中文 | English
挑THEENDOFTHEWORLD
我是挑THEENDOFTHEWORLD。我最常於尖沙咀紅磡佐敦出沒。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
顯示選項: 所有香港 澳門

2016-02-06
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水中式糖水

yukyukyukyukyuk

年廿八,天氣凍凍地想食飽D食暖D,行完花市就想起甜品。

上水甜品店品多,最外街間Rainbow排到七彩,依間「殿堂級」唔洗排,就比次機會佢... 點知認真捉蟲!

落單呆等15分鐘,無咩動靜就問下啦,一句「留咗單」轉身走人,我0曬嘴...

唔夠2分鐘,隨手放底一個「勁凍既原個椰皇燉3.6牛乳」。我尖叫!喂!唔係即叫即做都算... 仲要比個凍既我!我問佢想點,佢話叮返熱比我,順便送個8折比我。我有心啦,我食唔落!

諗住都算啦,隨即泥既「木瓜燉雪耳」都無料到... 算啦,執野走人去隔離街Rainbow排隊。

dislikedislikedislikedislikedislike

2014-09-03
類別 : 港式茶餐廳/冰室

廣成冰室招牌

廣成冰室招牌

碰巧一早人在上水, 誤打誤撞來到廣成冰室醫肚子。
門外看到霸氣老闆娘(猜測)在小窗叫食客在外面等候, 以後是老招牌, 非試不可。

走進堂內, 所有裝潢家俱都是老古董(目測比本人還是老一點), 連卡位椅背都破了。
沒事, 只要食物美味, 坐地下也值得。

由於唯一餐牌貼在牆上, 位置看不到又被阿姨催促點餐, 便隨意點一份早餐, 包括...
chopstick 波羅油
在玻璃櫃的波羅油

在玻璃櫃的波羅油

牛油是普通貨; 麵包不夠鬆軟和彈性, 亦沒有麵包香味。
唯一可取是人流較多, 麵包尚算新鮮, 波羅皮還是脆。

chopstick 牛肉通粉加太陽旦
餐點牛肉通粉配太陽旦

餐點牛肉通粉配太陽旦

猜測牛肉是冰鮮貨, 沒有肉味; 外表是暗紅色, 亦不太吸引。
通心粉過熟, 沒有彈性。

chopstick 奶茶
熱奶茶

熱奶茶

沒有意見 (個人對奶茶沒太大要求)

說實話, 32元買到一杯奶茶, 一碗牛肉通, 一件波羅油, 一隻太陽旦, 一餐溫飽; 值得與否,見人見志。tongue
堂食等位時間: 3 分鐘
用餐日期: 2014-09-02
是次消費: 每人約$32

2014-09-02
類別 : 港式茶餐廳/冰室粉麵/米線甜品/糖水

花生漿西多士, 豬扒飽併奶茶, 紅豆冰配雞腿, 全都是兒時最愛,想起就餓了。
平日工作忙, 假日才有閒情嘆嘆下午茶餐。
比起在酒店中high tea,地道港式下午茶更吸引味蕾。
這次分享榮昌茶座美食之行。

chopstick 豬扒飽
脆卜卜豬仔飽, 配上洋蔥同煎豬扒, 簡單完美配搭。
豬扒是很普通的食用材料, 但普遍茶記都會使用梳打粉醃制, 結果肉質變得粗糙, 肉汁亦流失。
而榮昌的豬扒鬆軟有肉汁, 沒有過份醃制的怪味。

chopstick 花生漿西多士
西多士制作簡單, 而榮昌用心制作。
第一, 不用千年油炸, 西多士賣相金黃, 沒有油膱味
第二, 西多士上的小三角, 絕非反式脂肪牛油, 是真正"牛油"。
第三, 小碟糖漿味道清甜, 不是廉價貨。

chopstick 香滑奶茶(茶走)
合格之上, 香醇濃郁。(個人對奶茶沒太大要求)

平日優惠茶餐供應, 假日只有散點食物。
茶座有內堂冷氣開放, 煙民亦可選擇室外大圓台。
榮昌茶座

榮昌茶座

每人消費才40元, 買到用心制作,實在難得。
推介美食: 豬1扒飽,西多士
用餐日期: 2014-08-31
是次消費: 每人約$40 (下午茶)

2014-08-27
類別 : 滬菜 (上海)中菜館酒樓點心適合大夥人

一班朋友聚會, 原先滬菜首選是小南國, 但客滿, 唯有選滬江飯店。廢話少講, 先談味道。

素鵝
普通。

賽螃蟹
普通。淡如白開水。蛋白不夠嫩滑。

小籠包
普通。皮有點厚, 味道亦一般。

火腿津白
普通。津白有點老和黃。

響鈴火腿夾包
普通。響鈴不脆, 又有陣陣油膱味。這配搭都是小卓頭 (Gimmick)。

糖醋骨
普通。排骨肥肉過多。

鮮肉鍋貼
chopstick 還好。 外面香脆, 內裡滿滿肉湯

菜肉鍋貼
chopstick 還好。 蔬菜碎大小剛好, 有口感。

高力豆沙
普通。賣相差, 外皮收縮。味道差, 有陣陣油膱味。最奇葩是, 隨送士多啤梨味偽果醬一小碟。

滬江飯店衛生一般。洗手間細和骯臟。
蓋上台布, 有垃圾粘著台邊, 翻起台布... shocked shocked

總結...
在鬧市尖沙嘴, 花2百元只買到溫飽感覺, 只怪香港物價太高了。
用餐日期: 2014-08-18
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2014-08-11
類別 : 港式雲吞/餃子

對上一次幫襯, 已經係4個月前。 每次都叫碗細蓉加支可樂, 今次亦唔例外。

唔食唔知, 麥文記簡單裝潢過, 以為比以前衛生整潔啦, 原來舊酒新瓶... 再加上, 門口企左個無著制服既UNCLE幫手, 大大件塞住個門口, 仲要比佢ee unun左幾句。

"大佬呀, 食碗細蓉ja, 甘都要睇你面色做人?"

好彩碗面都依舊好味, 雲吞有原隻蝦仔, 上湯濃郁鮮味, 面都好彈力。條氣順返曬...
''細''細蓉一碗 多謝32元

''細''細蓉一碗 多謝32元

借位分享:
飲食業屬於Service一種, 食客除左花錢, 仲有non-monetary costs花掉了, 依啲種種因素/成本非常影響食客既評價同感受。食市除左花心機係食物, 亦要花心思去照顧客人感受。
起碼, 唔好似過個光光頭地既大叔, 企係自己鋪頭門口話個客先。
推介美食: 雲吞麵
用餐日期: 2014-08-10
是次消費: 每人約$40 (宵夜)