中文 | English
山區麵包王
我是住在美孚的山區麵包王。我是一名高級打雜經理,在中環工作。我最常於尖沙咀美孚荃灣出沒,最鍾意京川滬新加坡菜意大利菜大牌檔西餐廳茶餐廳/冰室咖喱麵包店甜品/糖水
食評會員 48次成為首位寫食評會員
山區麵包王  等級8
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-03-27
類別 : 多國菜酒店餐廳自助餐適合大夥人慶祝紀念日

舊年就到訪過「萬麗咖啡室」,睇番啲食評,原來剛好一年前嘅事,當時就為通番關嚟食餐好嘅。今次見到餐廳由依家到4月尾做緊西班牙主題自助餐,西班牙一向都頗有特色,加上又做緊啲優惠,所以,同老友嚟嘆番吓mad
萬麗咖啡室 Cafe Renaissance

萬麗咖啡室 Cafe Renaissance

眨吓眼又一年,個環境當然無乜點變啦,柔和燈光加寬敞空間,依然予人感覺舒適,所以,整體感覺幾舒服。而食物區都喺二字左右排開,集中晌一個範圍,唔使左兜右轉,亦都比較方便。

上文都講,今次自助餐以「西班牙」為主題,四周嘅牆上都貼有唔少西班牙嘅裝飾,而菜式方面就有唔少西班牙特色菜。星期一至四晚計,成人收$808,星期五至日及公眾假期成人收$848,另收10%服務費,晌官網網上商店預訂有75折優惠。如果想再食平啲,可以考慮自助午餐,同樣供應西班牙主題自助餐。

chopstick冷盤yummyyummyyummy
先講講冷盤同沙律,就晌食物區嘅頭位,選擇夠多喎,唔喺一般嘅凍切肉腸、莎樂美腸。有好多款都喺主題菜式,包括西班牙蕃茄凍湯、數款西班牙醃肉腸、一款牛奶芝士及一款羊奶芝士、西班牙沙甸魚、醋漬鯷魚、西班牙蕃茄麵包、煙三文魚,仲有啲橄欖呀、酸瓜……等配料。

chopstickJoselito西班牙火腿yummyyummyyummy
而一入門口就見到有侍肉師傅即場將西班牙火腿切片(限星期五、六先即場為客人切片),薄薄一片,仲要砌到好靚仔。唔講真喺唔知,原來「Joselito」呢個西班牙品牌已有150年歷史,單喺呢點,啲火腿理應已夠晒質素啦。

chopstick沙律yummyyummy
沙律吧陣容夠晒鼎盛呀,4款沙律菜、大大少少近20款配料,如鮮蝦、煙肉碎、露筍仔,配以4款自家調製醬汁,唔鍾意嘅,可以簡簡單單淋啲油醋,但我就鍾情蜜糖芥末汁同牛油果醬。此外,仲有款預製好沙律,包括意粉沙律、煙鴨胸沙律、蕃茄水牛芝士沙律、烤和牛沙律、海鮮沙律,喺唔想煩嘅懶人之選tongue

將最心水、最精選嘅沙律同冷盤放埋一齊,造就小弟呢碟超豐富頭盤,樣樣都有啲,夠晒多元化,色彩又夠繽紛,睇見都已經好醒神。幾款主題西班牙食材,果然有質素,尤其啲火腿,唔好見大片白色「肥膏」,出奇地無乜油膩感,反而有陣陣脂香,鹹鹹哋嘅味道,正呀喂!幾款預製好嘅沙律亦都好食,食完胃納大開love

chopstick海鮮yummyyummyyummy
食自助餐最回本嘅一定喺啲冰鎮海鮮啦,今次所見,就有法國麵包蟹、澳洲青口、長蟹腳、翡翠螺同凍海蝦,佐以幾款醬汁,如雞尾汁、辣芫荽汁、紅酒醋同蜜糖蕃茄汁,都幾特別。就目測所見,呢啲回本嘢好搶手,但成晚都見補貨甚快,完全無間斷供應。

chopstick刺身、壽司、卷物yummyyummy
就晌近門口,凍海鮮傍,小弟平常比較少晌自助餐度食壽司,因為自助餐所提供嘅一般都喺啲大路貨色,但偶爾見到質素高嘅都會試試。今次就見啲帆立貝同八爪魚好靚,仲有一款炙燒和牛壽司好有興趣。

