中文 | English
Cindy_ChuChu
我是Cindy_ChuChu。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Cindy_ChuChu  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-04-22
類別 : 日本菜拉麵海鮮串燒

是日去到太子搵食,決定一試呢間想試好耐既食店。本身滿心期待,後來失望而回。間食店好近地鐵站大概一分鐘路程,唔算難搵。食店空間都頗細,但有2層。同男友好肚餓之下叫左一個蟹飯同一個蟹拉麵。

個蟹飯都幾香幾好食偏咸,但份量真係太小,只係普通一個飯碗既size, 但索價138, 唔飽肚又唔抵。

蟹拉麵就更普通,無乜蟹味而且湯底都好普通,實在可以不試。呢間食店收加一但食物份量小,空間小亦坐得唔太舒服,應該未必會再來一試了。
用餐日期: 2018-04-21
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2018-04-09
類別 : 泰國菜新加坡菜咪嘥嘢食店粉麵/米線咖喱串燒

陪媽媽番工前食個lunch, 媽媽帶左我去呢間冰室, 裝修簡約但頗有特色。是日天氣有啲炎熱,叫左杯冰凍既龍眼冰,真係有好多冰,叫少冰會比較好,比較特別既係龍眼冰加入左梳打水,更加有冰涼既感覺music惟龍眼味不足,只有甜味。主食點左海南雞脾飯,媽媽點左冬陰公扎肉金邊粉配豬扒。海南雞脾飯配以黃黃既油飯,飯粉分明香口,雞脾都比較多肉同嫩滑,份量頗足wow另一道主菜既冬陰公湯底都頗為濃郁,酸酸甜甜很開胃。整體來說餐廳食物水準不俗,待應生亦相當有禮貌like

推介美食: 海南雞脾飯
用餐日期: 2018-04-09
是次消費: 每人約$80 (午餐)

2017-10-08
類別 : 日本菜咪嘥嘢食店壽司/刺身

由於太晏食lunch, 2個人唔係好肚餓既情況之下淨係嗌左三文魚腩,油甘魚,八爪魚刺身同一碟雜錦壽司盛。刺身好新鮮好好味。雜錦壽司啲壽司有部份味道好特別,有啲係辣既又有啲係柚子味,而且用料新鮮。埋單3百幾蚊都唔算太貴,而且壽司大件夾飽肚,可以encore。

用餐日期: 2017-10-07

2017-10-08
類別 : 港式茶餐廳/冰室三文治

終於食到呢間成日大排長龍既冰室,開左係港島區就更方便smileheart就算weekend離都係等左10分鐘度就已經可以入座,可能因為餐廳位置比較隱蔽。2個人嗌左呢度最出名既雞翼豬扒蕃茄湯出前一丁(出前一丁+$3),雞翼冬陰公湯米線(冬陰公湯好似要加錢),同招牌菠蘿包yummy馳名既蕃茄湯底果然有好濃郁既蕃茄味,但相對冬陰公湯就比較特別,又香又辣好開胃like最出色既係個招牌菠蘿包,入面有蕃茄同蛋,初初睇想都怕伏,但個包加左牛油又幾match好好食,我會為左呢個菠蘿包再離wow

推介美食: 招牌菠蘿包
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2017-10-07
是次消費: 每人約$136 (下午茶)

2017-10-06
類別 : 西式咖啡店All Day Breakfast

今日離到青衣城買左戲飛睇戲未夠鐘就去tea 一tea 先kiss由於之前已經食左lunch所以2個人淨係叫左個2人甜品set,有2杯花茶送。滿心歡喜咁等到個甜品離,結果係真係好靚但味道差啲upset唯一可以讚既係Pancake裏面係香蕉味既cream, 有驚喜。不過依然聽待下次試下呢度既burger同意粉lol