中文 | English
味之質感
我是住在北角的味之質感。我在旺角工作。我最常於銅鑼灣天后旺角出沒,最鍾意川菜 (四川)日本菜意大利菜酒店餐廳大牌檔西餐廳自助餐壽司/刺身串燒
食評會員 0次成為首位寫食評會員
味之質感  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-09-28
類別 : 西式扒房西餐廳酒吧蠔吧

一間用心制作,好似有點似西式私房菜既餐廳, 地方比我感覺好特式,好似去左外國既酒吧小餐館,食物方面,種類唔算太多花款,但常常去食又有點新鮮感,因為頭盤,沙律醬汁同餐湯,每次都給我意外驚喜,主菜方面好有實力,唔會太花巧,同埋餐廳老板堅持少用醬汁追求食材原味,對自己既食材新鮮度充滿信心。

先說自己試過的菜式

1. 酸辣吞拿魚意粉 - 對百本人來說太酸,可能因為自己口味不喜歡吃酸的食物,然而又不太辣,所以對這道菜來說,我個人認為還有好大的改善空間。

2. 忌廉湯和什菜沙律頭盤 - 忌廉湯我每次去都不同口味,有時是磨菇、周打魚,玉米,每一款都好好味,而沙律每次都有唔同既醬汁 (Dressing) 有試過 柚子,黑醋,法汁, 就好似看你點什麼主菜,廚師就怎樣去配湯和沙律,感覺好新鮮同細心

3. 韓風泡菜雞扒漢堡 - 不愛吃牛的絕對可以一試,雞肉沒有很乾,泡菜不太酸,這樣配撘的漢堡想不出這樣好吃,吃得多牛肉的漢堡吃壓了可以試試,不會讓你失望。

4. 生蠔拼盤 - 試這個時,有 White Pearl, Black Pearl, 上菜時沒有 corktail醬,只有一片檸檬,很大膽的做法,對自己的生蠔新鮮度信心爆棚,因為如果唔新鮮就完全無庶醜既空間,結果十分滿意。

5. 白汁芝士煙肉意粉配溫泉蛋 - 這配撘又是一個大膽之作,本身白汁芝士意粉算是比較膩既食品,加上溫泉蛋,大家一定會想,會不會太膩? 但佢地係意粉道落功夫,意粉不過火,唔太念,配上溫泉蛋反而中和了芝士的蘇味,可以說誠意推薦

6. 黑松露什菌意大利飯 - 呢個飯我建議有 2 個人先好食,一個人食既話太滯了,都做得好好,因為黑松露比較濃味,其實佢加少少什菌碎去改變滯既口感,經已好好味。

7. 西冷牛扒 - 肉質夠 Juicy, 醬汁分開上,上桌時建意用秘制牛油加少許鹽食就最好,我朋友試過之後說了一個字,絕

8. 甜品心太軟配雲利拿雪糕 - 心太軟入面用黑朱古力比較苦,但加上雪糕,層次就完全唔同晒,本人不愛甜吃,但也忍不住口,沒想過連甜品也做得出色,根據我一位朋友為了為了這個甜品,忘記了自己減肥計劃經已不用多說…這絕對是魔鬼誘惑。
一道以酸辣為主的意粉,個人不愛吃太酸,所以對我來說這道菜不太配合我個人口味

這個餐湯和沙律,每次都會用唔同既材料,唔同既沙律汁,感覺對食客既細心

本人不吃牛肉,所以沒對漢堡飽特別愛好,但這道韓風泡菜雞扒漢堡絕對值得一試

題外話/補充資料:
這餐廳也可以當作酒吧,跟朋友在這裡聊天也是一個好地方,因為客人都比較斯文,叫一點少吃如海鮮拼盤也是不錯的選擇,有得三五知己也可以跟餐廳預訂貴賓房,但得一間,要一早訂喔
推介美食: 韓風泡菜雞扒漢堡,白汁火腿意粉配溫泉蛋,周打魚湯跟什菜沙律,鮮菌意大利飯,
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2014-08-15         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$230 (晚餐)