冰鎮海鮮又喺樣樣試啲,拎滿一大碟,再加埋刺身嘅帆立貝同八爪魚,做成一份海鮮拼盤咁。每一款都有其獨特嘅鮮甜味,麵包蟹好多膏喎,蟹腳鹹鮮味十足,蝦肉同螺肉又爽,啲帆立貝果然喺刺身級,又大件,柔嫩鮮甜,真喺「鮮」入為主lol

老友原來都幾鍾意刺身、壽司,趁佢拎時我就搭單,再食啲帆立貝同八爪魚,但重點喺想試件炙燒和牛壽司,的確好正,壽司飯捏得緊致卻唔死實,燒和牛既有肉味,又帶點油香,正呀喂wow

chopstick湯品yummyyummyyummy
呢度嘅湯品喺亮點,因為佢哋有提供是日燉湯,名稱就無講,但湯內睇得出有好多料,加上上次飲過確喺正,今回就當然翻兜。此外,仲有1中1西嘅「例湯」,前者寫住龍蝦菜湯,其實似喺加咗龍蝦肉嘅碗仔翅咁,後者就喺南瓜忌廉湯。

覇氣咁一次過試咗3款湯,包括西班牙蕃茄凍湯、南瓜忌廉湯同燉湯,可謂各有賣點。凍湯好少飲,入口清爽感極強;個南瓜忌廉湯亦都打得好滑溜,滿滿南瓜香味,等至於個燉湯,絕對喺高質量出品,飲落非常之清潤,味道醇和,可以講喺飲得出真材實料無欺場wow

chopstick即煮粉麵yummyyummyyummy
晌自助餐嘅即煮粉麵、即煮意大利麵……等等,都一律少試,因為太易飽肚,不過,偶有例外,就好似今晚咁,供應嘅喺馬來喇沙,仲要配半隻龍蝦,夠晒豪氣,又合晒小弟心水,就算易飽肚都想試試,好彩老友都鍾意,嗌一客兩個人「些牙」。

個喇沙湯底入口真喺唔失禮,比一啲主打賣東南亞菜嘅餐廳所出品唔差得遠,香味四溢,而麵底可以揀油麵或米粉,識食當然梗喺揀摻摻啦,至於隻龍蝦啲蝦肉好爽口,充滿鮮甜味,加上成嚿蝦肉好易起出嚟,啖啖肉,食得超爽;此外仲有啲豆卜、芽菜同雞蛋作為配料,製作絕對唔馬虎。

chopstick咖喱、熱盤、烤肉yummyyummy
另一個「長區」就喺擺放多種熱食嘅食物區,晌呢度有好多精彩美食,先講重點,就喺多款西班牙主題熱盤,包括最大亮點嘅西班牙乳豬、西班牙海鮮炒飯,以及西班牙香菇炸丸子、西班牙薯仔蛋餅、西班牙欖油蒜香蝦、香烤西班牙腸、香烤豬肉串,淨喺呢幾樣已好精彩,仲有新鮮蒸焗波士頓龍蝦。

以其餘嘅 熱盤,一口氣介紹埋先,計有印度咖喱雞肉、印度皇飯、鑊炒和牛粒、烤爐魚、炒蜆、咕嚕肉、煙肉芝士焗蠔、紅燒鮑魚、烤牛肋排、焗薯、炒野菜、龍蝦茶碗蒸、海南雞、蒸大鱔……等等,都喺睇相寫返出嚟,可能都有遺漏,總之,可以講喺種類繁多。

