中文 | English
影軒
我是住在長沙灣的影軒。我在牛頭角工作。我最鍾意海鮮粉麵/米線
食評會員 0次成為首位寫食評會員
影軒  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-06-23
類別 : 西式蠔吧海鮮

晚飯約會朋友想食生蠔,本來但算去另一間專食生蠔的餐廳,但果間星期一休息,於是改蠔站。之前有去過將軍澳店,感覺不錯,今次試尖沙咀店。

黎得蠔站必叫最出名抵食$10一隻生蠔,我地都叫左半打。

除左$10蠔,其他生蠔有package 叫,半打$219,一打$392,可以叫$39既蠔,叫貴過$39就要補差價。
當晚的十一款蠔:

上枱:

$10蠔雖然味道唔差,但不及貴蠔肥美,相比只下變得失色不少。

其他食物方面,頭盤香芒牛油果大蝦沙律味道唔錯但份量略少。

粉麵方面,我地叫左香辣蒜香蜆肉扁意粉,很香好好味。辣度岩岩好,唔會一放落口辣到你食唔到,食多幾啖之後先會慢慢感受到辣。
蜆比較預期中大,辣油滲透哂入蜆肉,正。

薯條做小食,夠哂脆。

另外叫左香辣炸雞翼,開頭冇留意餐牌有圖,以為係炸雞中翼,其實比較似韓式炸雞,即係炸完出黎睇佢唔出係翼黎。
味道普普通通,不過份量唔少,都幾飽肚的。
用餐日期: 2019-05-27
是次消費: 每人約$440 (晚餐)

2019-04-10
類別 : 西式咖啡店甜品/糖水西式糕點 飲o野傾計

散水餅黎講, 我向來都唔會輕手, 話哂返工日日見, last day 最後一日, 當然唔慳得, 第日山水有相逢丫嘛.

之前聽朋友講過話呢間zoe唔錯, 咁岩又近我公司, 特別得黎價錢唔算好貴, 一般連鎖店西餅真係唔敢拎俾老細.

同同事share試左呢幾件, 其他冇入我口就唔寫出黎喇, 下次有份食再寫.

有我最愛既朱古力慕絲脆脆, 濃厚既朱古力味, 超正!

跟住呢個士多啤梨慕絲, 加左一層啫喱, 入口感覺好清新. 最難得係連粒士多啤梨果都好新鮮, 甜甜的.

其他兩個我都唔記得係乜名喇, 味道都係一流, 不過最令我估唔到既既係佢用黎裝飾既花花, 都係食得落口的, 出面一般蛋糕既裝飾真係食唔落, 唔係話唔食得果種食唔落, 而係真係太難食.
推介美食: 朱古力慕絲脆脆
自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2019-04-05

2019-01-28
類別 : 法國菜西式扒房

第一次黎,因為知道五位以下冇得book位,所以一早未夠六點就黎到,即刻入得。

侍應都係外國人,全程要用英文溝通,不過英文唔好都唔駛怕,因為主菜只有一款牛排,唔駛揀。

主菜唔算好貴,每位$318,飲品黎講,cocktail同mocktail 相對偏貴,連加一接近$120一杯。

麵包不過不失,但選用的牛油我覺得很香。

全晚主菜,鮮嫩多汁,肉味十足,金屬盤下有火保持著牛排的溫度,可以慢慢同朋友傾計都唔怕食物變冷。

薯條新鮮炸,上碟時仲好熱。

兩杯mocktails

用餐日期: 2019-01-25
是次消費: 每人約$500 (晚餐)

2019-01-26
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館少鹽少糖食店點心

第二次來南海一號,貴是意料中事,哥是來吃環境和氣氛的。😎

至於食物味道算是中上,不過不失,偶有一兩道菜比較好的。

第一道菜是冰鎮鮑魚,煮法比較清淡,適合不喜歡濃味道的食客。口感方面,受到鮑魚被切條影響,咬感不及原隻鮑魚放入口。

辣酒煮花螺,酒味不重,有辣味但不會太辣,是走大眾路線吧,應該大部分人都可接受到,味道不錯。

主角片皮鴨

鵝肝牛柳粒 - 份量偏小,味道還可以

軟殼蟹 - 餐牌上寫一份兩隻,這裡是兩份的量

甜品 - 生磨杏仁茶,杏仁味不太夠

以下兩個甜品忘了名字,味道都是比較普通。

用餐日期: 2019-01-23
是次消費: 每人約$690 (晚餐)

2018-12-22
類別 : 多國菜酒店餐廳自助餐

冬至做節,親戚揀左呢間自助餐。老老實實,同朋友食飯俾我揀一定唔會黎呢間。

首先價錢唔平,落樓每位$398,但係食左成晚,冇一樣食物,係令我覺得值呢個價錢。

食物種類少,好食既更加係冇。全場比較好少少既係燒牛肉,唯一一款達到一般水平既食物。其他都係below average。

即叫即蒸海鮮好似好有綽頭咁,其實蒸出黎唔好味,老虎蝦俾佢地蒸到鞋哂。長腳蟹完全係冇味既。原條蒸魚出左一次之後就變左出魚塊。仲有每次出得十件八件既燕窩蛋撻,但係一人最多可以拎四件,前面排左兩三個就係咁先,下輪請早。成晚我都唔知自己食左d咩,咁就冇左四舊水。

呢個價錢好食過佢既出面大把選擇。試過一次就算,當出街跌左錢。
用餐日期: 2018-12-20
是次消費: 每人約$398 (晚餐)