中文 | English
OPEN_RICEbaby
我是住在荃灣的OPEN_RICEbaby。我是一名打雜員,在荃灣工作。我最常於尖沙咀新蒲崗荃灣出沒,最鍾意港式川菜 (四川)台灣菜粉麵/米線甜品/糖水自助餐
食評會員 0次成為首位寫食評會員
OPEN_RICEbaby  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-03-29
類別 : 港式小食店

如店名.三多炸肶當然要吃炸肶啦.$29 隻是有點貴.但貴是有理由的.點餐後現炸的雞脾要等約10分鐘.即炸脾熱辣辣.跟一般炸脾不同之處是沒有厚厚的炸粉外層.換上香脆的吉列感覺.heart內層包裹著滑嫩口感的雞肉.而且沒有了一貫的油膩感.
袋上亦溫馨提示了食客「食雞脾唔食皮係一種罪」~~

堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2017-03-18

2017-03-29
類別 : 韓國菜韓式炸雞

雞件當然要擺個全雞宴,完成公司工作後跟朋友來這間已心儀很久評價挺高的韓式炸雞店.下午到店不用排隊.
總括炸雞為推荐物.like其他可以跳過
芝士雞蛋卷

最先上菜的芝士雞蛋卷.視覺效果不錯.大大的一卷.面層鋪滿蜜糖芥末醬跟蕃茄醬.增強食慾.中層為滿滿的芝士.蛋卷夠熱,蛋入口夠鬆滑.可惜完全沒有芝士味.大大降低蛋卷質素.難得的還吃到一點蛋殼mad

芝士粟米
如相一樣滿滿的芝士,夠熱.同樣可惜芝士味不足

甜辣炸雞
份量夠多.熱辣辣的烤雞鋪滿甜辣醬.的確能做到的韓國味道.甜辣味道平均.不會只偏向一邊甜或辣.超食超吸引.

BBQ炸雞
當炸雞遇上BBQ醬會變成濕雞=不脆口.適合不愛脆口食物的人.但食炸物當然要夠脆啦,因此可以直接跳過.BBQ醬香濃D效果會比較好.

蔥炸雞
出手豪爽.葱量極多.大葱瑤配炸雞辣辣又香口.獨特的青蔥香味,讓人口齒留香

推介美食: 炸雞
用餐日期: 2017-01-27
是次消費: 每人約$200

2016-11-17
類別 : 西式麵包店

同朋友到銅鑼灣掃完貨.喜見simplylife 唔駛等位.而且朋友熱愛此餐廳.於是一試.
Carbonara Lunch set 差不多$100
南瓜湯不會太甜,配上軟身homemade 麵包,作為簡潔的開始,意粉份量唔算少,選用煙肉粒,口感比用煙肉片較實在,只係蘑菇略欠,偏粗既意粉遇上 creamy既蛋醬.每一口都好實在.好rich .
最後配埋大杯homemade果茶,淡淡水果香帶出清新感覺.like

題外話/補充資料:
餐廳坐得舒服適合同朋友傾計
用餐日期: 2016-10-31
是次消費: 每人約$100 (午餐)

2016-11-17
類別 : 美國菜漢堡包

新開漢堡店.裝修簡潔,全玻璃設計,一眼就可望到鋪頭內裡所有位置.餐廳只有16座位.以半自助形式售賣,自取飲品及自行收回餐具.免加一
經常行過Burger Jobs 都好想試下,今日望左個下午茶Menu,只需$38 就有幾款選擇.決定試下.
順帶一提餐牌寫得唔太清楚,雞漢堡係唔配薯條的.

卡邦尼意粉 Carbonara$38
意粉份量不少配埋氣水1罐$38 ,雖然算不上係正宗卡邦尼意粉,但勝在夠熱口感夠rich 同 creamy,汁亦會依附到意粉上,低食

爆餡雞漢堡$38
大大個雞扒漢堡配氣水1罐只係$38 ,雞扒既size 絕對唔欺場,夠大件,配上新鮮生菜,蕃茄,青瓜,芝士做下午荼真係一流,飽身本身偏軟,雞扒做到嫩滑口感,不過咬一口漢堡,雞扒油份會流晒出黎....流到一手都係....依方面改善下會比較好.低食

招牌煙肉蛋手打牛肉漢堡$68
餡料同個名一樣,漢堡包含左煙肉,蛋同手打牛肉,蛋做左流心效果,咬一口漢堡,蛋汁自動流出,配上手打牛肉,口感就不致太乾.手打牛肉算唔上juicy,偏實.不過油份的確要改善下

用餐日期: 2016-11-10
是次消費: 每人約$38 (下午茶)

2016-11-10
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館燒臘適合駕駛人士

由細到大只係聽得多深井出名食燒鵝,但從來冇專程入去食.今日由荃灣行山行到深井,行完途經裕記,就決定試下係咪真係要食燒鵝入深井~
裕記有提供套餐.但我地2大2細組合.應該食唔到咁多.所以散叫.
半隻大SIZE 招牌燒鵝
見隔離枱隻燒鵝真係好大隻好吸引,點左加大燒鵝半隻,一上枱香氣撲鼻,鵝皮香脆,鵝肉肉質扎實,肉香滑多汁,皮下脂肪豐富

單點飯
大大碗

滷水翼配腎
滷水味唔會好重,但個人認為已足夠,唔會太咸

酸菜鵝腸
當爽口鵝腸遇上酸菜,送飯一流

用餐日期: 2016-10-16
是次消費: 每人約$200 (晚餐)