中文 | English
為食 Kat
我是為食 Kat。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
為食 Kat  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-07-15
類別 : 日本菜

呢個日式丼飯套餐好適合又為食又多心嘅吃貨!$168 +10% 有齊兩碗細丼飯、麵豉湯、漬蘿蔔、沙律同茶。細丼飯有好幾個不同款色可供選擇,有生有熟,一次過可以試勻兩款。

我叫咗照燒鰻魚丼同炙燒丼,天氣咁熱,都係食熟食穩陣啲。

雖然兩個丼飯話就話係細,但其實一啲都唔算細,仲勁多餸!鰻魚丼嘅鰻魚非常肥美,啲骨好柔軟,而照燒汁亦偏濃味,比其他店更甜一啲,仲有粒粒芝麻好咬口。至於炙燒丼就有仿蟹柳、三文魚同油甘魚各 2 條/片,魚肉都係 BB 仔手掌咁大片,一啲都唔欺場!魚肉炙燒嘅時間夠,基本有八、九成熟,好軟滑但又唔會過生或過熟。不過,啲 wasabi 就冇乜料到,一啲都唔攻鼻。嗱,真正嘅山葵我未食過,所以無從比較同評論。不過,怕 wasabi 攻鼻嘅人就唔使驚,我本身就唔怕嘅,所以直頭可以當抹茶雪糕咁食。🤣🤣

推介美食: 迷你丼飯套餐
用餐日期: 2022-07-15

靚相

2022-07-08 (屬於相關食評)
類別 : 泰國菜

之前嚟過一次食船麵,嗰次望到餐牌有樣嘢好想食,但我唔記得咗係咩。今日嚟到想搵返嗰樣嘢,又好似唔見咗 ……

於是,我就叫咗呢個咖哩牛肉麵,配汪阿姐。侍應先拎咗碗橙色嘅好似甘筍湯嘅嘢嚟,我問佢係乜,佢竟然答係奶茶!🧐

說時遲那時快,咖哩麵來了!嘩,即刻飲啖咖哩湯試下先!嘩嘩嘩!!好香濃嘅香料味,仲有淡淡嘅椰汁味,一啲都唔辣,仲好鬼甜,好飲!再嚟夾箸麵,佢有兩款麵混合咗一齊,一款係幼麵,一款係炸過嘅粗麵。幼麵冇上次船麵咁一坨喺碗底,有改善!而粗麵輕輕炸過,好有油香,口感煙靭,但又同中式嘅伊麵唔同,夾埋一齊食有齊兩種口感,好特別。而牛肉就有超級多片,好厚切,牛肉味一般,好多筋。配料就有裝飾嘅芫荽、酸蘿蔔同洋蔥,芫荽新鮮,酸蘿蔔有驚喜,洋蔥超厚切,爽脆得嚟部份有少少生。成碗麵最正係個湯,一定要打包返去今晚撈湯飯食,下次食要轉配雞肉或豬肉試下。

碗奶茶未及趁熱飲就被碗麵吸引咗我嘅注意力,於是食完碗麵先去飲佢。奶茶已攤凍,呷一啖入口,好香茶味,茶味好清新,再呷一啖停留喺口腔嗒真啲,茶味清新得嚟只有少少澀,並無港式奶茶嗰種好厚重嘅奶味,飲完喉嚨好 fresh,唔會有層奶味漿住喺口。仲有,呢款係泰式奶茶,好似港式茶走咁係用煉奶底,所以係唔需要另外加糖的。如果有朋友唔飲甜,記得落單時同侍應講聲。

當食到七七八八,忽然望到隔離枱餐牌,咦?🤩 雪糕?!🤩🤩🤩 即刻柯打嚟試試先!

