中文 | English
電話情人
我是住在紅磡的電話情人。我在西貢工作。我最鍾意雪糕/乳酪自助餐中式包點
食評會員 0次成為首位寫食評會員
電話情人  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-06-16
類別 : 日本菜壽司/刺身

作為新界北人,到舊墟找吃是必定的。整條街都是食肆,這刻的抉擇很是頭癢。見漁匠開業以來都從未光顧,今晚決定同朋友試新野!YOYO!
地方小小,但我對這類店子很有好感,至少身為新界人會珍惜每間剩餘的小店!

日本人很喜歡吃鯛魚,其中較矜貴的正是金目鯛!想不到這裡竟然吃得到!因為有又大又金的明亮眼晴,所以叫金目鯛。方坐下,一聽到店員推介是日精選活魚刺身之一是金目鯛,我二話不說就點了! 這活魚刺身配以酸醫油,作前菜很開胃!這種魚的肉質細膩柔嫩,魚刺身刻意切得很薄,既鮮又甜,丁點的腥味也沒有,不點醬油更吃得到鮮味,十分之推介!惟一挑剔是刺身上有少許魚鱗,師傅在處理上要更留意了。

隨之奉上的是由金目鯛魚骨、魚頭熬成的湯,毫不浪費,奉上來時熱騰騰地冒著煙,冒了15分鐘之久(有夠誇張)。一飲之下果然沒有失望,因為魚的新鮮令湯也鮮甜。可是個人向來喜歡飲濃濃的魚湯(有些人覺得是腥味哦),這魚湯魚味相對比較不突出,反之是較清甜。

另外,又點了幾款壽司,師傅很有心思地擺放!有趣之處是上水的三文魚壽司總是拖著長長的尾巴!個人喜歡三文魚的油甘味,如果厚切代拖長就好了! AvA另外一嘗了金線魚,鰻魚,凡立貝,珍寶赤海蝦壽司等!都不錯!

這一味菜我要打5粒星星,大家猜猜這是什麼?一開始以為是點錯了炸餃子,原來是海膽汁煮蠔!我吃得很重口味哈哈!這個海膽汁偏甜,一點也不腥,味濃,蠔則是外脆內軟,一咬之下簡直感到十級幸福!我統對會為這道小菜再度光顧!

為人很貪玩,有特色的東西最吸引我。以下的迷你寸燒爐真的很可愛!小小的爐面寫滿了字,很富日本特式,加上是迷你size,很別緻。試了三款寸燒如下:蕃茄煙肉,肥牛卷,虎蝦!味道其實沒有太突出,但勝在好玩好睇!

因為點了寸燒的緣故,順道也點了sake,輕嘗一口,卻覺得為整個用餐添了更多快樂!但需要改善的是通風系統要再加強了,始終在室內燒烤油煙味濃。

最後也點了甜品作結,這個哈密瓜配紅豆雪糕也很不錯!總之是甜蜜蜜!

食物真的好味,但我最喜歡的,其實是店員的親切服務態度。不知是否有舊墟街坊街里的情,每奉上菜給每台客人,都會寒喧幾句,熱鬧非常!下次帶上家人朋友,會再回來!
堂食等位時間: 3 分鐘
用餐日期: 2015-06-10

2015-03-30
類別 : 日本菜任食/放題

一行四人,再次來到瀛喜;來瀛喜,就是為了有瀛的放題。

友人和我都一致認為,放題的焦點在於刺身。於是一開波,當然是先上一隻刺身船過下癮先啦!

喜歡瀛喜的其中一個原因是刺身,雖然黎數有時不足,但真係件件好夠厚,而且又好新鮮!而當中,三文魚刺身就是我的最愛!肥厚得黎,魚鮨香重!愛吃三文魚的朋友啱晒。

玉子真係令我有驚喜。因為玉子一般都不會是放題的主角,但瀛喜呢個玉子,蛋味好濃,而且帶有蜜糖的甜!

整體黎講,刺身船是一如既往令我值得俾爆趣!

