中文 | English
TTrabbit
我是TTrabbit。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
TTrabbit  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-02-21
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒店餐廳少鹽少糖食店點心

炒東昇班,我覺得不夠熱,魚都新鮮,不過份量都幾少($628)這價錢來講,都好少。金華火腿是好食,不會太咸!
羊肚菌好食,不過個芡汁都偏鹹。

封門乾炒牛河,比預期中較油膩,不算女乾身。不過牛,炒得好好👍🏻好食,都香,牛肉味都濃。如果成碟河粉再乾身一d, 會比較好。因為本身都不平,幾百蚊食一碟牛河,我會有一定要求。

至於個豆腐,說真話,真係不值$298。因為好普通,只是正常的釀豆腐。而且配搭方面都沒任何驚喜,雖然是鍋上,卻沒有「🔥熱辣辣」的感覺。所以都會大大扣分。

到杏仁茶,正常。不過,粒湯圓皮不是滑,有啲粗糙的感覺。都有點失望。

楊枝甘露算比較好,都足料,又不會話太甜。都ok!

整體來講是正常。不過以價錢來講,性價比就比較低啦

2024-02-21
類別 : 意大利菜酒店餐廳早午餐

在網上睇到有人推薦這間餐廳,感覺都不錯。於是乎便決定訂台為老公慶祝生日。

訂台時,已經覺得這裡和職員服務態度好好👍🏻、有禮貌。讚👍🏻!

終於正日到啦!我們沿途到餐廳,都覺得環境好靚,好舒服😌!第一感覺已好好!

本身訂枱時說明要window seat , 但佢哋好似留了比其他人,便比左另一張角落頭,圓圓地梳化的台比我們。本身都想試下可不可以調台,但後來,因為剛巧我們台(隔兩台)見到歌手(明星)Leung( 女歌手)。我細細個都好喜歡佢,佢又高又靚。她與幾位朋友食飯,所以我決定不轉台啦。🫢

當然,我們最後都沒有打擾別人食飯,都是默默地,間中望吓自己喜愛的明星。

講返呢度嘅食物同埋環境。

我們點了兩個all courses.

#面包🥯不錯!好食😋!
#Oysters 🦪 新鮮。好👍🏻味!
#魚子醬帶子,呢一度前菜都好好食,puree 好silky ! 口感細滑!讚👍🏻
#火箭菜芝士牛肉片,牛肉片好腍,好軟熟,配芝士同埋火箭菜我覺得非常之搭配,十分滋味。
#粟米湯之中加咗一啲煎香左嘅粟米芯,令到成個粟米湯嘅味道層次提升,而且味道都非常之好!不錯!

#黑松露意大利雲吞,好香,皮都好食,不會太厚身,餡料適中,不過美中不足的就是個醬汁有啲太鹹。
#rib eye steak , 要了5成熟。我覺得煎得幾香口,肉質不錯👍🏻!幾好食😋而且伴碟的薯仔🥔都整得好吸引🤩!又有少少脆邊。讚👍🏻!

#Risotto 的飯粒,比平時食開的大粒同粗身,口感開頭不太習慣,但食食下都ok! 個汁都幾特別,配搭中間的芝士都幾好食。也是一個不錯的選擇。

最後的甜點,要了一個Homemade Gelato 🍧 及一個檸檬蛋糕🍰。由於生日慶祝,餐廳更送了一件朱古力蛋糕給我們!謝謝😊!

首先個Gelato, 口感都軟綿,好食。
之後到檸檬蛋糕!睇個賣相平平無奇,但食入口,竟然是三件甜品中最好食嘅一件!佢檸檬味都好出,但又食到少少椰絲的味道,當中蛋糕的質地食落似一粒粒,有一種好懷舊蛋糕的感覺,卻又有軟軟的口感,加上蛋糕面及底部烘過的部分(是我最鍾意食的部分),有更香的蛋糕味!這個cake 真係好好👍🏻食!

