中文 | English
chiwai55807
我是chiwai55807。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
chiwai55807  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-09-15
類別 : 港式甜品/糖水中式糖水

位於銅鑼灣的小街的沛公甜品以白色和青色的配搭,以及落地玻璃窗,凝造出簡約而且空間感十足的氣氛。 燈光、室內溫度都適中。食物的掛畫拼湊出一幅滿有美感的特色牆。

1. 青檸芝士千層班戟
賣相不錯,做到千層的效果。
有淡淡的青檸香味,十分吸引。love

2. 榴槤脆

軟軟的榴槤餡料,與脆卜卜的多士皮 是絕配。like
味道和口感與預期相約,唯因即叫即做,等的時間就較長...
推介美食: 榴槤脆; mango pancake
用餐日期: 2015-08-26
是次消費: 每人約$50 (晚餐)

2014-10-26
類別 : 日本菜快餐店

住係深山入面要搵食都真係有啲難,好彩置富有呢間吉野家。外賣堂食都好方便出餐速度夠快,吉野家既烏冬係咁多連鎖餐廳最好食既,打邊爐就更加唔駛講喇,足料又飽肚。

吉野家既和風牛肉飯真系好好味yukyuk肉質既嫩滑,又有好香濃既肉味。最正就系配上佢秘製既牛肉汁,令人垂涎三尺。雖然好多時候都系食呢個餐,但系總是食唔厭yummyyummy
自取等候時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-10-17

2014-10-20
類別 : 韓國菜日本菜火鍋壽司/刺身韓燒

西九龍中心既明將結業了,改成了新的韓日燒,大約170蚊一位,但抵唔抵食呢,都係要我試過先知。
一大班fd 聚會,最後竟選擇了韓日燒,本身對這餐廳有咩期待,不過竟然令我刮目相看shockedshockedshockedshocked

這韓日燒係自助式的,食物既種類令我非常滿意,同一種肉類有幾種口味,有好多種海鮮,有好多種蔬菜,令人目不睱給。除左要燒既野食外,仲有唔小熟食食,而且仲可以拎自助壽司果邊尼食,一個價錢兩種享受。一張枱除左有一個燒爐外,仲有一個小電磁爐,可以起自助區拎個小火鍋自己打邊爐。自助區仲有兩個廚師負責煎炒一d特別既菜式俾大家去拎,好有燒烤既特色。

講到食物既質素,真係有返咁上下水準。為免太飽包,我只食了兩件壽司: 蟹子壽司、三文魚壽司。蟹子壽司表面全部都系一粒粒既蟹子,雖然顏色有啲淡,但口感一流,非常有質感smilesmile三文魚的色澤真的暗啞,味道略淡,不建議嘗試sadsad這次最喜歡燒牛肉,牛肉味道香濃而且嫩滑,令人食到停唔到口啊tonguetonguetongue

P.s 服務態度值得一讚,我地一開始個爐有問題,侍應生都好好態度幫我地搞,搞唔好仲好快咁幫我地安排換枱,讚。 lol lol lol lol
用餐日期: 2014-09-05
是次消費: 每人約$170 (晚餐)

2014-10-18
類別 : 美國菜雪糕/乳酪

這間Yoppi店雖然小,但不難找到,就在太古溜冰埸的旁邊。

其配料繁多shockedshockedshocked還有好多水果的選擇,非常健康madmadmadmad如果有芒果的愛好者,便要加快腳步去買啦,因為芒果經常因為太好吃而售罄。。

雖然那兒的乳酪味道只有一款,但乳酪本身非常幼滑,酸酸甜甜的十分可口lollollol雖然味道相比起其他名氣稍大的店還是差了一點點,但也做得不錯了smilesmile今天的Rose Berries有一點點酸啊,配上乳酪原來的酸,更突顯這缺點。下次還是選一些甜甜的來搭配吧。
自取等候時間: 5 分鐘
用餐日期: 2014-09-21

靚相

2014-10-15 (屬於相關食評)
類別 : 港式快餐店Food Court

APC既下午茶真心抵食smilesmilesmilesmile一個烤脾咖哩角加3蚊多碗通粉仲有杯飲品,成個餐都只係$23shockedshockedshockedshocked

烤脾可以話係成個科大最好食既野😍😍😍好多時都會專登等到兩點半排隊食呢個餐,遲過3點去買既話烤脾會賣晒架shockedshockedshocked大大隻既烤雞脾肉質非常嫩滑,味道十分香濃之餘每一口都能食到其豐富既肉汁lollol真系好好食。但系咖喱角就有少少淋喇,唔夠脆身,西多士好食啲.....
用餐日期: 2014-09-16
是次消費: 每人約$23 (下午茶)