講真, 邊可能試得曬所有嘢, 所以去到呢個大類都喺重點出擊,揀3、5、7款心水嘢嚟試。雖然喺咁,都砌咗成大碟「主菜」,蒸龍蝦當然喺以回本心態拎嚟食,不過,啲龍蝦好食就值得再回味smile;而西班牙乳豬非常之脆口,肉質好爽,香菇丸子咬落唔油膩,外脆內軟,味道幾特別,蒜香蝦充滿香蒜味,自然惹味十足,西班牙炒飯都做得有水準,至於其他嘅熱盤,就都樣樣拎少少嚟試下。

chopstick慢煮牛柳yummyyummyyummy
晌熱盤類嘅篤篤最尾,仲有一個即做慢煮牛柳嘅檔口,點解要特別分開嚟講呢,因為,師傅會直頭好似啲高級餐廳咁做成一道主菜咁,墊上甘筍蓉再配烤青椒,賣相非常精緻。的而且確,牛柳入口肉質細緻嫩滑,肉味不俗,
而墊底嘅甘筍容 亦都打得柔滑非常,清甜好食。

chopstick生果、甜品yummyyummyyummy
食得幾飽都好,點都要留返10%空間進擊甜品嘅,呢度嘅甜品都好有亮點,擺到琳琅滿目,尤其今次更加咗數款西班牙主題甜品:西班牙油條、香橙米布甸、聖地牙哥杏仁蛋糕、巴斯克芝士蛋糕,此外,其他款式如朱古力紅莓慕絲蛋糕、天使蛋糕、香桃批、焦糖牛油蛋糕、桂花啫喱、意大利芝士餅、紅棗雪耳糖水、曲奇、蝴蝶酥、朱古力噴泉、糖果……等等,絕對滿足到所有甜魔嘅喜好。

挑戰甜品時段就一口氣揀咗9款,砌成一大碟甜品大拼盤,老友睇見都覺得我瘋狂,唔喺講笑,小弟堅喺食得晒。好難逐一評價,但整體而言絕對無令人失望,滿足晒嗜甜嘅心癮。而個人最推薦就喺巴斯克芝士蛋糕、朱古力紅莓慕絲蛋糕、天使蛋糕、香桃批、意大利芝士餅,真心正呀!

chopstickXTC Gelato、即做迷你窩夫yummyyummyyummy
XTC呢個品牌嘅雪糕比較少接觸,進擊完個「甜品拼盤」,真喺差唔多到頂,但點都貪心哋想試埋個窩夫拼雪糕,再搭啲生果。窩夫雖然攤涼咗,但新鮮製作關係,仲好脆口,仲喺綠茶口味添。雪糕就揀咗芒果雪葩、港式奶茶同開心果,個人覺得奶味無咁重,但3款嘅本身味道都好突出。

chopstick飲品yummyyummy
自助餐本身已包一杯果汁或汽水,然而,晌肉品自助區,就放置兩大部咖啡機,有多款意式咖啡供選擇,另一邊就放有檸檬片、鮮牛奶、數款茶包供自由取用。此外,另加$188 就可以無限暢飲果汁、汽水、精選啤酒、氣泡酒及紅白酒。

由頭食到尾,食吓傾吓,抖吓又再食吓,今日狀態唔錯,夠持久力,所以,真喺食咗唔少嘢,可謂大滿足。順帶一提,呢度啲招呼幾好,侍應有禮,服務殷勤,收碗碟都好快手,補充食物又足。
題外話/補充資料:
萬麗網上商店 : https://bit.ly/3UUGeZW
推介美食: Joselito西班牙火腿, 湯品, 即煮粉麵, 咖喱、熱盤、烤肉, 西班牙乳豬
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$720 (晚餐)

2024-02-29
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓咪嘥嘢食店少鹽少糖食店海鮮點心

一班舊同事晌疫情幾年都無約齊過出嚟聚一聚,就趁農曆年咁就梗喺乘機出嚟食番餐啦!因為就番大家關係,所以,定喺星期五晚,然而,好多酒樓都會有時限,結果,偏少少搵到嚟「都會廣場」嘅「彩福」,無時限之餘,又就得到部分住喺新界東嘅老友tongue
彩福皇宴 Choi Fook Royal Banquet

