中文 | English
Drup Drup
我是Drup Drup。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Drup Drup  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-09-28
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館

食咗1、酸菜魚,湯底好好味,酸酸哋,唔辣,4個人個個都有飲湯底,不過盲嘈魚唔夠生猛新鮮,食起來缺乏鮮味;2、鹽水芥蘭苗,幾清幾爽口,可惜準確講系芥蘭嘅嫩葉,同高級潮州酒樓嘅芥蘭苗相去甚遠;3、炸龍躉魚皮,好麻麻,有D梅香鹹魚嘅味道;4、芥辣沙拉排骨,唔算辣,肉質幾鬆化,幾好入口;5、炸馬蹄糕,炸皮內嘅馬蹄糕水分充足,當飯後甜品,彷如一股清泉入口,食落頗舒服。
食完后嘴覺得有D油膩
用餐日期: 2014-09-28
是次消費: 每人約$175 (晚餐)

2014-09-20
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館

新屋入夥果次,同一班親戚食咗餐,好食、得體,食過翻尋味。之後於是同太太再嚟,兩個人食咗個芋頭鴨同埋蟲草花炒聖瓜,味道好好、好特別,完全唔系一般連鎖店嘅貨色。美中不足嘅系餸菜分量唔細,價錢唔平,人少嘅話,可以試嘅菜式就唔多喇。
題外話/補充資料:
裝修同服務都有老香港嘅感覺,好好
推介美食: 芋頭鴨
用餐日期: 2014-09-09
是次消費: 每人約$165 (晚餐)

2014-09-16
類別 : 港式茶餐廳/冰室車仔麵粉麵/米線

果次享道食野,聽到個阿姐贊自己餐廳嘅粥好食,而且留意到佢就係食緊佢贊嘅粥。其實佢地并唔系黃婆賣瓜,鄙人亦確實覺得呢道D粥,我食過嘅計入到三甲之列。以前D即炸油炸鬼都好好食,可惜裝修過後就唔賣喇。湯米粉和炒飯我都食好多,食落肚有自家私房菜之感,唔會太重味精。至於碟頭飯就麻麻地咯。
題外話/補充資料:
平民價錢有禁好嘅出品,我認為算系一流喇
推介美食: 生滾粥,湯粉面
用餐日期: 2014-09-03
是次消費: 每人約$35 (午餐)

2014-09-11
類別 : 粵菜 (廣東)懷舊老店粥品

偶爾都會搵理由去上環,就係想順便幫襯下生記。鮮牛肉魚腩粥、清湯牛腩面、仲有煎魚餅都係我嘅至愛。食唔到禁多,又想食,唯有就嗌袖珍粥喇。粥底好靚,系我享香港食過算最好噶,美中不足系,全部野都咸得滯,同埋好似星期日休息,部份遊客無緣喇...
題外話/補充資料:
夏天食粥好容易一頭汗,想食得斯文,天涼去食會好D
推介美食: 鮮牛肉魚腩粥,清湯牛腩面,煎魚餅
堂食等位時間: 18 分鐘
用餐日期: 2014-07-16
是次消費: 每人約$90 (午餐)

2014-09-11
類別 : 泰國菜慶祝紀念日

港九新界幫襯過嘅食肆不計其數,有令人再三回味的,亦有一食就打靶的...唯獨呢間令我有種衝動,首次上openrice講講自己嘅感受。
4個人嗌咗7個餸,臨尾先知侍應寫漏一個,真系好感激佢,事關我哋都覺得,個個餸都係一個味。具體D講,冬陰功湯太酸了,冇乜鮮味,蝦肉系霉噶,加上侍應筆湯筆到成臺都濕曬,食慾大減。炸釀雞亦同炸牛腩都好辛苦尷硬食落肚,唔想sai野,聖子算系最好入口果個餸。呢餐食咗近7百蚊,唔算好挑剔嘅外母被問到幾時再嚟,佢毫不猶豫就比出個否定嘅回答...
題外話/補充資料:
唔知會唔會系中秋晚人多先至零舍失准?
推介美食: 實在冇哦
用餐日期: 2014-09-08
是次消費: 每人約$167.5 (晚餐)