中文 | English
雨雲奴  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-11-21
類別 : 粵菜 (廣東)港式熟食中心海鮮

秋涼特別有食慾, 亦更有意慾去試平時唔會去既大排檔. 官涌街市政大厦既肥泉記之前都聽人講過食物唔錯, 今次一行三人去試試佢既晚飯水準.

肥泉記地方寛闊, 雖然無冷氣, 但有足夠風扇, 坐係幾好坐, 秋冬唔黎會覺得對唔住自己.

我地叫左幾樣小菜, 全部都覺得係水準之上, 而且每份份量好足夠, 我地眼闊肚窄, 最後都要打包兩個餸. 椒鹽鮮魷大份, 即叫即做, 食落口感豐厚而且燙口.

薑蔥蠔煲非常足料大份, 一個煲有9隻蠔, 而且好入味, 百幾蚊呢個價錢我覺得非常抵食.

鵝腸都係大份, 係咁食都仲有, 好爽脆, 味道適中, 唔太鹹唔太淡.

最後要讚既係呢個干炒牛河, 成日話炒河要睇河底碟面多唔多油, 我都睇一睇, 真係無咩油, 上枱熱辣辣, 雖然叫左四樣小菜食唔哂, 但都清左碟牛河!!

總結: 抵食夾大件, 非常滿足, 推介比各位

2022-10-26
類別 : 新加坡菜馬來西亞菜

係太子行街行到差唔多食飯時間就係附近揾嘢食,係藍馬之城見到呢間光猛有裝修嘅餐廳,望下裹面都有唔少人食飯,門面幾乾淨,再望望餐牌原來食雞飯就入去試吓。

餐廳除咗有單點食物外亦有套餐,呢間餐廳叫蘇山雞飯,餐牌有個招牌雞飯,一於試下佢啦;友人唔想食咁多飯,就試吓佢個龍蝦叻沙摻摻。天氣涼,胃口大增,我地都叫多咗兩個小食同兩杯飲品。

晚餐整體來講滿意,若果再經過會想試埋佢個走地雞飯,咁多個菜式我最鍾意招牌雞飯,隻雞非常滑嫩,加埋醬汁撈飯一流,有啲後悔叫左油飯唔係白飯,哈哈,另外非常少見雞雜湯,鍾意食雞雜嘅朋友一定唔可以錯過。

友人食既摻摻有一大隻半邊龍蝦,加上濃濃嘅叻沙湯底,呢碗麵亦都值得推介,好有趣呢個摻摻會包埋一個牛油咖央多士,熱辣辣咁食非常過癮非常好食。

小食方面我哋叫咗通菜同埋小食拼盤,味道中規中矩,若果通菜少啲油就更好。

飲品方面叫咗香茅薄荷德欽同埋恐龍美祿,薄荷特飲我就唔評論,但係恐龍美祿就非常好飲,若果大家喺太子真係可以試一試呢間蘇山雞飯。

2021-06-06
類別 : 台灣菜

士林·便丼達人麻雀雖小,但食物選擇都幾豐富,小食、丼飯同麵食都有好多款配搭,今日行過灣仔就試一試!
個人覺得士林·便丼達人食物既性價比不錯,可能因為舖頭唔大主要做外賣,所以可以放多啲心機係食物到。我幾鐘意呢度既肉燥飯同肉燥烏冬,除左因為熱辣辣上枱,主要因為我唔鐘意食肥豬肉,呢度既肉燥可以話係無肥肉,而且呢碗肉燥飯仲有蔬菜同鹵蛋鹵蘿蔔,比一般坊間既肉燥飯更健康,呢一方面我覺得幾有誠意。
小食方面試左烤焗雞鎚、紫薯芋餅,同埋肉燥飯同肉燥烏冬上面既鹽酥雞同櫻花蝦餅。櫻花蝦餅同紫薯芋餅我比較少食,所以覺得幾新穎,炸得好好味,烤焗雞鎚同鹽酥雞味道亦唔錯,若果經過灣仔想食個快飯,可以諗諗士林·便丼達人

2021-03-28
類別 : 港式茶餐廳/冰室

上次食過雪山冰廳嘅兄弟鋪港口味冰室,今次經過長沙灣就入去試吓佢嘅午餐,呢間鋪嘅鋪面比較大,我哋兩人被編去坐四人卡位都好鬆動。今日我哋都幾肚餓所以叫咗唔少嘢食。
我地叫左兩個主食,一份三文治,一個小食同埋兩杯嘢飲。
總括而言今日嘅兩個主食都係出乎意料之外嘅好味,其中要大讚嘅就係只賣$40嘅蔥油雞扒煎蛋撈公仔麵,雞扒係大塊到好似隻手掌咁大,煎得非常嫩口。
另外一個就係龍蝦喇沙摻摻,本身都冇諗到一個賣$78嘅麵食竟然真係比半邊龍蝦🦞,喇沙味道濃郁,值得推薦比大家食。
我哋都試咗蛋牛治,烘底蛋牛治上枱非常熱辣辣,味道亦唔錯;另外嗌咗一個海苔炸薯條,都係熱辣辣上枱,味道正常。
今日天氣比較熱行到身水身汗整返杯凍茶走紅豆冰爽晒!
今日午餐叫咗咁多嘢食每人都唔需要$100非常抵食,若果只係食個普通午餐亦都非常值得推薦!

2021-03-06
類別 : 港式茶餐廳/冰室

今日同朋友去到荔枝角簡單食個午餐就揀咗港口味冰室,位置係元州邨附近,因為我哋非常肚餓所以叫咗唔少嘢食,兩個人叫咗叉燒煎蛋飯,西多士,炸雞髀同埋兩杯嘢飲。

西多士非常有驚喜,傳統西多士同裏面嘅流心芝士配搭非常好,外脆內軟,非常好味。炸髀炸得唔乾,上面有避風塘調味粉,有少少香辣嘅感覺幾過癮。呢度嘅叉燒煎蛋飯係用西班牙黑毛豬做嘅叉燒,味道幾香,若果叉燒瘦啲會更加好。雖然我哋食咗幾樣比較流嘅食物,但最咪飲番杯薄荷朱古力成個人感覺精神晒。總括而言呢間冰室比我嘅感覺幾正面,而且價錢合理,有機會經過一定會再嚟!

推介美食: 西多士
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2021-03-06
是次消費: 每人約$70 (午餐)