天婦羅係我第二喜愛的日本菜,而當中我最愛的就是鮮蝦天婦羅。
瀛喜的鮮蝦天婦羅真係令我好想番兜再番兜!因為鮮蝦好大隻,而且炸完還能保持蝦的鮮味!無奈我係一個怕熱氣的人,所以叫了一轉之後就要收手了!
第二次光顧瀛喜,沒有令我失望,保持了應有的水準!
香港的放題有好多,但自己不敢隨便亂試,因為我知道放題就是等於成本經營,意思即係有好多伏!但自從第一次試過瀛喜後,發覺原來放題也可以做到食材大件、新鮮!
今晚,我們一行四人,帶著飽足和滿足離開。

2014-11-03
類別 : 西式甜品/糖水雪糕/乳酪

有一日假放,想遠離一下煩囂嘅都市,諗一諗,赤柱呢幾年來都無去過,聽講比以前唔同左,就決定自己一個人,帶埋相機,搭巴士入去,行下沙灘,行下市集,影下相,做下「一日的旅客」。
赤柱,雖然變左唔少,但給我嘅感覺,依然系以前嗰個赤柱,一個讓人放鬆心情、心曠神怡嘅地方。行到赤柱廣場,搵到一間叫Waffleman嘅甜品店,見唔多人,就入左去坐下食下野。
Waffleman有室內室外座位,兩邊座位數目差唔多,室內可能少D。我搵左個近落地玻璃,面對住外面嘅座位坐低。店內嘅設計沒有花巧,但就散發出淡淡的歐陸情懷,一個開放式廚房,牆身以鮮艷的橙色同黃色為主,重有貼上左一D比利時的景色、人和事及窩夫有關的相片作裝飾,枱凳清一色系白色,簡簡單單,但充滿生氣、活力。smilesmilesmile
攞起餐牌,發現原來呢間系waffle專門店。16款不同味道的窩夫,有經典口味嘅、忌廉口味嘅,而烈日窩夫同新地還會不定時推出一款期間限定款式。當然,還有一D嘅簡單飲料供應。特別嘅系,餐牌上有D介紹點食窩夫的方法,都算系幾特別。我見香蕉朱古力列日窩夫賣相吸引,所以就要一個。
據我所知,烈日窩夫來自比利時,有別於普通窩夫,經過發酵的烈日窩夫會較為煙韌及鬆軟。但呢D都只系聽聞過,未親身試過真系唔知系點。
等左十五分鐘,我嘅列日窩夫終於送到。由於窩夫系即叫即製,所以放隻手埋去都感到暖笠笠嘅,非常新鮮。烈日窩夫加左一層糖衣,窩夫機嘅坑紋明顯而獨特,窩夫上有切左粒嘅香蕉同棉花糖,中間有一球忌廉,上面有一D朱古力碎,整個烈日窩夫都淋左D朱古力漿上去。整個外觀睇落,非常吸引。heartheartheart
用刀切開個窩夫黎食,食落,真系會停唔到口。crycrycry首先系個窩夫,食落甜中帶一點點咸,好重嘅牛油香味,口感柔軟、煙韌,而且鬆軟。加埋香蕉同棉花糖一齊入口,令原本甜甜地嘅窩夫,混合上香蕉嘅香味同朱古力嘅甜味,令味道更為豐富、更有層次。唯一有少少唔好就系中間個球忌廉,雖加上左朱古力碎,但食落仍然覺得有D膩。但整體來講,四個字總結:一試難忘。lovelovelove至少,我食完一件系有再想食多件嘅衝動。madmadmadlikelikelike
望住赤柱怡人嘅景色,享受住如此令人難忘嘅甜品,心情霎時放鬆晒,什麼煩惱憂慮,一掃而空。今個假日,滿足啦!starstarstarstar
希望短期內放鬆下自己,當為自己charge下電啦!tonguetonguetongue
去赤柱一定要啦!

去赤柱一定要啦!

推介美食: 香蕉朱古力列日窩夫
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-11-01
是次消費: 每人約$45 (下午茶)

2014-10-27
類別 : 日本菜任食/放題

近排食放題都食得相當頻密,今次過左黎CWB,呢個放題選擇相當相當多既地方,有競爭,當然應該有質素! 樓下有呀姐派傳單,仲幫我地撳埋lift上去,入到餐廳,望落唔大,所以都幾易坐爆,格局以木色為主調,簡簡單單,不過坐耐有少少凍

呢間放題有樣野個人認為最值得欣賞: 就係佢地既服務~ 佢地非常有效率同埋好有禮貌,特別係果位經理~
抵讚like 未食已經加晒分先!

