中文 | English
Ms. KaBYan
我是Ms. KaBYan。我在中環工作。我最常於中環灣仔尖沙咀出沒,最鍾意食,只要好食,所有都鐘意食。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
Ms. KaBYan  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2020-11-19
類別 : 多國菜咖啡店酒吧

11月天氣咁好又唔會好熱,想搵一間有outdoor嘅餐廳食午餐,見到依間係Stanley 11咁方便就試下

我哋3個女仔叫左3個Set Lunch (湯/沙律+主菜+飲品 )

全日早餐 $148
同一般嘅all day breakfast,依個係用mini burger 代替左toast,幾特別,個漢堡扒好juicy,沙律菜都好新鮮,仲有2塊Parma Ham,配沙律剛剛好。唯一美中不足係隻糖心蛋,蛋黃部份好”水”,而且無咩味,唔似一般嘅日式糖心蛋,如果用返炒蛋或日式糖心蛋,效果會更好

柚子蜜烤無骨鴨 $168
上菜時一大舊鴨肉仲要皮有d燶燶哋,心諗今次中伏,點知係最有驚喜,以為咁大舊肉一定會好鞋口,點知肉質非常嫩滑,而且有香烤味道,我哋三個都讚不絕口

無花果釀烤雞卷 $188
每一口雞都有淡淡嘅無花果果香味,相信係用咗雞髀肉,唔會鞋口,而且沒有油膩嘅感覺,食完都唔會有罪惡感

Latte $40 (Set -$25)
唔係好識咖啡,但依杯好香,絕對唔係連鎖店嘅貨色

Honey Ginger Latte $55 (Set -$25)
(Espresso + 薑 + 燕麥奶)
薑味香濃,但有少少蓋過咗咖啡味,如果唔鍾意太濃嘅咖啡味,依杯好適合

整體都係好,d staff 都好nice,而我哋最鐘意個outdoor位,可以飲番杯咖啡慢慢食個lunch,好relaxing。下次放工試埋佢個Bar,望落都幾OK

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2020-11-17

2016-08-05
類別 : 印度菜咖喱

捉精靈大熱,為左試試電車孵蛋法,我同朋友由銅鑼灣搭到北角再過海,點知見到新光戲院間道館又停低左,就決定係北角食埋飯先番屋企。原本都無諗住食印度餐,因為本來唔太食辣,但見餐廳係道館同PokeStop旁邊,而且又係米芝蓮推介,就入去試試啦。

脆脆胡椒餅
好香脆,但都非常辣,我同朋友都食唔到辣,只好食2啖就放低。

羊肉通心燒卷 $98
4條羊肉卷係用鐵板上,鐵板溫度好高,一直冒煙同發出「渣渣」聲,未食都覺得好似好正。熱辣辣既羊肉卷相當惹味,而且冇咩羶味,份量仲要好十足,2個女仔食完都飽左半。

焗茄瓜 $72
原以為係一舊舊既焗茄瓜,點知係焗茄瓜茸,可能係太少食印度菜,有啲大鄉里,雖然賣相不似預期,但連埋咖哩一樣焗既茄瓜茸出奇的好食,有少少輕辣,就咁食或者連埋烤餅食都一樣唔錯。

椰奶咖喱雞 $88
咖哩唔算辣,只係食到微辣既人都食到,椰奶並唔算重,雞塊都唔會「鞋」口,用烤餅點埋d汁一齊食,就最適合不過啦。

蒜蓉烤餅 $26
好夠熱,油左少少,但食落去外面有少少脆,𥚃面就軟軟地煙煙韌韌,蒜味唔算太重。

印度奶茶
老闆可能見到我地好努力捉精靈 ,就送左2杯奶茶俾我地試試。印度奶茶冇港式奶茶咁濃,有淡淡既香料,幾特別。

水 $10

整體黎講依餐飯係唔錯,價錢適中,店員都好有禮貌,最重要係唔食辣既人,都可以試到印度菜。
用餐日期: 2016-07-26
是次消費: 每人約$180 (晚餐)

