中文 | English
mspuddingp
我是mspuddingp。我最鍾意滬菜 (上海)日本菜西式自助餐Fine Dining火鍋
食評會員 1次成為首位寫食評會員
mspuddingp  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-04-12
類別 : 日本菜烤肉

餐廳感覺幾企理,座位都幾多,大部分以1人或2人枱為主。另外食物選擇亦唔少,牛肉嘅款式比較多。

A10 四重奏套餐
呢個套餐啱哂有選擇困難嘅我呀!入面牛、豚及雞都有齊,4款肉包括蔥燒牛胸花, 汁燒肩胛片, 味噌豬五花, 柚子胡椒雞腿肉。
牛肩胛肉肉質結實,雞腿肉好嫰滑,配柚子胡椒好香。

A11 北海道十勝黑毛和牛肩胛肉
和牛比想像中大塊,而且幾厚身,油脂豐富,燒到兩邊微微焦脆,肉質好嫰滑,nice!

兩個套餐都包咗前菜、白飯及味噌湯。加錢升級要咗牛繁蛋拌飯,飯素拌溫泉蛋,好送飯呀!另外都加錢要咗健康之選嘅蟹柳胡麻沙律撈麵,蟹柳份量好足,兩個都好食!

而加仲做緊星期一限定優惠,用$8.8 就可以加點指定食材,好抵呀!

用餐日期: 2024-04-08

2024-03-24
類別 : 多國菜咖啡店西式糕點

Cafe工業風全黑色設計裝潢,非常有格調。

雙重芝土炸薯條
薯條係粗身果種,半溶芝士醬好好味。

自家製忌廉蘑菇貓耳朵意粉配慢煮口水雞扒
忌廉蘑菇汁好濃郁而且幾稠身,貓耳朵意粉口感好煙韌,每粒都沾滿醬汁,而口水雞扒肉質嫩滑,帶少少辣好惹味。

提拉米蘇日式梳乎厘班戟
一份有2件,梳乎厘班戟蛋香味濃,質感幾綿密,上面嘅tiramisu cream好滑帶點酒香,唔錯喎。

整體幾喜歡餐廳嘅食物,意粉及甜品都好吃!同時Cafe嘅咖啡都幾出名,可惜當日無飲到,下次要再嚟過。
用餐日期: 2024-03-21

2024-03-07
類別 : 日本菜居酒屋壽司/刺身串燒

居酒屋和風滿滿,四圍放滿日式裝飾,而最特別一定係入口處嘅「千與千尋」無面男打卡位,另外仲有榻榻米卡位一樣咁igable!

食物方面,餐廳幾多海膽主題菜式。

海膽甜蝦刺身杯
刺身杯賣相好精緻, 甜蝦一排排放好,上面再鋪上海膽,海膽幾甜,甜蝦size唔算大隻,但味道唔錯。😋

海膽大葉天婦羅
一份有4件,用紫蘇葉包住海膽一齊炸,炸漿好薄身炸得好脆身。

串燒
見串燒款式幾多,點咗幾款試試。
豚腩片白虎蝦卷比較少見,豬腩肉包住虎蝦一齊燒,虎蝦好爽口,整體口感幾特別。
牛舌好厚身,肉味濃郁,口感有嚼勁。
汁燒免治雞軟骨肉棒入面有啲軟骨,配埋蛋黃汁就perfect! 😋

明太子玉子燒
玉子燒蛋味香濃而且好鬆軟,味道甜甜,而明太子份量幾多,夾係玉子燒中間,咸咸香香嘅配搭又幾好食。 😉

整體居酒屋環境及食物質素唔錯,仲有可愛無面男打卡位好得意呀。😉
推介美食: 明太子玉子燒
用餐日期: 2024-02-29

2024-02-27
類別 : 意大利菜西式

餐廳裝潢走工業風路線,幾有格調,同時有一大個open kitchen,另外餐廳面積幾大,座位夠闊落。

食物選擇幾多,要讚下本menu整得幾靚,有心思!

新鮮波士頓龍蝦意粉
意粉係餐廳手工製,口感好煙韌,同時龍蝦汁好濃郁,配料有啲菇粒,另外龍蝦幾新鮮,肉質彈牙,如果再大隻少少就perfect!

炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條
封門柳煎得好靚仔,外層煎得微微脆身,帶點炭香味,中間仲呈現粉嫩既粉紅色,肉味亦幾重,而薯條好脆身,調味剛好,好吃!

提拉米蘇
甜品幾有驚喜,呢度嘅Tiramisu用mascarpone cheese做成,奶香味濃,亦唔會太甜,質感綿滑,底部嘅手指餅帶點咖啡香,配搭起嚟好夾好好食呀!

整體餐廳環境及食物質素都幾好,每道菜式嘅水準都唔錯,餐廳仲有其他美食及雞尾酒都好吸引呀,有機會想再嚟食。
用餐日期: 2024-02-25

2024-02-25
類別 : 瑞士菜

餐廳裝潢有點歐洲小鎮感覺,特別係一入去見到好大隻牛牛裝飾有點可愛,另外餐廳面積幾大,座位好闊落,坐得幾舒服。

蕃茄蓉芝士火鍋
今次特別啲揀咗蕃茄口味,帶點微微酸味,而芝士底係用傳統芝士,加入白酒提升香氣,個人覺得酒精感覺幾強烈,麵包粒配芝士咸咸香香,好有趣呀!😆

另外仲有其他配料可以配搭芝士火鍋,我地加點薯仔、蘑菇及西蘭花,蘑菇同芝士好夾呀!

蘇黎世燴雞肉配蘑菇忌廉汁
呢個菜式係瑞士傳統菜式,燴雞肉好嫰滑,蘑菇忌廉汁幾香滑濃郁,旁邊配搭甜甜蕃薯及紫薯蓉,個人覺得雞肉份量再多啲更好。😝

蘋果金寶
最後仲點咗甜品蘋果金寶,面頭嘅crumble焗到好香脆,帶點肉桂香,而餡料嘅蘋果及提子乾份量幾多。

用餐日期: 2024-02-21