彩福皇宴 Choi Fook Royal Banquet

雖然成日聽到話啲人北上搵食,不過,今晚嚟到「彩福」都算喺幾爆場。因為我哋有排傾,坐咗成晚,眼見有啲細枱翻咗一、兩轉。至於呢度嘅環境,同傳統酒樓差唔多,燈火通明,唔好見張相以為地方得咁細,其實有一邊間咗俾人搞宴會。

同枱嘅舊同事對食都無乜要求,所以,我哋都喺叫返啲慣常小炒,本應佢有一張大嘅點菜紙,不過,忘記影低。大家眼見呢幾張餐牌都喺當其時「求其」影,實際當然唔止咁少款式。

chopstick片皮鴨 $288yummyyummy
呢道菜要預訂,唔訂未必無,訂咗就穩陣啲。由於我哋坐咗晌個角落位,所以,阿姐晌出面遠少少位置度片隻鴨,用咗隻「鴨仔」碟,配上大蔥、青瓜、甜麵醬,成份片皮鴨幾有睇頭。隻鴨燒得幾唔錯,皮脆肉嫩,油香豐腴,加埋啲配料以餅皮捲起嚟食,好有風味。不過,負責片皮嘅阿姐絕對好業餘,因為片到厚薄不一,有啲直情得層皮,有啲就連住嚿厚肉,多多少少都影響咗個口感。

chopstick七彩炒鴨絲 $88yummyyummyyummy
叫得片皮鴨,無理由唔加少少錢揀二食,不過,話就話「七彩」,應該改為「銀翠」,因為喺以銀芽同韮菜去炒鴨絲。實際嚟講,炒得夠鑊氣,都幾好食,而且,大大碟夠份量。

chopstick上湯焗西澳龍蝦 $388yummyyummyyummy
話晒當喺賀年,梗喺食豪少少,所以,揀咗一客龍蝦,並加埋伊麵底(+$30)。講明喺澳洲貨,又標明會有幾重,感覺都有信心啲,出嚟嘅成品亦都好唔錯,睇落絕對足秤,龍蝦肉非常之爽彈,而且好鮮甜,用咗上湯焗,無芝士咁「漏」,不過,略嫌啲伊麵有少少碎濕濕。

chopstick鹹菜胡椒豬肚鯛魚片煲 $118yummyyummyyummy
除咗個龍蝦,揀多個海鮮類菜式,就喺呢個魚片煲,最搞嘢喺襯埋個鹹菜胡椒豬肚湯,感覺好似一個價錢食兩度菜咁,更好嘅喺呢個煲熱住食,啱晒呢排天寒地凍嘅日子。本身個鹹菜胡椒豬肚湯已經幾好食,加上啲鯛魚片好嫩滑,份量亦唔少,呢道菜可以講喺性價比高。

chopstick石鍋珍菌百福豆腐 $98yummyyummy
老友們食嘢都喺相對比較健康,所以多菜少肉,蔬菜類菜式都會揀多啲。先喺呢個石鍋豆腐。因為用上滾熱燙嘅石鍋盛上,所以由頭食到尾都夠晒熱焫焫,而裡面有好多菇菌,啲豆腐又夠滑,個醬汁調味道啱啱好,確喺唔錯。

chopstick金銀蛋浸菜心 $96yummyyummy
另一度蔬菜菜式就要清淡啲嘅,就揀金銀蛋浸時蔬,時蔬就揀咗菜心,因為阿姐話今日啲菜心靚,又即管試下,食落又確喺幾甜,而金銀蛋大家都知喺乜唔多講。

chopstick原個椰皇燉燕窩 $52yummyyummyyummy
甜品方面呢度有好多選擇,不過,原個椰皇需要預訂,同樣地,無訂嘅話唔一定無,視乎當晚供應情況。我哋就預訂咗兩個,再加埋其他甜品一齊共享。講返個椰皇,打開蓋都睇得到非常足料,啲燕窩唔會碎濕濕,而下面嘅椰皇燉奶熱呼呼,好嫩滑,非常清甜,陣陣椰香,食完真喺好潤。