食物種類極多,簡直係花多眼亂shockedshocked 無謂嘢唔講太多,介紹吓部份食物先!
好淋之餘仲有蜜糖喺面,甜甜地,正!

好淋之餘仲有蜜糖喺面,甜甜地,正!

牛舌用咗蜜糖來做調味,感覺好似去咗BBQ咁~ 面頭甜甜地,食落一啲都唔硬,good!
好特別既菜式!

好特別既菜式!

題外話: 食物相真係好難影,閃燈就爆光,唔用又黑... upset
波菜卷真係非常特別,本身睇個名根本唔會諗到係啲乜嘢來,咁就引起咗我既好奇心啦! 波菜唔老,加埋啲配料好有咬口lol
菜式就冇乜特別,但係青瓜絲切得好幼,好爽脆

菜式就冇乜特別,但係青瓜絲切得好幼,好爽脆

其實應該放呢個係頭,青瓜咬落sok sok聲,再加埋蟹子又卜卜聲,係一碟好有口感既頭盤madmad
好大個盤! 刺身靚仔之餘食落都相當鮮味

好大個盤! 刺身靚仔之餘食落都相當鮮味

其實有時我真係覺得個盤可以細番少少madmad雖然咁樣睇落都幾型,但係張枱好快淪陷~~ 刺身種類算係非常多,三文魚、希0魚、油金魚、八瓜魚等等,最好食既始終係三文魚,夠晒肥美鮮甜,其他就冇乜特別,中規中矩~
甜甜辣辣,好正!

甜甜辣辣,好正!

螺肉都係常吃小食之一,要介紹佢係因為佢既甜辣比例如啱我口味tongue以往食開一係太甜、一係太辣,但呢個就啱啱好(純個人感受)
唔太大塊,份量剛剛好=]

唔太大塊,份量剛剛好=]

鵝肝呢啲貴價嘢竟然可以喺度食到! 麵包唔會勁大塊,所以唔洗擔心食左塊包食唔到其他嘢,真正既高級鵝肝係點既味我就唔知,但係個人認為呢塊鵝肝已經好夠香,同埋入口即融既感覺真係好正呀wowwow
睇落好乾,但食落又唔係~

睇落好乾,但食落又唔係~

差啲唔記得仲有火炙三文魚,睇落雖然唔太靚,但係食落又相當唔錯,唔會太油之餘好香口,不過上面既沙律汁可以再多啲~
推介美食: 大刺身船,火炙三文魚壽司,牛利,螺肉
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2014-10-24
是次消費: 每人約$170 (晚餐)

2014-10-26
類別 : 日本菜鐵板燒壽司/刺身廚師發辦

前日舊同學聚餐,商量過之後就定左去铁人旨花。我地book左8點食,餐廳環境幾新幾熱鬧; 人少少既話, 我强烈建議坐bar檯,氣氛一流﹗ smile
頭盤係有wasabi味既八爪魚,綠色既賣相的確係唔吸引,但係味道幾特別。

第1道菜係牡丹蝦刺身,超欣賞伴碟既黄色啫喱,咸咸地好開胃。

第2道菜係花壽司,有蝦,海膽同魚子,賣相好精緻,但係味道一般 。
第3道菜係燒烤版既帶子伴翠玉瓜,上菜有d慢,好在味道夠好,夠多汁,好好食,等下都係值得既。

第4道菜係鵝干配多士,第1次食鵝干,同電視講既1樣,入口即溶,又唔太膩!!!lol

第5道係烤和牛, 賣相有d似煎釀3寶,配香草醬,味道 有d似香草味肥牛,而牛肉質素好,口感系會唔同D,入口即溶。

最後黎左道海膽龍蝦, 龍蝦配海膽汁去食,係師傅配搭出黎既,味道好特別,令人欲罷不能。而但係6個人份量有d唔夠 ,再加左個炒飯,味道就不過不失拉。

甜品係雪糕版既frozen yogurt, 竽頭味雪糕, 入面加左紅豆,底下再加coinflakes, 脆脆地, 好有口感。
Overall, 好多菜式都好新穎,但份量可以再多d就perfect lahlollollol

推介美食: 牡丹蝦刺身,帶子伴翠玉瓜,鵝干配多士,烤和牛,海膽龍蝦,雪糕
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-10-24
是次消費: 每人約$350 (晚餐)