中文 | English
食盡天下事
我是食盡天下事。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
食盡天下事  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2016-05-18
類別 : 美國菜蠔吧

there are a lot of options for a wine gathering with my friends in central, but they are either too noisy or the food is far too expansive to me. but I finally found one inside lkf hotel like

candles are charming, especially when there is not as many electric illuminators. soft sofa, wooden furniture, candles, dark environment... they have created such coziness.

burgers and steaks, very common dishes: but the taste has brought some surprises.

tender and juicy, a medium well steak is out of my expectation. perhaps it's the good mood affecting my sense tongue anyway, it worths a try.

Burger is, however, a bit overcooked and the bun is not crispy enough, but the chips are well fried.

wine choices are how my friends usually use as an index to define whether it is a good restaurant. I don't know much about wine but my friends did found a good choice among the menu yummy
推介美食: Steak Frites

2016-02-16
類別 : 西班牙菜多國菜酒吧海鮮

作為西環人,看著越來越多不同的特色餐廳進駐,當然是非常開心,但這邊的地鋪都有一個特性,就是又細又長,座位數很少,新開的餐廳往往一位難求。

不過趁著平日夜晚+濕濕冷冷,終於有機會一試這間小小西菜館!

對西菜不太熟悉的我,一直以為西班牙菜離不開海鮮和火腿,但發現這裡的菜式倒是相當有fusion的感覺~

價錢比想像中合理,份量不大,可以多試不同美食,可是食物名字有點難記~~

小小吊桶,鮮味而爽脆,釀了一些香濃的肉類,但不掩蓋魷魚鮮香,加上內外口感有對比,味道口感都相當豐富~

考完openrice,發現這件比堅尼有相當多的食客推介~ 果然是非常香口,芝士和火腿味道豐沃,果然冇推介錯

西班牙啤酒,牌子不明,味道較為清淡,有點像青島,也有點像新力清,個人不太喜歡,但是嫌啤酒苦的朋友卻對它愛不釋手~~

2016-01-15
類別 : 多國菜車仔麵粉麵/米線雲吞/餃子

由於好近自己既關係,其實NOODIES一開業已經幫襯過,但當時款式唔多,湯底淡,而且味道不怎樣,就覺得$46一碗兩餸麵相當唔抵食。

不過既然人地啱啱開,所以事隔一段時間之後就決定俾多次機會佢,發現水準大躍進咗like

點咗溫泉蛋+手斯雞+帶子 喇沙湯底、韓麵

先講湯底,對我啲唔食得辣既人來講係辣咗少少,味道質感其實完全唔似喇沙...... 如果可以重番啲椰奶味會更香更滑,同埋會似番碗喇沙! sick
至於我最重視既麵底,韓麵其實就係公仔麵,煙煙韌韌,口感相當唔錯,而且份量都幾夠like
溫泉蛋做得到流心,而且蛋味濃,唔會淡貿貿,合格~ 至於手撕雞,用既雖然都係雪雞,但係就唔會有雪味,而且煮得相當嫩滑,一啲都唔韌,抵讚lol
至於作為升級配料既帶子,有隻湯匙咁大隻,仲幾有鮮味,唔錯唔錯

雖然環境比較狹窄,但乾淨企理,而且服務好好,加上見到有咁大既改善,相信佢地都係願意用心經營,值得再次支持!

是次消費: 每人約$51

2015-12-20
類別 : 日本菜任食/放題

放題我一向都好鐘意食,今次我同朋友兩個人就黎到呢間係銅鑼灣既放題餐廳試下。間餐廳都幾就腳,就係銅鑼灣C出口既斜對面,行過去兩分鐘都唔洗like

入到去坐落都幾舒服,枱與枱之間都好濶落,私人空間感夠晒多。張枱都好乾淨,而且地下都唔滑,整體上有一種乾淨衛生既感覺。餐廳入面播住一啲韓國流行曲為背景音樂,俾到人輕鬆愉快既心情。服務方面舖面都有幾多待應行黎行去,所以落單果時好快就有人睇到excited

我幾鐘意佢地既自助沙律同小食吧,咁讓人地等緊啲主菜黎既時候都可以邊食邊等,個度有海蜇、墨魚仔等,都幾好味架yummy

其中我幾鐘意佢既炸芝士年糕,黃金色外皮既炸年糕旁邊配上菜絲同沙律醬, 整體賣相好靚,重點係食既時候仲係熱架, 我諗係岩岩炸起,所以有外脆內軟既效果,入面既芝士仲微微咁流出來,層次豐富wow

另外既醬汁燒鰻魚都係我好鐘意,燒到金啡色既鰻魚再係上面淋上醬汁,旁邊配上檸檬同綠菜裝飾。醬汁既味道同鰻魚好夾,甜甜地但係同時又唔會蓋咗鰻魚本身既味道。份量適中,咁樣就可以試到多啲既款式cry

呢間餐廳整體上,無論係環境、服務同食物質素都幾好,今次係我第一次黎,但之後一定會再黎幫襯!!!

推介美食: 芝士年糕,醬汁燒鰻魚
堂食等位時間: 0 分鐘

2015-10-28
類別 : 多國菜咖啡店

首先, 經朋友介紹下,我和朋友二人放工時間到這餐廳食晚飯
在工業大廈中 店家亦認真裝飾門面 別有一番風味~格調高雅舒適 柔和燈光及大地色系佈置 令人舒服 餐桌擺設令我眼前一亮 加上開放式廚房 十分喜歡!! 整潔整齊 地面乾淨 即使開放式廚房也很整潔 餐桌上餐具擺放整齊 使整個進食過程都十分舒適, 讚!

服務生都是帥哥love耐心介紹食物及回答顧客問題且面帶笑容, 整齊劃一 統一制服 外表整潔有禮, 抵讚~

白酒煮硯(10/10)
香氣逼人,濃郁芬香的白酒味, 作為二人份量的小食十分足夠, 而且硯肉很多 不會有空硯殼.配合白酒大蒜很美味, 又不會太鹹或不夠味道, 硯裏沒有沙石, 一流! 比預期中好 因硯很容易有怪味道或沙石 很這道菜完全沒有 十分驚喜 加上醬汁(白汁忌廉與白酒汁)調得很美味 與硯很配合!

牛肝菌意大利飯配溫泉蛋(8/10)
賣相很好!!非常吸引的一道菜 尤其是溫泉蛋使整道菜賣相不單調~先是品嚐到半熟溫泉蛋裹著每顆飯的蛋香, 接著是牛肝菌的香味道, 加上口感的意大利米, 味道層次豐富
值得一提的是煮温泉蛋的時間拿得很準確, 不會過生或熟, 蛋汁仍能流出來包著每顆飯粒
預期中這意大利飯會很普通, 但這食物使我十分驚喜, 半生熟溫泉蛋是其一特色而且我很喜歡這比較乾身的也吸收了醬汁的飯

推介美食: 牛肝菌意大利飯配溫泉蛋
堂食等位時間: 0 分鐘