chopstick紅豆桂花糕 $24yummyyummy
一般嘅桂花糕賣相都比較晶瑩,但呢份桂花糕外觀就比較沉實啲,因為加咗紅豆,又喺可以講一個價錢食到紅豆糕同桂花糕。啲紅豆煮得幾綿,而且夠香甜,加咗桂花所以滲出陣陣桂花香,味道都幾夾。

chopstick金箔芝麻卷 $30yummyyummy
一碟有成6件,都只喺買$30,晌酒樓中都算抵食,再者加咗少少金箔,睇上去自然貴氣好多。而入口個人嚟講,都真喺算唔錯,口感夠挺身,咬落又帶點爽口,最重要就喺芝麻味夠濃郁。

若非有啲老友住得遠,否則我哋仲有排傾,始終太耐無見,同埋今晚又喺最齊人,喺難得嘅機會。不過,依家已經復常番晒,相信第時出嚟再聚嘅日子都會多啲。
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

2023-12-13
類別 : 多國菜蠔吧海鮮

平常食生蠔多數都喺晌食自助餐嘅時候,甚少去啲餐廳或者蠔吧度食,唔喺唔鍾意,只喺身邊少朋友喜歡單單食蠔。但今晚就同個老友,嚟到高街嘅「Taylor Shellfish Farms」嘆下生蠔之餘,並且講講旅行心得mad。
Taylor Shellfish Farms

Taylor Shellfish Farms

餐廳離西營盤站大概5分鐘步程,沿途都好多餐廳,加上周邊嘅舊樓多,有啲似去咗外國嘅小社區咁。而餐廳環境唔喺好大,裝修以碼頭做背景 ,非常有心思,加上柔和嘅燈光、輕音樂,三五知己喺到聚一聚,非常有氣氛smile。

鋪面嘅櫥窗玻璃已經印咗大大隻字「Oysters」,經過嘅人都知道佢主打喺生蠔,而入門口嘅左邊 就放咗好多唔同國家嘅生蠔,品種非常之多,仲見到有兩位開蠔師負責處理。

再睇一睇餐牌,就睇到蠔嘅品種實在非常之多,此外,仲提供好多其他唔同種類嘅海鮮菜,例如青口、馬拉蜆、翡翠螺、麵包蟹、小龍蝦、波士頓龍蝦……等等。其次仲供應湯品、沙律、小食、炸魚薯條、意大利麵、意大利飯、扒類、甜品shocked。

飲品方面,同樣選擇多多,有紅白餐酒、氣泡酒 、生啤、手工啤、特飲、果汁、啡茶……一應俱全。另外更有一張餐酒跟海鮮食物配搭嘅餐牌,如果好酒嘅朋友,不妨晌度揀支心水嘅餐酒配搭你所點嘅食物。

此外,為喜歡飲酒及愛食生蠔嘅朋友,餐廳仲特設3款配搭組合ABC,定價為$680、$880、$1480 ,以葡萄牙出產嘅白酒,配以唔同地區嘅生蠔,絕對喺懶人之選tongue。

雖然蠔款甚多,但不得不介紹一吓店家獨家供應嘅英格蘭「惠特斯特布爾生蠔」(Whitstable Oyster),睇番佢哋嘅介紹,呢款蠔因為晌得天獨厚嘅海牀同水質,能孕育出含高營養價值及味道獨一無二的生蠔,亦被稱爲「被遺忘的寶藏」。最堅嘅喺獲得受歐盟「地理標示保護標籤」(PGI)同英國頒授嘅「地域原產保護標籤」 (Geographic Origin UK Protected),絕對喺信心嘅保證。店員補充,除咗晌西營盤或大坑嘅分店享用到之外,仲有晌作為香港獨家經銷商「一田超市」搵到佢哋嘅蹤影balloon。

chopstick蘋果賓治 $58yummyyummy
食生蠔、凍海鮮就梗喺配白酒啦,不過,唔飲得酒嘅,不妨試吓呢杯「蘋果賓治」,入口清爽,帶蘋果嘅清甜味,又有啲青蘋果嘅酸香,一樣好襯啲凍海鮮。

