中文 | English
duck duck e
我是duck duck e。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
duck duck e  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-07-17
類別 : 京菜 (官府菜)鲁菜 (山東)中菜館雲吞/餃子

喺openrice睇食評而嚟嘅一間餃子店,原來唔止食餃子,仲有好多嘢食

大大粒嘅韮菜餃係非常之出色, 餡料夠多又夠新鮮,咬落多汁,值得推介lollol鍾意食羊嘅人,可以食佢嘅羊肉餃,好好味
非食不可嘅韮菜餃

非食不可嘅韮菜餃

辣味雲耳辣得嚟唔太辣,雲耳又爽口,啲味道仲好正,凍凍哋真係幾惹味lol
養顏嘅雲耳

養顏嘅雲耳

蒜泥白肉都好味,豬肉好爽口,加埋啲醬料,非常夾lol
蒜泥白肉,正

蒜泥白肉,正

豬扒飯嘅豬扒夠林身又夠味,辣味豬耳好脆口,味道好,食到停唔到口tongue
之後清清哋嚟碟西蘭花,今日滿足晒了mad
豬扒飯 辣豬耳

豬扒飯 辣豬耳

推介美食: 韮菜餃,蒜泥白肉,雲耳,辣味豬耳,豬扒飯
用餐日期: 2014-07-16
是次消費: 每人約$45 (晚餐)

2014-07-17
類別 : 美國菜快餐店漢堡包

開大餐

開大餐

超級大食,三條友食兩個餐加兩個飽lol
因細妹要玩具,所以例牌叫開心樂園餐”…漢堡飽+粟米+豆奶+玩具,妹妹話漢堡飽好好味,粟米略嫌無乜味,同烚熟無分別,如果有牛油就會好啲,豆奶好正,仲想飲多包
開心樂園餐嘅漢堡飽

開心樂園餐嘅漢堡飽

另一個餐係我至愛辣雞腿包餐,呢個包真係好正,辣得嚟唔太辣,外面脆得嚟內面又好多汁,正!個shake shake薯條我揀咗honey味,雖然我食唔到有任何蜜糖味,但真係好好食,甜甜哋,薯條又脆又熱lol而另外買咗兩個豬柳蛋漢堡,9蚊雞,超抵食,料又夠又夠好味,正正正lollol
豬柳蛋漢堡

豬柳蛋漢堡

推介美食: 辣雞腿包,薯條
用餐日期: 2014-07-17
是次消費: 每人約$20

2014-07-14
類別 : 潮州菜大牌檔火鍋雞煲

豬紅…好入味,又夠煙韌,正lol
西蘭花炒鮮魷…夠火喉,好新鮮,加啲胡椒粉夠晒好味lol
豉椒炒蜆…都幾大碟,啲蜆肉大大粒lol
豬腸并鵝腸…鵝腸鹵得好入味,又唔肥,豬腸我無食,但朋友話好味lol
最後叫咗碟椒鹽鮮魷,好好味,外面好鬆脆,入面就好軟綿綿,最好味係呢碟,不過就唔記得影相tongue
我哋飲咗兩支大藍妹啤,個老細又好好人,請我哋飲多兩支,仲不停同我哋傾偈,好好笑mad
豬腸鵝腸

炒蜆

炒蜆

推介美食: 椒鹽鮮魷
用餐日期: 2014-07-12
是次消費: 每人約$95 (宵夜)

2014-07-12
類別 : 港式茶餐廳/冰室糖水舖甜品/糖水

經常經過呢間餐廳,今日係第一次食,睇餐牌先知原來佢係非一般茶餐廳嘅A,B,C早餐,所以都諗咗一段時間先揀咗呢個雞扒腸仔通粉+熱奶茶,奶茶嚟先,但顏色明顯同一般嘅唔同色,飲落唔太好味,唔夠奶味又鞋口
唔滑奶茶

唔滑奶茶

個通粉嚟到變扭扭粉,都無所謂,但湯底唔夠熱, 扭扭粉又比較林身,係個雞扒就幾好味

用餐日期: 2014-07-11
是次消費: 每人約$30 (早餐)

2014-07-12
類別 : 粵菜 (廣東)粥品

今日肚痛唔舒服,所以屋企人外賣咗瘦肉粥+腸粉比我,打開個腸粉非常之失望,因為我話要多醬+芝麻,但而家竟然得豉油,同齋腸無分別sad腸粉食落仲要鞋口,無嚟味道sadsad反而個瘦肉粥都還可以,瘦肉夠咸,粥都幾綿嘅,但都真係一般般

用餐日期: 2014-07-12
是次消費: 每人約$30 (早餐)