食盡天下事

食盡天下事

我是 食盡天下事
訊息
正顯示第 1120 篇(共 38 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
5分鐘 (堂食)
2014-09-01
SEP 14

住了在紅磡多年,卻從沒光顧過這間每晚都有人排隊的潮州打冷菜館,這天終於有機會嚐一嚐。我和友人比較晚才去,還是要排隊等了五分鐘。 二人只點了兩個小菜。點了平常在打冷菜館比較少吃的黃金白飯魚,十分令人驚喜,一吃就停不了口,尤其喜愛那淡淡的白飯魚香。炸蠔餅則是經典打冷菜,很多餐廳都炸得很油很膩,這家卻炸得恰到好處。 價錢雖不便宜,但食物確是不錯。
1 推介
jason960808
韭菜水餃+招牌水餃
韭菜水餃+招牌水餃
SEP 14

八方雲集的水餃和鍋貼都是我的最愛。本人十分喜歡韮菜,所以一定會吃韮菜水餃,口感清爽,內涵不帶半點油膩,豬肉味道香濃,湯汁鮮甜,絕對是上等的美食。再說鍋貼,形狀方便進食,煎得恰到好處,外脆內軟。金黃色的邊散發出陣陣香氣,而咬一口會發現,其實內涵熟透卻不稀爛,煎了更能帶出豬肉的濃香。招牌鍋貼,實屬佳品。
AUG 14

今日晏晝我諗住搵d snacks 食吓, 所以去咗讀咗咁两耐u 都未去過嘅starbucks. 其實kong u 有兩間starbucks. 一間係union building,另一間係main library 隔離, main library 嗰間好食d , 而且服務重好d 㖭, 我叫咗個藍莓芝士蛋糕同一瓶橙汁,藍莓好新鮮, 粒粒都好甜, 芝士蛋糕嘅芝士味濃郁,橙汁食到果肉, 最重要係學生有折頭, 17 蚊就有芝士蛋糕, 真係抵食!
AUG 14

今日因為要搞活動所以好夜先食得飯,因為吉野家11點先關,所以我去咗吉吉打邊爐, 我地叫咗芝士竹輪鍋, 雖然有濃湯同清湯,不過我個人都係鐘意濃湯烏冬,只要有三個人食火鍋就可以每個餐汽水加大,真係幾抵食, 食芝士竹輪要小心d ,因為d 芝士會爆出嚟, 吉野家邊爐嘅重點就係芝麻醬, 用芝麻醬撈烏冬食真係大出色。我地個個都食得好開心,所以一路傾一路食都搞到有d晏, 令到店員遲放工,雖然店員態度真係好好,但係都唔係幾好意思!!
AUG 14

今日約咗幾個朋友去港大附近食飯,去咗一間出名食海南雞飯嘅餐廳, 我叫咗個香茅豬扒米線同椰汁紅豆冰。豬扒其實幾鬆軟入味,香茅味幾重,米線好有咬口,份量啱啱好,唔會食唔哂或者食都好濟,不過湯好多味精,食完好口渴,而且椰汁紅豆冰椰子味好淡,紅豆唔係好甜,所以有d失色。不過環境幾舒服,一班人去都係唔錯嘅選擇!
AUG 14

譚仔三哥嘅米線應該係公認嘅大件夾抵食,因為好肚餓嘅關係,我諗住譚仔一定係個最好嘅選擇,我叫咗個牛肉牛米線,碗麵嚟嗰時我真係嚇咗嚇,真係好大碗,不過味道同我第一次食嘅時候唔同,米線有d硬,好似係煮唔熟嘅感覺,湯嘅味精太多,我食到一半已經唔係好想食, 因為愈食愈口渴,不過咁嘅價錢同份量已經好抵食,而且味道還好,所以都值得推介!
招牌菠蘿包
招牌菠蘿包
30分鐘 (堂食)
2014-08-08
AUG 14

今天選擇到華嫂冰室展開朝聖之旅,等了半小時終能入座。 和友人各點了一個招牌菠蘿包,等了一會兒便能大快朵頣。菠蘿包裏放了煎蛋及蕃茄,口感十分豐富。熱辣辣的菠蘿包和冰凍的牛油更形成強烈對比,半溶的牛油令整個包更錦上添花,所有配料都配合得剛好,沒有哪一樣的味道被蓋過,果然值得長途跋涉的車程及等待。
2 推介
阿里奧
月巴巴
招牌豬扒麵
招牌豬扒麵
2014-07-16
AUG 14

今天到了馳名的炳記茶檔一嘗其招牌菜,果然不負所望。 位於大坑的炳記茶檔雖然簡陋,其食品卻異常出色。招牌豬扒麵的豬扒醃得非常入味,咬下去十分鬆軟,更充滿著蜜糖及黑椒的香味,一點也不像茶檔貨色。麵底也十分吸引,加上麻油,實在叫人無法抗拒,連湯也要喝完才叫人捨得把碗放下。
豬腸雞翼芝心丸油麵
豬腸雞翼芝心丸油麵
2014-08-04
AUG 14

早已聽過永年士多的大名,今天和友人專程到了元朗一試其車仔麵。 新裝修的永年十分舒適,點了豬腸雞翼芝心丸油麵便找了個窗邊位置坐下。豬腸的鹵水味極濃,一咬下去內裏的油份所散發的香氣更是充滿著口腔,一試難忘。湯底十分濃郁,配上車仔麵檔獨有的油麵,叫人十分滿足。
2047
經典叉燒拉麵
經典叉燒拉麵
0分鐘 (堂食)
2014-06-05
是次消費
每人約$80 (午餐)
AUG 14

聞說金田家為九洲拉麵王,故跟友人品嚐一番。碰巧過了lunch peak hour,店內只得我跟友人用餐,卻一點也不奇怪。 點了經典叉燒拉麵,湯底香濃之餘又不油膩。麵較硬身,很合我的口味。值得一提的是叉燒,油份恰到好處,厚度適中。這兒真不愧為九洲拉麵王。
Top