中文 | English
油麻地美斯
我是住在油麻地的油麻地美斯。我在旺角工作。我最鍾意火鍋海鮮甜品/糖水
食評會員 2次成為首位寫食評會員
油麻地美斯  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-11-03
類別 : 港式甜品/糖水中式糖水

去到銅記行街, 突然間好想食甜野, 見到呢間甜品舗話自己係貓山王專門店, 鐘意食榴槤嘅我就二話不說入左去啦。
可能時間都未到食甜品嘅時侯, 店內都無咩人, 不過店內坐位都夠坐, 店面又幾光猛, 加上一入間舗就有一陣淡淡嘅榴槤味, 都好開胃下。
餐牌都有好多野揀, 眼花撩亂之間我都係問下老闆娘有咩好食, 佢就話一定係貓山王千層pancake, 之前都聽過下個名, 我就即刻叫左一件。

一黎到見到大大件都即刻忍唔到口食左啖, 一入口榴槤味就好似炸彈咁係個口入面爆開, 可見pancake落足料, 層層都有榴槤而唔係好似某d黑店咁加左好多cream落去件cake到
食完之後埋單, 行番去time square口入面陣榴槤味都無散去, 可能你會話我口臭, 我就覺得係齒頰留香, 食完之後都可以不斷回味番件cake嘅味道, 身為一個durian lover我真係除左比滿分都唔知比咩好。
推介美食: 貓山王榴槤千層班戟
用餐日期: 2015-10-20
是次消費: 每人約$88 (晚餐)

2015-04-19
類別 : 日本菜任食/放題

因為知道呢間做緊優惠,二人同行一人半價,就係荃灣睇完戲順便黎試下~兩個路痴都揾左好耐路,沿住天橋直行5至10分鐘就見到大大個瀛喜招牌了
。可能係平日嘅關係,唔洗等位但都full左7,8成

我地兩個人佢比左四人枱我地,感覺好開心好闊落,可以盡情叫野食唔洗怕擺唔哂喔!

同一般放題一樣分門別類左,第一時間叫刺身壽司啦緊係!一路飲野一路等,好快就有野食啦,我地叫左好多花之戀

但賣相確實不是太好,好散亂嘅感覺,但又真係好多蟹籽但沙律醬又好味,三文魚又好濃郁,點算!如果佢賣相靚啲就perfect 啦…

壽司類黎講,真係幾得意,好似係我食咁多間放題,舊飯整得最細件嘅一間,好得意,啱哂個啲食少少就飽嘅女仔,北寄見係好鮮甜好大塊!其他三文魚,生蝦壽司不過不失啦

之後係冷盤!我最愛嘅蟹籽沙律!係足料嘅,有蟹柳,青瓜,好多蟹籽!好多沙律醬!好好味,咬落soksok聲,太心急食,唔記得比相機食先lol

蟹籽胡麻醬撈烏冬,真係見到都覺得好好食,食落去個口感好好,但可能有啲油膩

到刺身啦!食左好多先記得影相,我專攻甜蝦嘅,呢度嘅甜蝦係連頭個啲!好新鮮鮮甜,同埋我寫20隻,佢又真係出20隻比我,抵讚!三文魚係厚切,好肥美,口感好好,正!其他就正常啦~因為唔係特別中意,而我係唔食海膽嘅,所以不予置評啦~

呢碗唔記得佢叫咩名,都係冷盤,以為應該好好味,但係啲蜜桃片加埋蟹籽下面嘅一大碗沙津…醬,食完應該肥10磅,仲有啲washapi味,奇奇怪怪的

食左咁多凍野,到熟食啦,值得講嘅係呢度嘅牛柳粒,天婦羅同炸魷魚鬚,牛柳粒煎得剛好,七成熟,好香口,大蝦天婦羅炸得熱辣辣,好鬆脆,個粉唔會太厚,入面好軟,點埋個汁大件又好食!炸魷魚鬚好大條,我唔中意食厚粉炸到乾哂個啲,呢度就係做到個水準!

最後個煮硯真係咸左啲,但份量好多!一大碟,兩個人都食唔哂

食到飽哂緊係叫甜品埋尾啦,有四方果真係幾驚喜,即刻叫左個,但唔夠凍,而雪米滋就好成功!我食左3粒先走xp,好好食啊
啊,要讚嘅係last order 後,有追問每張枱有冇漏單,好貼心喔,雖然佢地冇漏到~服務員嘅態度都好好,唔似其他放題咁會受氣,呢個價食到高質野同服務態度,真係幾抵。

是次消費: 每人約$168 (晚餐)

2015-03-14
類別 : 日本菜任食/放題

今晚去既餐廳係組長日式放題,因為同朋友比較肚餓所以都想食放題,然後喺openrice見到組長好似ok就5點打去book 9點既位。一出銅鑼灣地鐵站c出口,向右行兩分鐘左右就到左,都幾方便。

9點左右去到餐廳,排隊既人唔算太多,因book左位,完全唔洗等,直接有位。第一個侍應態度已經唔錯,所以俾人第一印象已經唔差。之後坐得都算舒服,因為岩岩好對住窗口,間唔中望下出面感覺都唔錯。

有樣野特別要讚既就係 對比其他同類型放題既 店舖環境冇咁逼,每張枱之間都有一定距離,算幾鬆動。

食物既款式數量同其他放題差唔多,都係有9-10張左右

因為我唔係特別中意食生野,所以熟食既比例較多。
但必叫的三文魚都係有叫既。
叫左三文魚壽司同玉子壽司。

三文魚中上,算偏厚,而且口感不俗。
但玉子成日一夾就裂開少少,好易夾爛
然後就係一碟壽司同手卷

圖中就係海龍皇卷,加洲卷同埋花之戀

大部分用紫菜包住既都包得一般,好容易飛出來,包得唔夠實

手卷同壽司都有呢個情況

味道都唔錯,但重點推介:
就係花之戀!

