中文 | English
姐姐借遮
我是姐姐借遮。我最鍾意火鍋海鮮
食評會員 0次成為首位寫食評會員
姐姐借遮  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-11-05
類別 : 港式甜品/糖水中式糖水

今日同友人係銅鑼灣行到累~
口痕就想食個甜品
咁岩經過沛公甜品
個陣6點幾未係咁多人唔洗等位
就決定入入去試下啦~mad
門口有大大的陳列櫃擺放各式各樣的甜點

門口有大大的陳列櫃擺放各式各樣的甜點

門口乾淨企理~唔錯唔錯~
很多款式選擇~

很多款式選擇~

睇睇餐牌都有幾多選擇下,聽講沛公甜品嗂嘅榴槤甜品幾出名下 但自己唔食榴槤 無緣一試

啖啖芒果肉!正!

啖啖芒果肉!正!

個芒果千層戟真係好好味~d cream一d 都唔漏!仲要啖啖芒果肉呀!like

個楊枝金露唔似其他糖水鋪咁冇咩芒果肉 正!但略甜~

個楊枝金露唔似其他糖水鋪咁冇咩芒果肉 正!但略甜~

一碟有齊咁多野試 滿足到我想一次過試晒咁多樣野嘅心願!
個楊枝金露啖啖芒果肉 好味道love
芒果腸粉感覺好新奇 個皮好好味!
cry
裏面有大大舊芒果肉嫁 仲帶點肉桂香味!

裏面有大大舊芒果肉嫁 仲帶點肉桂香味!

嘩!個糯米糍入面有咁大粒芒果肉嫁!仲有陣陣玉桂香味tim~really
環境整潔光鮮

環境整潔光鮮

環境舒服~岩晒同朋友一路傾計一路食野~

環境舒服~岩晒同朋友一路傾計一路食野~

室內環境乾淨舒適~ d 位又好坐~下次一定會再黎
外賣甜品有優惠價錢!下次經過買多點回家吃!

外賣甜品有優惠價錢!下次經過買多點回家吃!

門口仲有好多外賣甜品比人買番屋企~仲要好平 下次買比媽媽食先!

個皮味道好~但大份d就好啦

個皮味道好~但大份d就好啦

推介美食: 芒果千層戟
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2015-10-20
是次消費: 每人約$50 (晚餐)

靚相

2015-05-06 (屬於相關食評)
類別 : 日本菜任食/放題

前幾日同朋友去銅鑼灣行街shopping ,行左成日又攰又餓,就想大食特食,咁好狀態緊係去食放題啦!
近近地就去左呢間組長,係銅鑼灣c出口一出,行多一陣就到,交通好方便喔!因為我地冇book枱,又係星期六7點左右,都幾多人等位,心諗應該幾好食,等左15分鐘左右就有位了,不過可能待應做到好攰,態度就啲怠慢喔!
二人枱黎講都算幾大,唔會太逼,枱同枱之間嘅空間都夠,唔似其他連行都行唔到,出出入入阻到人地就唔係咁好嘛!
同一般放題一樣,將野食分哂類,我地急不及待將每都款都叫啲,啲單都跟得唔錯,冇乜漏單,本身以為漏左2個一口蟹籽蟹柳冷麵,之後寫多2個,點知一次黎左4個,笑死我地了,好彩分量唔多,又好食,都冇浪費到~
另外我地叫左好多壽司!味道都好唔錯喔!花之戀呢啲基本要叫啦~蟹粉分量好多!沙律醬好好味!!三文魚大大塊!!!好正啊!淨係花之戀都叫左幾轉!

手卷塊紫菜好脆,係即叫即整架!而且啲料同飯嘅比例啱啱好,唔會太多飯食飽左個肚~火灸系列嘅壽司都好特別,有沙律醬鋪面,而且呢間野嘅沙律醬真心正!

令我個唔太中意食火灸壽司個陣味嘅朋友,都覺得好好味喔~火灸三文魚燒得剛好,入口即溶嘅感覺叫人一再回味!
跟住就係冷面喇,冷面既份量都算正常,唔會太多或太少,有啲蟹柳絲、玉子同埋青瓜絲喺上面,但我個人就唔太中意呢種味,入口隻味麻麻地。

之後就係燒物啦,一口雞粒好juicy ,黎到嘅時候仲係辣口架!雖然佢話係一口,但都覺得幾大粒~
再之後就到牛柳粒喇,話明粒,我以為會好細舊,但點知真係好大舊,建議真係多啲人先好叫,如果唔係好易俾呢個塞滿。 希望餐廳之後可以切細啲。但味道係唔錯既,特別係汁,幫個牛加左好多分。

如果係中意食芝士啊朋友一定要叫一口芝士,因為佢芝士味真係好濃郁,咩芝士我就唔識分,但佢炸到外皮金黃色,外脆內軟嘅感覺真係食過返尋味!

不過少食多滋味,多食就有啲膩啦!
不得不堤呢度嘅天婦羅!大大件!粉唔多,食落唔會成口粉,就好似淡妝永遠好過濃妝女人!夠原汁原味,呢個蟹棒天婦羅就係完美示範!表皮鬆脆,內裡肉汁豐富!im lovin it!

食完咁多juicy野,食返個紅豆雪糕清返個味蕾

雖然只係雀巢,但真係第一次食紅豆味,唔錯唔錯~總括黎講,抵食,飽肚,埋單一人二百,下次再來!
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

靚相

2015-05-06 (屬於相關食評)

紅豆雪糕 - 銅鑼灣的組長日式放題 紅豆雪糕
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2015-05-02

火炙壽司 - 銅鑼灣的組長日式放題 火炙壽司

食完咁多juicy野,食返個紅豆雪糕清返個味蕾
推介美食: 天婦羅,一 口芝士

2014-10-14
類別 : 日本菜壽司/刺身

尼間餐廳既位置比較難搵sadsad,地方都比較細,坐得唔系太舒服sad地理位置比較唔好。價錢亦都唔平,但食物水準好一般,食物好似係果d百幾二百銀既放題甘,但食物款式及數目又比唔上。。。。

刺身賣相不錯,都幾新鮮,仲於食物盤加冰冷凍住刺身,而且望落非常厚切 啖啖肉tonguetonguetongue可是質素一般,雖然新鮮,但系味道唔太突出,刺身原本既魚味不足,需要加Washabi增加味道。刺身都系唔追加喇,質素一般。。

但壽司算係唔錯,賣相好,味道可口,價錢亦比較合理。所以我主要覺得尼間野既熟食比較好。例如串燒同燒物都唔錯,醬汁惹味,燒既火候亦夠,而且剛燒好就端上,熱辣辣食滋味一流。
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-09-18
是次消費: 每人約$300 (晚餐)