隨即奉上咗4款生蠔,以檸檬角做起點,順時針方向數起:「惠特斯特布爾生蠔」(Whitstable Oyster)$59、「法國浪漫之蠔」(French Pinky Oyster)$69、「法國金箔皇御」(French Oyster Regal OR)$69、「荷蘭Krijn蠔」(The Netherlands Krijn Oyster)$69,單睇蠔嘅外觀已經非常吸引,隻隻飽滿有光澤,仲專登喺冰內加咗燈效,實在有心思like。店員阿Mxxx亦都好細心介紹各種蠔嘅特性,有口感爽脆的,有口感柔滑的,海水味的鹹鮮味有淡有濃,是一次好好的體驗lol

chopstick香草烤大蝦 $88 yummyyummy
食完一輪生冷嘢,喺時候食返啲熱嘢,暖和番個胃納,餐廳提供好多特色小食,呢一款烤大蝦確喺幾唔錯,蝦肉起咗雙飛比較易食,同埋加咗好多蒜片、香草去製作,所以,惹味十足,而蝦肉本身爽口鮮甜,襯晒飲吓啤酒。

chopstick炸芝麻雞翼 $98 yummyyummy
再試多一款小食,就喺呢個芝麻雞翼,雞翼炸到外皮脆卜卜,本身已經醃到入味,加埋外皮黐滿黑白芝麻,所以,味道更芳香,而且,肉質嫩滑多汁,師傅嘅炸功幾了得。

chopstick美國藍青口(白酒煮)配蒜蓉包 $188 yummyyummyyummy
原個小鍋上枱,份外有睇頭,除咗白酒煮,仲有其他煮法,如忌廉汁、冬陰功、黑松露醬……等等。藍青口向來喺上等貨色,咪睇佢哋細細隻,食落肉質好鮮嫩,而且,有陣陣酒香,配上蒜蓉包,可以最後沾上湯汁嚟食,別有一番風味。

chopstick波士頓龍蝦薯條配蒜蓉牛油汁 $288 yummyyummyyummy
聽店員講,呢個龍蝦配薯條有唔少客人都會嗌,的確,大大隻鉗波士頓龍蝦加埋大量薯條,實在好夠霸業。啲龍蝦肉好爽口,非常鮮甜,最正喺大大嚿肉咁放入口,爽到爆啦,沾上自家調製嘅蒜蓉牛油汁,更有提鮮之效,食味一流。此外,啲薯條炸到好脆口,又唔油膩,好食。

chopstick特濃芝士餅 $48 yummyyummy
最後來一點甜,個芝士餅淋咗唔少朱古力漿,食落更滋味,而芝士餅嘅質感挺實得嚟好柔滑,芝士味好香濃,實在有質素。

餐廳除咗食物選擇款式多,又有各種唔同嘅海鮮,環境舒服又有氣氛,好適合朋友間嚟聚一聚。加上侍應阿Mxxx非常好禮,招呼熨貼,菜式講解細緻,真喺無咩挑剔位,有種賓至如歸之感。臨尾仲俾咗張9折卡,呢啲先喺用心做生意之道嘛。
推介美食: 生蠔, 香草烤大蝦, 美國藍青口(白酒煮)配蒜蓉包, 波士頓龍蝦薯條配蒜蓉牛油汁
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$500 (晚餐)

2023-11-22
類別 : 港式西式扒房茶餐廳/冰室

老婆一向食嘢喺偏素,偶爾食吓肉,不過,佢有體重過輕嘅問題,所以,家下要食番多少少肉,故此,今回佢就請我嚟「金鳳」鋸扒,認真難得,食完趁天氣涼涼哋順便去行吓山,減番啲卡路里。
金鳳大餐廳 Golden Phoenix Restaurant

