中文 | English
ON AND ON
我是ON AND ON。我在上環工作。我最常於上環銅鑼灣出沒,最鍾意潮州菜港式京川滬茶餐廳/冰室西餐廳日式西餐雲吞/餃子串燒海鮮
食評會員 1次成為首位寫食評會員
ON AND ON  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-08-31
類別 : 港式

大隱隱於市,景記一向係上環人其中一個竇,因為景記藏身喺上環街市,要幫襯就要經過街市,靚女未必肯去。不過景記質素好,街錢又大眾化,所以都好受歡迎。
上到去,個環境係一般熟食中心格局,無垃圾,地板很乾爽,不會濕淋淋的,一桌桌十人大枱,搭台就預咗嘅。當然唔會expect坐得好舒服,但係鬆動唔需要逼。要留意食完常常會沾上油煙味。
星期六OT完,一於同同事食埋先散水!
醒起星期六的景記有特別鐵板餐單,咁有緣份,即刻衝過去!

因為想同同事share,所以請老闆唔使用鐵板上,而且可以請老闆幫我地切埋,更加方便!
先嚟個湯
除咗羅宋湯,好驚喜地仲有周打魚湯!
精緻地有塊餅~

精緻地有塊餅~

仲要好精緻地於塊餅喺上面,湯入面真係有魚柳!

飲落好creamy,街市內有呢個堅持同水準都想當難得!

羅宋湯方面,同事堅稱好!
我信,因為我見佢食到標眼淚!

!!!!

牛柳係招牌菜,煎得香噴噴的,好味無筋唔會韌!正!
另外仲有豬扒雞扒同腸仔呢!
配菜係焗薯,新鮮蕃茄及西蘭花。

個焗薯入面有沙律醬,暖暖的超好吃!
仲要叫咗啤酒飲,13元一支,大杯酒大塊肉,好滿足的一餐!
推介美食: 周打魚湯,湯入面真係有魚柳,焗薯,扒s
用餐日期: 2014-08-23
是次消費: 每人約$60 (午餐)

2014-08-31
類別 : 西式扒房樓上cafe薄餅

半年無見的朋友,難得一聚,說要介紹我這位香港島島民到旺角晚飯,我真的甚少過海,所以大鄉里如我去旺角是會迷路的(⌒-⌒; )
友說要到朗晴坊食樓上cafe,未聽過,原來在朗豪坊隔離,單幢商廈,一層一間食肆,原本想吃八樓Elsie Cafe,可惜已滿座,於是去五樓Dream Cafe,求其有位就坐。

這是錯誤的開始。

Dream Cafe大概是想營造情調,室內燈光非常昏暗,天花也漆成黑色。

靠窗邊一排沙發,邊位全是爛的,店方用膠紙貼滿了爛的位,坐下來會𠝹腳,極度不舒服。sad

點知仲要冷氣機滴水!店員都即刻關冷氣機,但無奈都係滴足全餐...sad

打算食少少嘢就轉場,叫了二人餐,諗住大路嘢啦,又餐湯又沙律又餐前小食,點知...
除咗個湯係兩碗之外,個餐前小食同沙律都係一個茶碟..當然我唔可以話佢,不過無諗過二人餐佢都食水咁深咁縮皮(−_−;)

味道都係無特別,個酥皮盒明顯係超市雪藏貨,酥皮超硬。

主菜係鱈魚同牛扒,兩份都係配薯蓉,加雜菌。

鱈魚真係有雪味~

牛扒

一半都係筋,食唔到,不解釋。
醬汁亦無特別
呢間樓上cafe我唔能夠用收費平去形容,尤其是食物質素同環境都唔太理想。
識食真係唔使食呢啲。
用餐日期: 2014-08-23
是次消費: 每人約$120 (晚餐)

2014-08-25
類別 : 西式扒房

約了灣仔區工作的朋友兩點食late lunch,本來一心想到樂農嚐新,可惜樂農午餐只供應到1430,在街上見到新堡餐廳的大招牌,餐牌上有廿款選擇,而且價錢大眾化,頗吸引。

店內環境有種"舊時"食鼓油西餐廳的感覺,有氣氛,有種回到七十年代的感覺。

叫了
英式雜扒, 美式燒牛肉酸青瓜油醋沙律, 巴西香煎豬扒伴焦糖蘋果
上菜前當然有紅湯

配了這個就很有懷舊感~
蔬菜煲得很腍,酸酸甜甜幾開胃!
蒜蓉包是意想不到的好吃,蒜香味很足!