呢度既花之戀質素真心唔錯,算係上品
三文魚口感好,醬又夾到個味,食到停唔到。
繼續推介:

呢個就係汁燒牛柳粒!

呢個一流!!!
呢個牛柳粒既生熟控制得岩岩好,令到肉質唔會un
再加上佢既汁,真係一試難忘!
不過份量相對有少少多,小心食呢個就食飽哈
放題又點少得天婦羅!

呢度分別係三文魚天婦羅、蟹棒天婦羅同香蕉天婦羅。
三文魚天婦羅不錯,雖然炸過,但仲可以保留到三文魚既肉質
而 蟹棒天婦羅明顯錦上添花,炸過後口感多左一個層次,好味左!

最後就要講香蕉天婦羅!呢個真係特別,炸過既香蕉入面仲係一模一樣,但外面就多左層,做到出面暖,入面有熱既感覺,口感特別!
最後除返每個人都係210有找,同其他放題差唔多,但勝在位置方便而且唔少款式都特別,我認為幾值,唔錯既一次!
推介美食: 花之戀,汁燒牛柳粒,香蕉天婦羅
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$206 (晚餐)

2014-11-07
類別 : 泰國菜

近來成日去葵涌見客,見完順便食完午餐之後先番公司。今次食到黎富泰,叫左個泰式海鮮炒河,加埋龍眼冰。
可能太多人,等個炒河都等左十幾分鐘。黎到時,發現碟炒河都份量唔少,以一個女仔黎講,可能太多tim!外表來講,其實都幾似茶餐廳既濕炒牛河,但食落當然唔似,因為個泰式醬汁好出色! 海鮮就唔系好多,都系蝦同魷魚,但好似索唔到泰式醬汁既味。值54得一提既系,成碟野有好多菜,對注重健康既人就好適合。最後杯龍眼冰唔似龍眼冰,只有龍眼而沒有龍眼味。睇黎,下次食就食其他野有好D!
多菜、似茶餐龐既濕炒牛肉。

多菜、似茶餐龐既濕炒牛肉。

堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2014-11-03
是次消費: 每人約$40 (午餐)

2014-10-20
類別 : 多國菜

「美麗的食物」正正就是這餐廳意大利文名字Bel Cibo 的直接翻譯。幽黑的裝潢主調,配以桌上潔白的餐巾,予人高貴雅緻的感覺 - 這次我絕對要認認真真寫一次才對得住這間餐廳!

餐廳環境舒服,乾淨整潔;燈光柔和、音樂輕快、座椅柔軟舒適,營造出讓人放鬆的環境,與外面的鬧市成強烈對比。
服務員態度友善、儀容整潔,並很耐心地為我們詳細介紹每道菜式~
清新醒胃,一流的頭盤

清新醒胃,一流的頭盤

這是第一道送上的餐點,賣相極為吸引,橙黃色的芒果粒鋪滿由鮮蝦沙律塔上,再淋上了芒果醋,味道非常清甜且令人食欲大增。鮮蝦爽口、芒果甜而不膩,加上爽脆沙律菜,令人停不了口!
雖然我對豬肉一般,但仍想推介這道菜式!

雖然我對豬肉一般,但仍想推介這道菜式!

我們的主菜是服務員介紹的炭燒日本活性水飼豬鞍,上菜時,服務員建議我們先嚐不沾燒汁的味道。豬鞍肉味香濃,且有炭燒的香味,上面撒上了黑椒等調味品,非常入味。沾上燒汁後,豬鞍味道更為豐富。另外,廚師很有心思地以炸過的天使麵插在薯蓉上作裝飾,除了另賣相更為好看,亦令口感更有層次。
巨型飛碟菇好看又好吃!

巨型飛碟菇好看又好吃!

第二道主菜是看到別人點覺得很好看才點的松露醬烤焗大傘菌忌廉飯。巨型傘菌蓋在忌廉飯上,再加上沙律菜及鮮茄作裝飾,賣相非常特別。雖然巨菇看似乾身,但咬下去卻是意想不到的軟滑多汁。平凡的白飯配上了香濃的忌廉汁、香草、雜菌絲與黑松露,口感煙韌、味道香濃而不膩、層次豐富,整體來說極為出色!
題外話/補充資料:
明明食物很有質素,可惜礙於地理位置不夠好而食客不夠多...!
推介美食: 香芒鮮蝦塔。野菜沙律,松露醬烤焗大傘菌忌廉飯,炭燒日本活性水飼豬鞍
用餐日期: 2014-10-05
是次消費: 每人約$250 (晚餐)