2016-07-05
類別 : 意大利菜西式私房菜沙律

每日要諗lunch食咩,真係一個好苦惱既問題。今日人少少得2個,就上open rice新餐廳list睇睇,見到依間餐廳幾得意,又有gym,又寫哂卡路里好似好健康,就試試啦。

午餐有2個餐牌,Light Sets 和 Regular Sets

我地叫一個Light和一個Regular, 同埋叫左杯Protein Smoothie一齊share試下

餐湯: 南瓜湯
跟平常西餐廳飲既南瓜湯有點不同,唔會好creamy,濃稠程度介乎中式和西式的南瓜湯中間,味道清甜,感覺比較清新。

主菜1:雜菜番茄醬焗長通粉(跟芝士) $58 + 野菌 $5
可以選擇跟或者唔跟芝士,同時可以加$選擇7種唔同配料。感覺唔跟芝士好dry,所以肥都要跟啦,同埋加左些野菌。芝士和蕃茄醬既份量十足,唔會食到一半冇哂醬汁。雜菜既比例都幾高,味道就比較適合鐘意清淡少少既朋友。

主菜2:法式燒羊架配蜜糖薄荷醬 $88
羊架比我預期做得更加出色,火候控制唔錯,肉身帶有微微既粉紅色,肉質軟腍,又唔會帶有羶味,配上微微甜既蜜糖薄荷醬,感覺更加清新。

飲品:波波球 (套餐+$38)
第一次飲加左蛋白粉既飲品,淡淡既士多啤梨味,唔會好甜,都幾好飲,但食飽飯飲真係好飽,應該係幾適合做運動飲。

食完參觀左下啲gym既器材,都覺得自己食咁多要做多啲運動😂

推介美食: 波波球
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2016-06-21
是次消費: 每人約$100 (午餐)

2016-04-09
類別 : 西式咖啡店甜品/糖水雪糕/乳酪西式糕點

原來想去新開的薯片品牌店試他們的雪糕,但排隊的人實在太多,中午飯的時候有限只好放棄,去了另一間新開的雪糕店試花花型雪糕。

店內等候的人不多, 可能是價錢偏貴, 1種口味$48,2種$66。我選擇了Chocolate和Wild Berry,感覺上2種顏色做出來的玫瑰花比較漂亮,也可以試多一款口味。

看著店員砌花,內心也越來越心急,可能是店員不是很熟手,一片花瓣重複砌了很多次,砌到外層時內層已經開始溶化,拿到手快速影了張照片就要趕快吃。

以這個價錢,雪糕的份量相當小,4-5口已經把整個玫瑰花花瓣消滅,雪糕也不是特別突出,只是普通的味道,但最令人無奈的是雪糕筒,一個走中高檔次的雪糕店,所用的雪糕筒是家用或是低檔雪糕所用的威化筒,完全跟店面、價錢或雪糕造成也格格不入(時間太趕,沒拍雪糕筒,可參考其他食家的相片)

整理感覺很不好,雖然店員的服務很好很有禮貌,但仍然好不滿足,希望日後有所改善。

用餐日期: 2016-04-01
是次消費: 每人約$66

2016-04-08
類別 : 韓國菜西式小食店雪糕/乳酪

在朗豪坊等朋友,無聊閒逛但有點餓,又可以給自己藉口吃雪糕甜品🙈今次選了Sweet Monster的Caramel Monster (蕉糖爆谷雪糕) $39

雪糕的高度是雪糕杯的1.5倍,份量相當大,雪糕上佈滿蕉糖爆谷,每一口的雪糕都有可幾粒爆谷在內,爆谷香脆,不會太硬,但可能是蕉糖口味,有點黏牙,雪糕尚算幼滑,但由於爆谷的比例太多,其甜味蓋過了雪糕,無法嚐到雪糕真正的味道。

吃到最後,雪糕已經吃完,還餘下很多爆谷,但已經覺得很甜很膩,只好放棄它😖

是次消費: 每人約$39