中文 | English
我的推介食評 我推介的食評 8
五月街  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

類別 : 台灣菜少鹽少糖食店

難得入元朗一次,揀左呢間openrice好多好評的麵店。

呢度的招牌菜係牛肉麵,話主廚係台灣五星級酒店做過,講到好勁咁。但係我係台灣食過最好味ge麵食係撈麵! 所以今次都係叫左撈麵(menu叫乾拌麵)

豬扒乾拌麵+茉香奶茶

d撈麵係肉燥撈, 味道算ok ge,不過唔係台灣食到果種style
如果想搵台式味道就唔洗試啦sad
同埋幾乾,係台灣我食過係用少少豬油撈的,呢個得上面d肉燥有少少油,唔夠香

個豬扒… 冇乜味, 炸到好乾同好鞋, 食左兩舊已經放棄左… 男友叫左雞扒撈麵, 又係乾+冇味... sad
我唔信係五星級大廚主理lo

杯奶茶係古早味,好好飲! mad mad
係細個最早飲茉香奶茶果隻味,好懷念~ 差d想叫多杯拎走

見到好多人排隊, 野食又唔係特別正, d阿姐態度又非常麻麻 sad , 完全唔明有咩咁吸引!
可能佢個牛肉麵真係好食得好緊要, 個個黎排隊都要食吧!

題外話/補充資料:
佢地個後欄就係門口食客d枱隔離, d食材就咁擺係地下 sad , 好心執執佢啦
推介美食: 珍珠奶茶
是次消費: 每人約$55 (午餐)

2016-11-01
類別 : 意大利菜西餐廳

Lunch break唔知食乜好,見呢間都多位,坐得舒服。
味道方面,煙鴨胸煎得幾香。野飲係送蜜桃茶,叫左少甜幾好飲。飯同南瓜湯就偏咸。味精較重手。
$48,價錢幾抵。勝在個位坐得舒服,蜜桃茶可以encore

推介美食: 凍蜜桃茶

類別 : 泰國菜日本菜任食/放題

星期六7點半去到,食兩個鐘。入座果陣冇乜人,諗住夜d會開始旺,點知一路到食完都得六成枱有人。因為人唔多,坐得唔逼,又唔太嘈,細細聲傾計都聽得好清楚。

menu

每人加$30至可以叫泰式生蝦同帶子刺身。d刺身ok,算新鮮不過唔太鮮甜。三文魚同白拖羅好肥,食幾舊就好飽。頭一轉order用冰盤上,甜蝦得一人一隻,好鮮甜好正,之後再order變返普通放題貨色。

熟食試左幾隻,唔記得影相。天婦羅炸得火喉啱啱好! 其他正常水準。

食物普普通通,服務ok的。如果想食好野還是去出名果幾間吧!
如果搵fd吹水唔想同人逼黎呢度就啱, 不過唔洗加$30蚊食帶子生蝦啦
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

類別 : 韓國菜

以前都有耐唔耐去食下, 貪佢就腳又唔貴, 野食都幾多選擇, refill得快
d staff都幾nice
裝修之後換左爐, 仲加左個伸去爐頭ge抽風機. 新開之後唔俾你自己落油, 淨係換網時幫你掃浸油係上面

野食幾ok, 菜同肉都有好多款揀, 仲有甜品同熟食, 野飲比較hea, 建議自己帶野飲去

不過,
新鋪個設計好有問題! 天花個冷氣風口好大風, 吹散晒d煙, 爐頭上面個抽風機又唔夠勁, 整到成間鋪勁大煙, 好la眼 sad
最慘撞正隔離果枱又唔識燒(佢地唔知做乜燒燒下著左火 huffy ), 勁多煙俾d冷氣吹晒過黎, 我地一路食一路流眼水, 好黑仔lo! huffy

sad 雖然野食ok, 不過唔敢再去啦

是次消費: 每人約$128 (晚餐)