中文 | English
木糠布甸  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-09-10
類別 : 日本菜居酒屋任食/放題

今日約左朋友去尖沙咀行街,king
行行下覺肚餓所以就上左openrice睇附近有咩好野食,
之後見到「響葫蘆 燒物.居酒屋」嘅評價唔錯,
而且我倆都鐘意食日本野所以就去左依間位於亞士厘道嘅樓上日本餐廳。
可能因為係weekday加上時間算早所以入到去就有得坐。

有選擇困難症的我們為免左揀右揀最終叫左個價值$388嘅極上二人餐,個餐有7款菜式同飲品。

當中不得不提嘅一定係香橙焗銀鱈魚excitedexcitedexcited

香橙片同銀鱈魚意外的非常夾
再蘸啲味道有啲似沙律醬嘅醬汁一齊食真係回味無窮!

蒜香牛柳粒都好好食!yummyyummy

個人本身唔太鐘意食牛肉,但當佢一放上枱,
聞到香濃嘅蒜香味後就忍唔住夾左一舊放入口。
牛柳粒非常入味而且入口即溶。

其他菜式都好好食,份量都好足mad會再去過

堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$200

2015-01-26
類別 : 日本菜任食/放題

放題--在香港裡已經是不以為然的事,水準好壞參半,壞的自然被淘汰.
放題--即解做「自由噉」,「任做」,正確的關於食的放題應該是食?放題(任食) 資料來源:維基百科
今次去了組長日式放題進行用餐. 組長--在旺角及尖沙咀亦有分店,價位在放題上來說是中低價, 幾年前已經知道旺角組長, 年多前銅鑼灣開業,相信因為生意上軌道而作出的決定吧, 令我更放心體驗一下真偽!
位於京都廣場, 樓下有很多婆婆派傳單, 競爭很激烈呢!

升降機門打開便是餐廳門口,已經是9點半入座了,但等位的人都堆在門口,真的好爆及逼! 不過就對食物質素更放心了!

雖然好多人在等候,但需要等侯的時間亦不是很久,不得不讚員工返枱效率很快啊!!等了大約10分鐘與女友開始用膳了。
效率: 7/10

每位$158,就牌面上在銅鑼灣真的很便宜,就算是要中伏也不是那麼肉痛,哈哈!
抵食度: 7/10
另一半對生冷野比較敏感,所以叫了壽司及熟食.
三文魚壽司, 肉質分明及豐富 8/10
火灸三文魚加芝士, 暖暖的,再加上芝士食落真的很juicy 7/10
其他壽司都是另一半愛吃的,在此就不評價了.
特別要讚的是炸物,天婦羅真的很好吃,炸醬很好啊,不會太"益" 9/10

題外話/補充資料:
繁忙時間真係最好book位, 價錢超值,美中不足係升降機位空間不足

侍應好醒目,百忙中都幫你加水,亦有禮貌.
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-12-15
是次消費: 每人約$158 (晚餐)

類別 : 粵菜 (廣東)酒樓火鍋海鮮點心

稻香的下午茶真係好平,8個8有一碗燒鵝米線,燒鵝香脆,鵝味溢滿口腔;油雞米線同樣出色,醬油與雞完美融合,雞不會太老,雞肉嫩滑,入口即化,配合滑滑的米線,下午茶只$20 就能嚐到這美食。不過是蝦餃有點失望,餃皮太厚,蝦味道一般,沒有想像中好吃。

類別 : 港式中菜館少鹽少糖食店點心

聽講喎,咁我就約左班為食朋友去左呢度食啦‧
我地去果時人就唔算多,好快就有位‧
當然一場黎到就係咁叫野食啦,例牌羅白糕,腸粉,蝦交,馬拉糕一定無走雞啦。
我最鍾意就係個耿拉糕,因為佢好有味同埋好鬆軟!
我個朋友就鍾意個蝦交,但我就覺得一般。
但OVERALL 可以一戰!!

堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-11-01
是次消費: 每人約$150

類別 : 港式茶餐廳/冰室Food Court

銅鑼灣這間北海道牧場餐廳是港式茶餐廳,他的北海道牛乳炒蛋非常嫩滑,一口都是濃濃的牛乳味,蛋生熟程度恰到好處,非常嫩滑,牛油多士好脆,牛油香溢滿口腔,而五香牛肉通粉味道不錯,味道不會太辣,反而有五香的味道,整個餐淡濃適中,十分不錯!
堂食等位時間: 5 分鐘