叫咗泰式椰皇椰子雪糕。雪糕用半個椰皇去盛載,一共有兩球,食落有好香濃嘅椰子味,唔算好滑(其實咁先好,好滑嗰啲有機會係加咗好多添加劑去整嗰啲巿售現成嘅雪糕),但係香濃得嚟又唔似罐頭椰漿咁厚重,而係似新鮮椰肉打碎再加牛奶去整,椰子味濃得嚟係清新的,唔會漿住個口,而甜度亦適中,唔會好甜,剛剛好。Toppings 有烤到好香脆嘅花生,仲有甜甜地嘅粟米粒同幾片椰肉,花生香脆係非常重要,加分加分!食到最後,椰皇嘅椰肉都唔好嘥,慢慢刮埋出嚟食。椰皇肉好嫩,嫩得嚟又爽爽地口,唔會嫩到水咁,又唔會老到硬掘掘,好好食!

推介美食: 泰式椰皇椰子雪糕, 泰式咖哩粗麵配牛肉
用餐日期: 2022-07-08
是次消費: 每人約$118 (午餐)

2022-07-06
類別 : 陝菜 (陝西)快餐店小食店

呢間陝西小店想試好耐,一路驚會好辣唔敢嚟,但後來聽講其實辣度好大眾口味,於是今日就的起心肝嚟試下喇!

叫咗套餐 B,揀咗炸醬 biang biang 麵 (biang 係普通話拼音,廣東話唔識讀,字典查唔到,反正我就叫佢 「柄柄麵」)、香辣海帶絲同酸梅湯。

同潮式雲吞麵舖嗰啲炸醬麵唔同,呢個炸醬 biang biang 麵係涼拌嘅,而且一啲都唔辣。炸醬嘅豬肉碎炸到乾哂,混合多種香料同醬料煮製而成,油香四溢,香濃惹味。而主食 biang biang 麵就係好厚好濶好長嘅手工拉麵,一碗麵只有大約 2-3 條麵,每條麵有成掌心咁濶,厚度則大約有 2 毫米。所以,麵質咬落去非常煙靭彈牙而且爽滑,嚼勁十足。而配料方面除咗有炸醬外,仲有爽脆嘅青瓜絲、腍腍地嘅甘筍、青豆粒同薯仔粒,夾埋一齊食豐富咗口感。

不過,食咗幾啖麵嫌唔夠刺激,於是夾咗幾粒旁邊香辣海帶絲中嘅指天椒粒嚟食,辣辣地,更過癮!食食下,不如就直情夾埋海帶絲一齊食。海帶絲酸酸辣辣又爽口,夾埋啲麵一齊食酸辣爽滑勁開胃!(唔食得辣嘅朋友請放心,小辣嚟咋!)

講埋酸梅湯,酸甜度好夠味,飲到底仲有啲沙沙嘅果蓉感覺,可見真材實料!

推介美食: 炸醬 biang biang 麵

2022-07-05
類別 : 港式茶餐廳/冰室

偶爾經過西環呢間冰室,望到門口個餐牌好似幾吸引,就入咗去試下。

叫咗是日午餐「芥末三文魚忌廉焗海鮮飯」,配汪阿姐,送例湯。

芥末同三文魚真係絕配!一啖飯放入口,一股清新而又有少少刺鼻嘅芥末味就湧上嚟,再加上少少忌廉輕輕中和咗,非常醒腦提神又開胃,好啱冇乜胃口嘅夏天食。而配料方面,除咗有好多三文魚粒外,仲有勁多款海鮮,包括蜆肉、魷魚粒、八爪魚仔、蝦仁、蟹柳,同手掌心咁大塊嘅鱈魚柳,真係未試過海鮮飯會有咁多款嘅海鮮!雖然啲海鮮預咗係急凍,但係鮮味嘅鮮味、彈牙嘅彈牙、爽口嘅爽口、軟滑嘅軟滑,絕對係急凍海鮮中嘅上品。

是日例湯係合掌瓜甘筍煲豬骨,啲瓜煲到好腍 ,飲落好濃甜,唔覺有味精或雞粉,都幾好飲。

汪阿姐不過不失,不贅。

推介美食: 芥末三文魚忌廉焗海鮮飯
用餐日期: 2022-07-05
是次消費: 每人約$58 (午餐)

2022-06-21
類別 : 港式京川滬私房菜火鍋海鮮雞煲

第三次來為呢間餐廳寫食評,皆因佢值得我花時間去讚好!