2014-09-06
類別 : 西式美國菜快餐店漢堡包無肉餐單

路過天后,發現新開了一間賣漢堡飽既店,望一望個店名-德州漢堡,價錢來講係貴,但出面連鎖式漢堡店傳出使用過期食品,咁唯有試下食呢間。

落左單後等得有d 耐,一黎到個漢堡好夠份量加埋個薯條絕對夠食。

先講個豬柳漢堡,唔用刀叉食會有d 狼狽,豬柳因為手撕肉質口感有d 乾,初初有點失望、薯條好有德州風味,基本上唔使點咩醬都好好味,但我發現有個黃瓜(酸瓜)醬!我試過用黎點薯條食感覺好似又格格不入,原因個醬好似酸瓜絲沙律咁,但當沙律食又好似份量太少…

特然念到通係配個漢堡食既?一試之下,個漢堡個感覺完全唔同晒,變得好Juicy, 同帶出晒成個漢堡個味。個人給這個漢保加了很多分。

最後我問個店員點解唔一早放埋d 醬落個飽到,佢答我因為有d 客唔鐘意食酸瓜,酸味,所以唔會一早加上去,可以自行加番茄醬。我覺得咁都好正常,呢一餐既感覺都幾滿足! smile

題外話/補充資料:
地方有限,位子不多,繁忙時間要等位
推介美食: 德州手撕豬柳漢堡
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-09-05
是次消費: 每人約$90 (午餐)

2014-08-31
類別 : 新加坡菜

經常走過這餐廳,餐廳名引起我既回憶,很久前去過海南島旅遊,大家都知道跟旅行團的伙食,一向都不是很好吃,那時我和朋友跑到我們所住的酒店附近的一家餐館,吃海南雞飯…

這家海南餐廳的主打是海南菜,所以今次經過就去試一試,那當然就試一下這裡的海南雞飯吧、但一試之下感覺就觸礁了…

套餐一上桌,雞的份量很足,差不多 1/4 隻雞,但重點第一口海南雞入口,味不足,不香,想到是用雪雞,沒有雞肉的香味,唯一還好的是雞肉沒做得太老,太乾身、然後了解本身雞味不足時,我嘗試點一些調味吧,跟餐的有三種一醬料,1)薑蔥油 2)黑醬油 3) 泰式酸甜醬,  這次我分別試點這三種醬料,但當我試完之後,我開始懷疑我的味覺是不是有問題,還是完全沒味可言…… 唯一的解說如下

1. 薑油/絕對有薑味,但很淡,看得出沒有用鹽和味精調味
2. 黑醬油/沒有甜味和超市買到的平價老抽一樣
3. 神奇泰式酸辣醬/ 不酸也不甜

本身雞如果夠味道,配上清淡既醬料真係無問題,比我感覺是有信心添,但重點係雞肉唔夠味…
沒辦法之下試下個雞油飯,可能飯既味道可以配上這淡口的雞肉,可是,飯是很香,但是蒜香並非雞油香
我呢刻真係個腦有好多問號,我從來沒有試過雞油飯會落蒜頭,也許是我孤漏寡聞吧,完全唔知想點…

最後成份餐最好的,就是那碗例湯,沒味精,夠老火而已。但一份餐加凍飲 71 蚊得個例湯得,好似有點……

題外話/補充資料:
說真的,不知這餐廳老板有沒有定期秘密地試一下食物水準,要是沒有那永遠不知道餐廳給客人吃的是什麼味道,如果果份海南雞餐既水準就係招牌菜,我念應該要認真檢討下,個人感覺是沒有水準之作,還有地方實在太窄。
推介美食: 沒有
堂食等位時間: 1 分鐘
用餐日期: 2014-08-28
是次消費: 每人約$80 (晚餐)