中文 | English
Dadasis
我是Dadasis。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
Dadasis  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-01-30
類別 : 西式海鮮湯品薄餅漢堡包

出外遇朋友,用膳掂少得。今日在東涌做完活動,我的朋友推介意菜。原來新開amante

店舖前美心餅店。估不到店舖內骨子,環境舒適。一個大落地玻璃有自然光線。

我的朋友推介不错。柯朾食物新鮮,美觀。磨菇湯及麵包真係好好味!及意式鮮茄海鮮燴飯内裏有青口,帶子,蝦食材新鮮,而鮮茄味令到更加開胃而感覺沒有好"溜"感覺。飯咬落有好中国人口感未熟。不過对我於是可以接受。甜品檸檬芝士蛋糕,口感不錯。有濃厚檸檬及芝士。配上环境真係好寫意,坐下傾計。服務好好店員親切。由於大部份外籍菲律賓都會略懂中文。價錢平均每人100蚊。真係值得推介比朋友。這。是。假期午餐
推介美食: 磨菇湯,意式鮮茄海鮮燴飯,白汁魚柳意粉
用餐日期: 2015-01-10
是次消費: 每人約$100 (午餐)

2015-01-23
類別 : 港式茶餐廳/冰室

前2天同事問我有冇興趣去坪洲食野?當然去la.一行四人坐車坐船到坪洲

時間尚早走到手指山,剛好黃昏坐在高處欣賞一下,一來一回正在晚飯時間。

穿過橫街到享用晚膳的“快車“。由於餸菜须早幾日预訂,坐了一陣已有

最遲是雞及炸豆腐

是晚十分豐富好飽,平均每人消费200.最好味花鵰蟹蒸蛋好重酒味,蟹肉中酒味濃厚,而蒸蛋细滑。而煎封魚,新鲜魚肉結實,有魚味!而雞……是我同事推介,我觉得麻麻,坐車坐船到坪洲別有風味!可携新鮮海鮮加工。值得一试。這。是。假期晚餐

用餐日期: 2015-01-10
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2015-01-12
類別 : 西式快餐店咖啡店

今日一個人,食了一個晚餐豐富晚餐去到euro go go..好彩佢地下午茶去到六點!去到5:56前面还有2個人。趕到切嗎?

好彩趕到。柯打左香蒜芝士青口價$48 ,加多$8鮮茄湯通粉,再加多$8 cappucino

先黎到飲品,再等约10 分鐘。野食嚟!

蕃茄通粉,好重蕃茄味及通粉彈牙。香蒜芝士青口,係超熱芝士味濃,蒜味不強,青口份约有6隻,份量剛好,青口比較洗得乾淨。
好豐富,食得飽。一個人。的晚餐。
用餐日期: 2015-01-12
是次消費: 每人約$64 (下午茶)

2015-01-02
類別 : 日本菜

今日去到屯門v city,選了

须要在門外等了一陣。終於有得入去,

我就柯圢左,雜錦壽司定食,配上野菜沙律,烏冬,特飯。

等了一陣……野食嚟

野菜沙律份量剛好

烏冬好味

三文魚刺身,勁厚,新鮮。是日特價39蚊好抵食

壽司定食……份量十足,買相美觀,材料新鮮,刺身厚道剛好。配合環境。真是不錯

堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2015-01-02
是次消費: 每人約$150 (午餐)

2014-12-26
類別 : 西式西餐廳麵包店薄餅

今日在假期尋食中,找到輕鬆tea time。在中環ifc 商場内的店Open Kitchen

香濃熱latte咖啡

香濃熱latte咖啡

一入到門口,開放式擺設放上不同種類食物十分吸引。而我柯打在一份蘑菇包及一杯latte。店員十分細心查問蘑菇包要否加熱?當然要啦!另外再柯打飲品,我選了latte。有大及细?我選了大!跟住先付錢。後取飲品,而個飽要等……

内裏好大。很多座位。有D座位能夠望到香港維多利港。我就先嘆住咖啡先

配上细心黃糖

配上细心黃糖

咖啡味香濃,配上側边粒裝黃糖,十分特别!口感幼滑。我的包……等了十分鐘。要我走過去先知有冇?比較亂分發食物,因為同一時間有幾位顧客须要加熱。店员须要再打開D包的纸才能準確交給顧客。😐😐

終於有la..豐富蘑菇夾着芝士加熱後味道氣濃。麵與配料份量剛好。一個人食份量对於我來講多了少少少。而望着前面風景及,裝修及食物是很好地方。我都推介大家來享受下。這。是。我的假期tea time。smile

用餐日期: 2014-12-08
是次消費: 每人約$80 (下午茶)