雖然過咗午市嘅最高峰,但都要等一等位,不過都喺三幾分鐘有得入。話時話,「金鳳」粗略估計小弟都應該有超過10年無幫襯過,呢間店都幾大,樓底又高,又有一排落地玻璃大窗,裝修就如懷式嘅豉油西餐廳嘅格局,感覺都幾舒服smile

牆上嘅霓虹燈數字「1969」,就喺餐廳成立嘅日子,即喺開咗超過半個世紀,主餐牌都有詳細介紹。今時今日,老店已經買少見少,屹立咁多年實在唔容易like

值得一提嘅喺,啲地方無用到盡,枱櫈唔似茶記咁排到「密質質」,而且,亦盡量間開啲客人,好似我哋兩公婆同另一對客人,就安排坐晌張6人枱,中間就隔開咗一個位。

午市方面,午市套餐嘅選擇唔多,只有4款,其中3款喺西式碟頭,平少少,定價$68-$82,淨番1款就喺招牌嘅鐵板扒餐,賣$138。

幾款午市套餐老婆都麻麻地啱食,所以,就喺主餐牌度落手,有好多款鐵板餐供應,可謂各適其適,此外,散點嘢仲有沙律、湯品、小食、海鮮。全部餐都會有牛油餐包、餐湯同飲品、凍飲亦唔需要額外加錢,但就需收加一服務費。

餐具、紙巾都放喺枱側,平常喺茶記都會放少少調味料,呢度唯一嘅調味就喺支大茄汁mad,因為嚟得呢度大部分人都食鐵扒餐,梗附送大量薯條,所以,茄汁喺必備調味料。

chopstick牛油餐包、餐湯yummy
呢一類小餐包喺港式西餐廳嘅經典,包身非常之軟熟,搽上少少牛油都好好食。餐湯可以揀羅宋湯或洋蔥粟米忌廉湯,我哋兩個人各叫一款試試
,似乎羅宋湯好飲好多,比較有味道,酸香又多雜菜,而個忌廉湯味道較淡,亦都比較寡,粟米粒更喺寥寥可數。

chopstick歐陸鐵板餐 $138yummy
上咗個餐湯無耐,都未飲夠1/4,就嚟個個鐵板,明顯喺因為午餐,較多人叫,完全喺整定晒。個餐寫明包咗豬扒、牛扒、法蘭克福腸、澳洲帶子,不過就唔會問你牛扒要幾成熟,亦唔會知喺咩部份,但確喺份量十足,堆到成個山咁。整體嚟講,以鋸扒而言,喺抵食嘅,不過,計埋味道就差咗少少,豬扒、牛扒調味都有少少過鹹,個黑椒汁亦都偏鹹,我啲牛部有份就較多筋,而帶子就算喺雪藏貨,算彈牙好食喎。

chopstick招牌牛柳餐 $142yummyyummy
老婆嘅牛柳餐,又喺一大堆頭,有好多件,仲好厚身,落單時亦有問佢要幾成熟,選上7乘,都確喺煎到差不多。不過好搞笑,當淋上洋蔥汁時,塊鐵板無乜點響,只喺滋滋幾聲就完。講到啲牛柳,又真喺幾嫩滑,輕易就切得開,咬落軟腍鬆化,又幾有肉香,因為份量多,老婆食咗一半都叫飽,而下面墊有大量薯菜,不過,啲薯條咁樣墊底,被啲醬汁浸腍晒,有啲嘥料啫。

chopstick熱咖啡、熱唂咕+$5yummyyummy
餐後一杯咖啡就啱我心水,而難得有唂咕供應,老婆就寧願加錢飲杯唂咕,比起朱古力味道更濃、更香。

食得我哋兩個鬼咁飽,好彩預咗食完去行轉兩個鐘嘅短山,幫助消化,否則,真喺撐住肚皮返屋企,哈哈!
堂食等位時間: 5 分鐘
是次消費: 每人約$157 (午餐)

