒物, 已經值回票價, 加上待應都好有禮貌, 出嘢又快, 唔使一個鐘就已經食飽哂, 通常最後order都唔會再點嘢. 加上我哋一般都係八點後至入座, 完咗兩個鐘無客等, 待應都唔會趕我哋走, 我哋可以慢慢傾吓偈, 消化吓. 期間仲可以繼續攞飲品同甜品, 真係幾盞. 但係今次嘅經歷, 就將以前所有credit一Q清袋, 我諗我哋下次都唔會再去.sad
題外話/補充資料:
假如冷氣足夠啲, 冰上加保鮮紙隔住, 就可以減少食物接觸生雪所引起嘅污染問題.
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2013-06-08
用餐優惠: 正價

推介此食評

你覺得這篇食評:
靚相

2012-11-21
類別 : 日本菜自助餐壽司/刺身

喜歡得閒搵團購美食,當然搵到平嘢之後,都會喺開飯網睇吓食評至扑鎚.一直都好奇怪係幾好嘅食肆都會有啲負面嘅食評,而且大多數都係一面倒的負面.為咗呢樣嘢,我都獻上我嘅第一次食評...

雖然團購話係五折,但實際上只係比原價平大概二十元,雖然係咁,我哋都覺得今次放題係物有所值,甚至係物超所值!

我哋一行七人訂嘅係九點半至十一點半時段,嚟嘅時候因為前一時段嘅人客未走,所以等咗一陣,大概係十分鐘左右啦.一坐低,當然第一件事就係點嘢食.之前已經諗好咗要點啲乜嘢,一次過點咗好多刺身,燒物,串燒同飲品.本來點菜單入面寫明要大概十五分鐘,點知唔使十分鐘啲嘢就陸續咁嚟.先上飲品,我哋都未分配好飲品,一大盆刺身已經送到,肥美嘅三文魚睇到已經好開心,好想食.仲有其他我哋以前未試過嘅白豕肉,白鳥貝同榮螺片.數量方面雖然無細心數過,但係一眼睇落去係有多無少.雖然部份刺身並唔係一流嘅級數,但係我哋都一致認為,單係呢幾盆刺身已經值回票價.

其他的燒物,串燒同火煱等都好有水準,上得亦快.只係需要一提的是原來點菜單入面寫的〔份〕,有時係等同〔件〕,有時則是按人頭計.例如係點了兩份金菇牛肉卷,只來了兩件.點了三份牛油帶子,來了一盤內有七粒的帶子.我哋面對呢啲問題,只會抱住一個心態係,唔夠咪點過囉,百零蚊嘅收費,仲想點.而且職員嘅態度好唔錯,有求必應,當然要求要合理啦.仲係有問有答,有啲唔識答嘅都會叫其他職員答我哋,絕對唔會面黑,我哋已經覺得好唔錯.

比較遜色嘅係芝士焗蠔,數量嚟足,但係蠔好瘦,起初仲意為喺人哋食完嘅生蠔再用嚟做梮蠔,但後來睇真之後至知道係蠔太瘦,成隻蠔売都只係芝士,喜歡食蠔嘅我有啲失望.全晚最美中不足嘅係燒羊架,就真係三催四請都未出嚟,專程嚟食燒羊架嘅我雖然已經好飽,但係都真係好想試吓呢度啲羊架嘅水準,所以都催咗幾次.直至最後一次,我問服務員係咪無羊架,如果係唔緊要,話我知無就得啦,唔使俾我等.服務員帶啲唔好意思咁回答話唔好意思,羊架係有嘅,我幫你追追.結果唔使五分鐘,兩件美味嘅羊架就出現喺我眼前.雖然好飽,但都覺得好好味,只係如果可以早啲嚟,就一定更好味.

雖然係有少少未盡善之處,但係諗到只係百幾蚊就有咁嘅服務同質數,即使唔係團購,幾時想起任食日本料理,呢間都係入選之列.

推介美食: 刺身,燒羊架,金菇牛肉卷,串燒
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2012-11-19
是次消費: 每人約$156 (宵夜)
用餐優惠: 團購

推介此食評