當日父親節,其實唔係嚟慶祝,只係夾啱大家嗰日先得閒。

由於而家有早鳥優惠,4:00-6:30,6:30 前離坐先有七折,所以坐低即叫嘢食。

椰子雞鍋:
侍應喺食客面前即倒兩個新鮮椰青水落去鍋中,滾起再落清遠雞件(半隻),然後冚蓋等 5 分鐘就食得。湯底未食就聞到好大陣椰子味,已經流口水啦!再嚟就先飲兩碗椰子雞湯先,嘩,甜到漏,非常清甜!湯底配菜仲有杞子、粟米、馬蹄同芫荽。

清遠雞:
只要跟足侍應教嘅煮法,就會好滑,一啲都唔嚡唔靭,脂肪又少。

青蘋果沙冰:
好香好清新嘅青蘋果味,初頭飲酸酸甜甜都幾開胃,但飲耐咗就有少少偏甜。

天下第一刀:
意思係劏豬時第一刀切落去起出嚟嗰塊肉。聽講由於切呢塊肉時隻豬仲未流出一滴血,所以,呢塊肉嘅肉味比較濃。果然,由於餐廳厚切,豬肉食落豬味濃,而且好腍滑,可以成塊放入口唔使分兩啖都唔會靭。仲有,$17x 超大碟,嚇親!

溫體手切吊龍:
吊龍係牛嘅邊度我唔得閒查,但係牛味好濃,又好腍滑冇渣,就算冇乜脂肪都唔容易淥到嚡烚烚。

牛舌:
牛舌切嘅位就差啲,有部份黐住淋巴,又有啲筋位比較靭。味道有少少羶香,還好。

手打四寶丸:
由上至下分別係牛丸、墨魚丸、蝦丸同鯪魚丸。牛丸略腍身,有牛味。墨魚較削,但好多墨魚粒。蝦丸冇食,我敏感。鯪魚丸好鮮魚味,仲有淡淡嘅陳皮味,好香。以上嘅丸唔係超結實彈牙嗰種,代表係手工造,而唔係用機打,真材實料。

老干媽虎皮尖椒:
純粹畀個名吸引咗,以為會好辣,點知一啖咬落去就爆汁,超甜,一啲都唔辣,好似食水果咁,好味!

椒鹽大鮑魚:
採用南非鮑魚,煮前先喺海鮮缸度撈上嚟,仲係一隻隻啜住哂,可見非常新鮮生猛。椒鹽唔鹹,夠哂惹味,鮑魚隻隻都手掌咁大,咬落腍滑爽彈,鮮味濃郁,正到暈!

薑葱生蠔煲:
當日有美國桶蠔同台山桶蠔畀我哋揀,侍應話台山蠔當造,淨係呢幾日先有,貨量比較少。於是我哋就叫咗台山蠔試下。開頭侍應話一桶大約 6-7 隻,嘩,點知煲蠔夾極仲有,好似聚寶盆咁,最後數到有成 13 隻!每隻蠔大約手指公咁長,唔算好大隻。但係咬落去邊位好脆(應該係輕輕走過油),蠔身爽口彈牙,蠔味鮮香。而且,一啲都冇渣,未食過咁好食嘅蠔煲!仲要,蠔煲冇多餘嘅配菜充撐場面,只有薑、葱同蒜。

推介美食: 天下第一刀, 薑葱蠔煲, 椒鹽鮑魚, 椰子雞鍋
用餐日期: 2022-06-19
是次消費: 每人約$300 (晚餐)