中文 | English
小吉太郎
我是住在深水埗的小吉太郎。我在元朗工作。我最常於石硤尾元朗葵芳出沒,最鍾意新加坡菜意大利菜法國菜扒房西餐廳酒店餐廳甜品/糖水自助餐串燒
食評會員 2次成為首位寫食評會員
小吉太郎  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-01-10
類別 : 韓國菜韓燒

今日活動完,兩點幾到市中心找食,但到到都滿人,行到華都商場都3點了,見到呢間堅韓燒,好底食mad,取飛是放開放題同午餐,韓燒放題188一人還有85折,店員好好,知我地想食放題,只排到午餐號,本來要等半小時,都比位我地先

食物種類唔多,太約5張紙,同送大大件牛小排同牛扒

點菜牛款式太約有8種,加雞同朱肉,牛每款味道都ok,沒調味都食到牛味,海鮮主打蝦,也有帶子,青口,雞翼就差一點,重雪味

但放題比較少見的石頭鍋飯

都有,我地當然試下,味道唔錯,本來想再叫,但太足料太飽會食唔到其他野,熟食都出色,炸雞好味

雪濃湯好重牛味,推薦likelikeyummy

飲品自取任飲,有冷熱款,總結來說以價錢同款式都合理,食物中上,服務好好

推介美食: 石頭鍋飯
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2021-01-09
是次消費: 每人約$385 (下午茶)

2020-12-12
類別 : 韓國菜韓燒

今日有人皇恩叫我去開飯,就當同佢食埋生日飯lol,咁就諗左好耐,都係去食一些坐得舒服地方,就選了這間韓燒,由於有book位,所以好快就可入坐"服務員很有禮貌地,也用心說明餐牌內容,我地就點了一個二人餐,追加埋和牛,上餐前會送一些前菜,和說明可免費再加

主菜是不同部位牛,呢到韓牛簡直超班,肉味足也嫩滑,

大片牛扒直頭入口即溶

追加和牛係包埋一隻蛋,飯,職員會主動幫助制成和牛飯團,味道唔錯

再來是海鮮,尤魚一般,蝦大大隻,有膏

壓軸係海鮮豆腐湯,跟飯,由於都飽,所以只略略拌了飯

總結來說,服務,環境,食物都好ok,開飯啦有85折優惠,如果冇就略貴,但物有所值
推介美食: 月見韓牛西冷
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2020-12-12         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$450 (午餐)
用餐優惠: 優惠券

2020-12-06
類別 : 港式茶餐廳/冰室大牌檔

呢排2人限聚,好多地方都多人,所以就去下島行,早上出海前,聽聞赤柱呢間都包出名,就點了個蛋牛菠蘿包同沙嗲牛肉菠蘿包試下

,治牛菠蘿,

皮不夠脆,蛋牛冇咩汁,一般而沙嗲菠蘿唔辣,

但蛋是全熟,如果流心我覺得會好d,之後追加左杯咸檸檬蜜

,咸咸酸酸幾潤口,總結正常餐廳一間,不特別突出

2020-11-21
類別 : 日本菜鐵板燒壽司/刺身

好耐冇寫食評,今次再來海賀,發現出了一個叫時令精選的套餐,

突然想寫一下,先來的是頭盤,比目魚甜甜酸酸的,是開胃菜

再來是鐵板蠔,是熱食,鮮甜可口

鵝肝,外脆內軟,配合甘筍汁不錯

鮑魚有點硬,但可接受

真鯛配舞松茸湯,鮮嫩滑湯清甜

米國牛,一般,配料比較咸,牛有牛味

炒飯同湯都偏咸,但尚可接受

甜品有黑糖雪芭豆腐同白酒萄葡,不算特出,但有創意

總結來說,今日中午呢餐價錢合理,服務很好,地方環境音樂,坐位舒服也有開揚海景!

大部分菜色都有講解,食晒全個餐,剛剛好夠飽腹,唔錯

推介美食: 法國鵝肝
堂食等位時間: 2 分鐘
用餐日期: 2020-11-21
是次消費: 每人約$780 (午餐)

2018-04-29
類別 : 泰國菜咪嘥嘢食店

突然腦海一閃,想起九龍城曼谷在元朗開業,就帶在元朗辛勞工作小比來試下,點了推薦3小碟加一個飯,先來羊扒,好嫩"要用手食先野味,唔騷,但羊唔騷總是怪怪地,哈

再來是燒鰻魚,唔錯,皮脆肉滑

芝士蝦球(小),好巨型,中間心是芝士,但不夠芝士味,蝦似尚算彈芽

椰青海鮮焗飯,頂上很多椰汁,入面是椰青水焗飯,很入味

椰青水新鮮清甜,肉有匙羹配備,可飲完吃埋

總括來說,價錢比較貴,但食物物質ok,但在元朗區如果價錢合理一點更好