海派甜妹

海派甜妹

我是 海派甜妹
訊息
正顯示第 110 篇(共 21 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
SEP 15

第一次食呢間火鍋店madmad,位處於人來人往既兆萬中心。我地7點半到入座,可能係平日,所以仲未滿座。一坐底,伙計就即刻同我地介紹佢地既推介湯底──海鮮窩,見佢講到咁吸引,就緊係試下啦,仲同我地講埋拎野飲同醬料既地方chopstick。我地仲加左錢食埋刺身,鮑魚片同鮮蝦都幾鮮甜,三文魚肉質鮮嫩,一開始以為火鍋店的刺身品質唔會太高,無抱太大期望,但食左後感覺水準唔錯,都幾新鮮like,物有所值。好快,個海鮮窩就黎左,一睇,嚇親shocked,勁多料,未叫其他火鍋配料已經好多野食,如果份量少D就好,因為仲叫左其他配料,太多會試唔到太多...
2 推介
alykelvina
專食CHEAP野既人
JAN 15

今晚晚飯食果餐真係麻麻地,貴夾唔飽sadsad 所以都係決定再食多餐! 不過其實就算夠飽都會再來食甜品架啦,第二個胃來架嘛madmad 呢度環境話好又唔係、話差又唔係,但係就唔係果種做到好舒適呀,有梳化位好cafe果種感覺,同埋總有種太開揚既感覺,總之唔係我喜歡既style lor~ 甜品同嘢飲種類真係唔少,而且服務態度都幾唔錯,問有咩推介都唔會口啞啞~ 未有任何頭緒既時候,見到隔離枱叫左杯好似好唔錯既野飲,就問下姐姐呢杯到底係乜~ 原來係orea milkshake, 咁一於就佢啦! 甜品就叫左個我覺得應該幾match既綠茶心太軟。 野飲相...
2014-11-24
生日
是次消費
每人約$500 (晚餐)
NOV 14

同朋友慶祝生日,本身諗住食放題,但係後來又覺得食放題時間短,想舒舒服服咁傾計食嘢,最後就來咗呢間大角嘴既花師奶日本餐廳~ 搭905過咗奧運站果堆之後入旺角之前就係大角嘴,喺果堆X樹街落車轉個彎就到~ 人少少既餐廳夠晒舒服,一於坐耐d慢慢傾! 本身諗住散嗌,但係又好似唔太抵食,結果都係決定叫個set再加d壽司呀生蠔之類,個人來講就唔多鐘意食生蠔,不過既然其他人鐘意就叫咗半打~ 而呢半打生蠔反而無心插柳令我寫咗呢篇食評(而且我好少寫咁多字)XD 我唔係唔鐘意食蠔,只係鐘意食熟唔鐘意食生,之前試過覺得生蠔...
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
每人約$60
OCT 14

第二次去呢度坐下食野,真係好舒服,急無論擺設,座椅,牆同地下,都好有味道。而食物都好多選擇。果日去就食左個煙三文魚天使冷面,冷面配酸酸甜甜既汁,好正同fresh,配埋煙三文魚,一流,但銀可以多魚少少,左宜家個份量只適宜做下午茶。不過整體黎講係好唔錯,下次會再去!
OCT 14

今次一兩點去食,唔駛等好耐,半個鐘就有得入去。兩個人叫左一個飯,一個雞,同最出名既芒果金磚,真係好好味道!芒果味好清新,d多士甜又脆,兩個人食岩岩好! d野食又黎得快,五至十分鐘左右已經黎齊晒d野食,果然冇黎錯。
OCT 14

之前聽人講話呢間好好食,今次第一次黎呢度食,感覺幾好唔錯。入面既環境好靚,入面好多掛畫,裝飾等等都好仔細好靚同vintage feel,係入面食野好relax同好舒服。價錢適中,野食又幾好味而且多選擇。刁草忌廉汁好香味濃好味,天使麵份量多又好味!
炸雞
2014-10-09
每人約$50
OCT 14

呢間米線由細食到大,終於搬左落地舖,味道依然好味。今次叫左炸雞麻酸小辣,炸雞依然世界級,四大件大大件,香口好味。米線份量夠,如果唔食得辣既可以叫小小辣,咁就可以又食到香味又唔會太辣。總括而言,係一間可以無限Loop既一間米線!
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2014-10-07
是次消費
每人約$50 (晚餐)
OCT 14

由細食到大既一間米線,之前街市入面開成日要去撞下睇下有無開門,宜家唔洗啦!因為搬左落地舖,坐得舒服左。今次叫左炸雞米線麻酸小辣,炸雞真係世界級無得輸,大件又香口,有4大件,大食既都實夠食。麻酸係我既至愛,唔食得辣既可以叫老闆娘整小小辣,咁就有香味得黎又唔太辣。總括而言,可以無限loop既一間米線。
是次消費
每人約$400 (晚餐)
OCT 14

見到呢間餐廳幾個月都有上榜,於是忍唔住去試試。首先,用餐環境麻麻地,張枱太矮,環境太迫,無咩私人空間。野食方面,味道有4粒星,但份量唔夠,兩個人都叫左好幾碟先夠飽,招牌既香蕉焦糖燉蛋,份量超少,有點唔抵食,野飲okay,下次可以去飲野食小食,晚餐就⋯自己諗啦
唧唧芝士薯條
2014-10-13
OCT 14

麥當勞近日新出黑夜孖牛芝堡 (batman) 夜媽媽食麥記 呢個包就吸引我唔到啦 反而個唧唧芝士薯條就令我流哂口水 雖然要加4蚊先有得食 但真係幾好食 所以都值得一試既 佢會俾一小包芝士醬加煙肉脆脆 可以唧落用盒裝住的薯條 都係幾新鮮既食法 又幾新奇既 <3 最近麥當勞又出新裝修 都幾好既 好似無咁混亂 值得一讚
Top