中文 | English
Josey Eddy
我是Josey Eddy。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Josey Eddy  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-08-05
類別 : 美國菜咖啡店麵包店西式糕點

好少喺McCafe飲嘢,因為如果要同人傾嘢嘅話,一般都會選擇SB, CH同PC。

以品質黎講,呢杯Hot Chocolate真係唔差得過佢哋,大大杯,朱古力味濃郁,上面更有一層厚厚的朱古力奶泡,泡沫打得幼細,入口香滑。更吸引的是,價錢就只係佢哋嘅一半,所以好抵飲。

不過d位就冇咁舒服同豪華,但勝在地點方便,大熱天時,涼涼冷氣坐一坐,再繼續上路工作去。

用餐日期: 2014-07-14
是次消費: 每人約$20 (下午茶)

2014-08-03
類別 : 港式茶餐廳/冰室

剛剛在隔離參加完活動,已經晚上 9 點幾,友人推薦呢間餐廳,話佢好懷舊好有特色。

我點咗一份特餐,可能因為個餐同澳牛太似,所以難免我會將佢哋作出比較。
多士夠厚,牛油味香,外脆內軟,好味!
炒蛋一般,吾夠滑。
叉燒湯意粉味道一般,無驚喜。

J 大人點咗呢度嘅懷舊茶餐,有雞批浮台同香蕉班戟,值得推介。

雞批浮台其實即係雞批+青豆蓉湯。
雞批牛油味香濃,淨食都好好味,而青豆蓉湯淨飲好豆味,可能J 大人飲唔慣,唔係太鍾意,但係估唔到一齊食幾夾,幾好味。

班戟加上焦糖糖漿、香蕉、合桃,味道好夾,連一向唔鍾意食熟水果嘅 J 大人都讚好。

推介美食: 雞批浮台,香蕉班戟
用餐日期: 2014-07-15
是次消費: 每人約$60 (晚餐)

2014-08-03
類別 : 港式茶餐廳/冰室咪嘥嘢食店少鹽少糖食店燒臘

太興個餐蛋麵真係百吃不厭,午餐肉內有肉絲,好實在,唔會太多粉,個炒蛋好滑,好味道。

豬手一上檯好香黑椒味,豬皮煮得夠淋,豬手多肉,送飯至啱,只係賣幾十蚊其實好抵食。
但係由於d豬手皮比較膩,所以最後我哋食唔晒d豬皮。

推介美食: 餐蛋麵,黑椒焗豬手
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-07-16
是次消費: 每人約$70 (晚餐)

2014-07-17
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒樓適合大夥人

是日合共9位朋友響附近開會後一齊嚟食飯,由於有位朋友係港大校友,所以我哋可以嚟食飯。

呢度價錢合理,所以好彩該校友早幾日已經book定檯,否則肯定無位。

杏汁白肺湯 : 非常足料,杏仁味濃郁,白肺乾淨,份量足,一窩可以分成9碗。

蝦多士 : 而家得番好少地方做呢度菜,蝦膠新鮮彈牙,即炸熱辣辣,火喉剛剛好,食一嚿真係唔夠喉。

粉絲雜菜煲 : 一般般,下次可以改點其他菜。

南乳齋煲 : 腐皮超多,南乳味不太濃,一般水準。

古法鹽焗雞 : 用上新鮮雞,附上好耐都未食過嘅新鮮雞內臟,諗唔到雞內臟最受歡迎,好快就俾大家食晒。鹽焗雞雞味香濃,鹽焗時間剛好,雞肉剛熟而不會韌。

子蘿咕嚕肉 : 通常外面食到的都是菠蘿咕嚕肉,但係呢度就有子薑菠蘿咕嚕肉,而家子薑當做,所以很嫩而無渣,咕嚕肉皮脆肉鬆,可以説是我食過最好食的,強烈建議大家必叫。

果皮蒸肉餅 : 果皮香味帶出豬肉鮮味,與坊間行貨之作有所不同,送飯佳品。

蝦子柚皮 : 蝦子味淡,未能使柚皮上味,所以味道不夠。

子薑雞球 : 由於之前的子蘿咕嚕肉好食,所以我哋再叫一道子薑菜式,但是此菜式只可以説是不過不失,沒有驚喜,所以沒法和子蘿咕嚕肉相比。

推介美食: 杏汁白肺湯,蝦多士,古法鹽焗雞,子薑咕嚕肉,果皮蒸肉餅,蝦子柚皮
用餐日期: 2014-07-14
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2014-07-17
類別 : 港式茶餐廳/冰室

晚上10點,經過紅磡冰室,見裝修不俗,便入內試試。

沙爹肥牛公仔麵 $36 : 湯底同麵都冇乜味,只有肥牛有淡淡的沙爹味。

乾炒牛河 $36 : 一上碟已經覺得吾夠色水,食落果然係好淡味,直頭可以話係冇鹹味,而且冇鑊氣。

雪糕紅豆冰 : 尚算正常

可能啱一D鍾意淡味或食物原味嘅朋友,但我應該下次會去其他餐廳啦。

用餐日期: 2014-07-07
是次消費: 每人約$42 (宵夜)