最後上場是送的朱古力蛋糕。其實是「mousse cake 」 ,誰不知,食下去第一口感同味道,竟然同想像中不一樣的!外觀看似是「濃濃朱古力,會好甜」個種味道,點知,食完便發覺原來是有比較多的杏仁味,反而是淡淡朱古力味。口感都順滑,都不會太甜,都好食😋。
只是我們的食得太飽啦!所以個朱古力蛋糕便食不晒,但檸檬蛋糕便完全食晒啦🤣

最後想讚一讚這裡的女服務員(Rabita ),她好有禮貌又親切友善,好👍🏻好

2024-02-16
類別 : 港式扒房茶餐廳/冰室私房菜

今晚第一次到此食晚飯(我第一次食,其他朋友食了好多次啦)。

我點了一個晚上(蒸馬友,配湯,配飲品)$78

由於想食清清地,馬友可以選擇蒸或煎魚,所以我都是選擇「蒸魚」。我自己覺得馬友好似蒸比較好食😋!蒸出魚油會更香!

先來一個湯。可以選中或西湯。我最後揀咗羅宋湯。 不過,第一口飲落,鹹味好重,我只飲了4啖,便放棄了,不飲啦!

之後要了半碗白米飯🍚(連餐),馬友比想像中大條,蒸得不煮,幾好食,而且都新鮮,下次都可以再試。

我食完之後,以為沒包飲品,所以沒點。但後來好想飲熱華田,本打算加錢都照飲,點知,原來都包埋,太好了😁!

整體來講不錯。性價比都高。下次可以再試其他唔同嘅餐

2024-02-14
類別 : 港式大牌檔懷舊老店粉麵/米線

因為睇鼎爺介紹過呢間「水記」大排檔,所以一直都想試吓。其實睇完節目後,我都有到過中環幾次,可是,有些時候去到人太多啦,根本不想排。又有試過一次1點幾去到,職員同我講「咩都賣晒」啦!佢哋仲已經洗乾淨晒所有野!真係好誇張!中午時分,咩食材都賣光了!

終於,今日早了到中環,不過都11:45去到水記。應該剛坐滿了人,而前面排隊人數大約15人左右。我和友人便覺得都可以等下,應該不會等太耐吧!

我們不用30分鐘,都唔等到有位。分別點了一碗「牛腩雲吞河」,「牛雜麵」,「炸魚皮」,「炸雲吞」。

#牛腩都算「林」身,但牛味又不算好重!湯底都香,都好味,但不算是濃味個種,不過我自己喜歡💕。河粉正常。
雲吞真係一般,沒蝦。肉都香,但絕對不是爽滑雲吞。我下次不會再點雲吞。

#炸雲吞第一塊都還好,食到其他時,皮已開始「林」,不太脆,有少少油。但開始食時,都可以😌。

#炸魚皮是很好食😋!推薦!
沒想到,連魚皮魚骨都炸都很香脆,很厲害👍🏻!好食!

#牛雜麵,友人話ok! 牛肚都好林,牛腸(大小)都好軟身,好容易入口,好好食,沒有牛羶味。牛雜麵是不錯,都好新鮮!

2024-02-12
類別 : 日本菜居酒屋壽司/刺身

第一次試這間「杉玉」。 其實我都沒有試過堂食壽司郎(之前都是因為太多人排隊的關係,所以都只買過外賣壽司食)。

今次算是第一次堂食,不過,我又不想食生野,所以便選了熟食午餐。(牛肉烏冬配茶碗蒸,天婦羅)。而友人便點了「鯛魚湯拉麵定食」。

先來一個牛肉烏冬,第一口食個牛肉,比想像中好食,好有牛肉味,不錯👍🏻!
烏冬正常,湯底算好夠味!讚!

而我配以幾款天婦羅(包括番薯,魷魚,蝦,茄子,魚)。份量都很足!但,可惜的是,炸不透,天婦羅好油!因此我用了好多紙巾吸了好多油出嚟。🥲。

魚的味道偏淡,蝦ok! 番薯🍠不夠甜,但都可以接受。至於個「茶配蒸」都有驚喜!湯底好味!有蝦,有帶子,有少少肉粒,有一隻蜆!但,見到個蛋有「泡泡」,不夠滑!但食落口,仍然可以接受。

壽司方面,整體算不錯👌!鯛魚湯拉麵,個湯底十分之濃郁!好味😋!

最後點了一甜點🍮(Catalana)卡達拉娜,似是焦糖布甸🍮咁。但內部是凍,是少少實實地。質感好厚實。還可以😌!