2023-09-06
類別 : 新加坡菜馬來西亞菜

以前因緣有合作嘅機構同事,無見幾年,原來已經轉咗工,雖然跑道一樣,但比以往輕鬆咗。相約出嚟聚一聚,再詳細講吓近況,兼聽吓佢嘅旅遊經歷。相約一個中間點,太子就最合適,搵一搵就「蘇山雞飯」,因為一來幾鍾意食馬拉嘢,二來舊年年尾曾到訪過其長沙灣店,覺得好唔錯。mad
蘇山雞飯

蘇山雞飯

地方唔喺好大,但勝在四四正正,裝修亦都雅致,佔大部份都喺卡位,夠闊落,舒服好坐。

正好晌外面有啲外賣單張拎,掃瞄晒出嚟俾大家參考菜式嘅選擇,由午餐、下午茶、招牌雞飯、推介、湯粉、蔬菜、小食、特色飲品到甜品smile,都充滿星馬風味,難得喺價錢貼地。

餐具、紙巾就放晌枱上,見到二維碼,就知又喺自助落單。當然,搞唔掂可以搵侍應幫幫手,不過,都喺趨勢,要習慣吓tongue

chopstickSusan雞翼 +$22yummyyummy
點主食可以以半價另點小食,所以,加配咗一客雞翼,以店主嘅名起名,應該有番咁上下。餐牌就話3隻,睇落唔止喎,有全翼,有雞鎚喎,半價咗真喺超抵。最正炸得甘香,卻唔乾身,一口咬落去皮脆肉嫩,調味啱啱好like

chopstick牛車水醬油雞飯 $85yummyyummy
主食揀咗一客雞飯,一客老鼠粉,先介紹呢個醬油雞飯,之前好似無嘅。份量都幾足,醬油雞幾似豉油雞,濃郁得嚟帶點甜味,而啲雞肉又幾嫩滑,外皮有點爽。 仲有埋啲鳳爪咬下,除酸薑片,仲有佐食嘅3款醬汁:秘製辣醬、薑蓉、黑醬油,夠晒傳統、地道。 個雞油飯有別平常所見,比較深色,問問店員,原來煮雞時,用上啲日本花菇、元貝、多種香料增味,加埋啲雞油、斑蘭汁,所以,個飯真喺色香味全。 個套餐本身跟冬瓜雞絲湯,但可以+$10轉為輕怡排骨茶,朋友就想試一試。白胡椒肉骨茶飲落陣陣白胡椒香,少咗朕藥材味,對好多人嚟講變得輕怡易入口,豬肋排亦炆到好腍、好鬆化,啲肉一咬就開。

chopstick地道白咖哩老鼠粉 $70yummyyummy
好似都好耐都無食過老鼠粉,所以,點都要試一試架喇,同樣又喺份量十足,而裡面豆卜、叉燒、魷魚、芽菜、通菜、蛋,好豐富架。啲粉仔幾有咬口,不過,白咖喱就無預期咁重味。

chopstick鮮油咖央多士 +$15yummyyummyyummy
咖央多士都喺放晌小食類,所以,我哋又可以以半價選一客,唔喺講笑,中間件鮮牛油厚到呢,睇見就只想到兩個字:邪惡。多士烘得香脆,中間嘅咖央清甜,牛油溶咗少少,就更香滑,果然好食。

chopstick仙草椰奶冰 +$18yummy
仙草賣晒,改咗珍珠,當然口感喺唔同晒,前者柔滑,後者煙韌,不過,朋友兩樣都OK。而椰奶嘅奶味幾重、幾香。

chopstick薄荷咖啡 +$18yummyyummy
我就膽粗粗試個薄荷咖啡,睇色澤就似喺咖啡加咗啲薄荷糖漿,而唔喺就咁用薄荷葉,因為色澤呈少少泥灰色,感覺無咁好睇,但味道又確唔錯喎,幾夾,咖啡中滲出陣陣薄荷涼意。再加埋一球雲呢拿雪糕,令杯咖啡更香滑。

整體而言,再嚟食過啲嘢都晌番水準之內,無乜失威!
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$131 (晚餐)