雜扒很豐富,豬扒雞扒火腿,配著蒜蓉燒汁,當然還有薯菜,份量很足,朋友都吃撐了!

朋友是因為被焦糖蘋果四個字吸引而叫的!大約半個加拿蘋果般大小,吃下倒不覺有焦糖味,倒是沾上了豬扒的燒汁,味道也不錯。豬扒是一貫的巴西出品,煎得頗香口,不會韌。配合著燒汁,滿有老派西餐風味。

燒牛肉配沙律,很清新的食法,牛肉不韌亦無渣,最喜歡一啖燒香了的牛肉,一啖灑了柚子醋的greens,中和了肉的肥膩,而且味道極為配搭,嗯~好味!
推介美食: 美式燒牛肉酸青瓜油醋沙律
用餐日期: 2014-08-18
是次消費: 每人約$80 (午餐)

2014-08-22
類別 : 英國菜咖啡店麵包店沙律

翻新兼搬舖的太古城馬莎,全新舖位於APITA二樓,即溜冰場側,而且迎來了全新的M&S Cafe,位處新馬莎最內部,比鄰M&S food,要找到cafe必須經過大半間馬莎男女裝部。

標榜賣的全都是M&S food的貨品,店內亦處處可見M&S food有得賣的標語,反而一些M&S food食品如冬甩、蝴蝶穌,cafe內並沒有供應。

M&S Cafe採用半自助式的流程,一進門口先見一張雲石枱上放有五至六款蛋糕,Carrot Cake, VIctorian Sponge Cake, Bluberry Muffin...喜歡甜食的必定會被吸引! (≧∇≦)

我就是因為Carrot Cake ($32)的可愛造型而乖乖奉上銀両,再配一杯single macchiato ($16)。

餐牌
(十分清晰)

然後是一般快餐店連收銀的格局,全英文menu置於當眼位,一抬頭便會看到。
當然,收銀處前有小本中英對照餐牌,方便街坊~

店內陳設

店內陳設有ikea感,卡座甚有美國diner氣氛,要注意某些位置冷氣較大。

Carrot Cake

令我想起舊日在美國讀書的日子,那時的friendship family是很美式的家庭,host媽媽也會在星期日去完church後弄蛋糕,carrot cake正是她拿手菜呢~

紅蘿蔔裝飾是軟糖來的,細味下居然真有紅蘿蔔味呢!
濃郁稠密的甜奶霜,厚厚的舖在蛋糕上,蛋糕本身夠濕潤,而且有很多果仁碎,但不是很吃得出蘿蔔味,和奶霜一起吃的話,顯得奶霜超級甜!甜到牙關發軟,自問都食得甜,可是最後我也沒有食完那層奶霜呢!太。甜。了。

Single Macchiato

所以配小杯single macchiato,咖啡的苦澀中和了蛋糕的甜,一杯剛剛好。
咖啡是公平貿易貨品,值得支持。

*另外見到餐牌上有tea set for two($178),現場也有其他食客叫了,但見三層中scones也只給一個,感覺不太扺~
*如果叫tea pot,是可以refill的,而且是經理親自替你拎去加水的, Of Couse自己去refill更好, 無謂做死經理或店員la!

服務新店開張,服務都殷勤,店方願意提供暖水,店員不會對這些要求感不耐,經理亦會主動問食客對食物是否滿意,推介食客到food hall購買。

由於太古城中有不少cafe,但都有人滿為患的缺失,現在M&S Cafe,價錢較另一新加盟太古城的Log-on Cafe吸引而大眾化,坐得舒服,而且沒那麼嘈雜,絕對是我在太古城中的cafe首選,希望這裡不會那麼快淪陷吧!
推介美食: Cakes=
用餐日期: 2014-08-22
是次消費: 每人約$50 (下午茶)

2014-08-21
類別 : 港式外賣店

等待回鄉證期間,在天悅廣場閒逛,見到有兒時常吃的小丸子食,馬上買四粒嚟過吓口癮!($9)
賣相不錯,舖上滿滿的沙律醬,燒汁和紫菜絲!
吃下去該有的味道都有,當然我也不期望內有一塊章魚,平時去吃銀座可是要三十八大元呢~

小丸子內還是有一塊手指尾大的章魚粒~
過吓癮,算係咁啦~

自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-08-07
是次消費: 每人約$9 (其他)